HC Energie Karlovy Vary

Junioři stříleli v přesilovkách a přehráli Budějovice

Junioři: HC Energie - HC Mountfield 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)
I své druhé vystoupení na domácí půdě svěřenci trenérů Mlejnka a Kverky zvládli. O vítězství nad Českými Budějovicemi rozhodli během deseti minut druhé třetiny, ve kterých nastříleli tři branky, a soupeř už se v dalším průběhu zmohl jen na snížení. Vítězný gól a nahrávku si připsal Martin Frk (na snímku).
Noen Extraliga Juniorů, 3. kolo, po 14.9.2009, KV Arena
Karlovy Vary
České Budějovice
4:2
0:0, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 22. Chaljavin (Vaněk, Šik), 27. Kellner (Vachovec, Kverka), 32. Frk (Mareček, Přindiš), 46. Mareček (Schusser, Frk) - 36. Vaniš (Jank), 41. Ježek (Rezek). Rozhodčí: Petružálek. Vyloučení: 8:11. Využití: 2:0. Diváci: 49. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2.
Karlovy Vary: Hruška - Ryžuk, Šik, Schusser, Tomeček, Přindiš, Rohan, Dlapa - Frk, Hudák, Kellner, Chaljavin, Putyera, Mareček, Vaněk, Vachovec, Kverka, Rohan, Fusek, Záhora
České Budějovice: Hrubec - Jank, Dietz, Makovský, Předota, Klement, Semrád - Seidl, Marek, Ježek, Sumerauer, Heřman, Babka, Boška, Rezek, Přibyl, Zvoník, Polodna, Vaniš

Komentář k utkání

Karlovarští junioři si poprvé v ostrém zápase vyzkoušeli hru v KV Areně, v prvním kole juniorské extraligy totiž nastoupili pouze v hale tréninkové. V úvodní třetině ale divákům příliš vzrušení nenabídli. Souboj s Českými Budějovicemi se nesl v opatrném duchu a šancí bylo poskrovnu. Z obou brankářů se musel přece jen více mít na pozoru domácí Hruška. Ve většině případů však jen sledoval své spoluhráče, jak útočné kombinace hostů vytěsňují do rohů a k mantinelům.

O poznání více hokeje přinesla část prostřední. Hned v její druhé minutě unikli domácí do přečíslení dva na jednoho, Vaněk přihrál Chaljavinovi a ten nechytatelnou ranou překonal přesouvajícího se Hrubce. Gólový přísun Energie tím ale zdaleka nekončil, Jihočeši jí situaci ulehčovali i častými vyloučeními. Při vyloučení Boška tak mohl David Kellner zužitkovat mazanou Vachovcovu nahrávku zpoza branky. Domácí útočník se trefil přesně k tyči, u které nestál brankář. Desetiminutovku hrůzy pro hosty zakončil Martin Frk. Ten se ve zmatečné situaci krátce po návratu vyloučeného Makovského trefil rovněž k tyči. Hosté se ale ještě dostali do zápasu, když ve 36. minutě při hře čtyři na čtyři skóroval Marek Vaniš. Dílčí úspěch Jihočechy nabudil a po zbytek třetiny se musel Hruška hodně ohánět.

Odměny se snahu se však hosté dočkali až na startu třetího dějství, když Aleš Ježek dokázal dorazit svoji předchozí vlastní střelu z mezikruží. Cestu za vyrovnáním si ovšem Budějovice zkomplikovaly vlastní nedisciplinovaností. Boškovo podražení ještě zůstalo bez trestu, při vyloučení Sumeraura už ale Energie slavila. Frk u druhé tyče našel ideálně najetého Jakuba Marečka. Jeho střela se sice do příruček pro žáčky určitě nezařadí, přesto kýžený efekt přinesla. Uklidněni dvougólovým náskokem, začali energetici předvádět takticky vyzrálý výkon. Nikam se nehnali a nechali soupeře marně dobývat své pásmo. Kvalitu domácí defenzivy v těchto fázích podtrhl i fakt, že během českobudějovické power play nemusel brankář Hruška prakticky vůbec zasahovat.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Výhra nás samozřejmě těší, zvlášť po zápase v Ústí, který jsme si prohráli vlastními individuálními chybami. Začátek byl oboustranně hodně opatrný, ale ve druhé třetině se nám soupeře podařilo zaskočit. Jsem rád, že se nám podařilo dobře sehrát přesilovky a dvě využít. Kluci už v KV Areně sehráli několik utkání a pomalu si tu zvykají. I led už je o poznání kvalitnější než na začátku.