HC Energie Karlovy Vary

Výjezd na Spartu připomene semifinále

Po ukončení nepříznivé domácí série čeká Energii další z favoritů, kterému vstup do soutěže také nevyšel zcela podle představ. Sparťané se ale z úvodních neúspěchů oklepali a ve své TESLA ARENĚ budou chtít získat čtvrté vítězství v řadě a především odvetu za loňský ročník. Repríza semifinále play off startuje v 18:00 společně s naším online přenosem.

Malé ale významné změny

Ton, Kratěna, Výborný, Hanzlík, Netík... S těmito i dalšími hvězdami vstoupila Sparta do loňské sezony, aby se s ní rozloučila pětidílnou semifinálovou bitvou s karlovarskou Energií. A Pražané mají silný kádr i letos včetně všech výše uvedených borců. Přesto Sparta v létě zažila několik významných změn.

Novou smlouvu na post hlavního trenéra podepsal Pavel Hynek, který ve své extraligové premiéře v této pozici překvapivě dovedl Plzeň až do semifinále. Dosavadní kouč Sparty František Výborný se posunul do role asistenta. Zajímavostí určitě je, že před osmi lety oba muži spolupracovali na pozicích přesně opačných.

Rekonstrukce postihla i brankářský post, kde měl loni hvězdný kádr Sparty zřejmě své nejslabší místo. Tomáš Pöpperle byl uvolněn k hostování v Plzni, jeho jmenovec Duba se nedávno představil v KV Areně v dresu Třince, a novou brankářskou jedničkou se tak stal pětadvacetiletý Jan Chábera. Jak již je na Spartě takřka zvykem, záda mu kryje Petr Přikryl. Z hráčských transferů stojí určitě za zmínku i příchod Karlovarákům známého obránce Macholdy a krátkodobé hostování Jaroslava Hlinky.

První trofej již v přípravě

Co se týká výsledků, mohl být nový trenér na konci září se svými svěřenci spokojen. Z celého přípravného období prohráli sparťané v řádné hrací době jen jednou. Na turnaji v rakouském Salzburgu obsadili druhé místo a domácí Tipsport Hockey Cup dokonce vyhráli, když ve finále těsně porazili Zlín.

O to tvrdší byl pro příznivce rudých S vstup do základní části. Vždyť v prvních čtyřech kolech dokázali tradiční aspiranti na nejvyšší mety porazit pouze nováčka z Brna. Střelecky se nedařilo především elitní formaci Výborný – Hlinka – Ručinský a procitnutí její i celého mužstva odstartovalo až zařazení Petra Tona. Sparta v posledních třech utkáních zvítězila vždy 3:2, z toho dvakrát v prodloužení. Jak je Ton pro Pražany důležitý, potvrdil například v utkání s Mladou Boleslaví, kde všechny tři branky zařídil sám. Sparta zatím patří k nejméně inkasujícím, ale také nejméně střelecky úspěšným mužstvům.

O zápase s koučem Palečkem

Josef Paleček si je moc dobře vědom, kde má mužstvo s velikým S na hrudi přednosti, ale kde jsou i jeho slabiny. „Jejich předností je útok. Mají šikovné hráče do situací jeden na jednoho a samozřejmě přesilové hry. Ty jsou jejich doménou,“ poznamenal trenér na úvod.

Tým z pražských Holešovic je tak v pátečním duelu favoritem. „Naším cílem je nedostat tolik branek, jako se tomu stávalo v předchozích zápasech. Budeme vycházet ze zajištěné obrany,“ pokračoval karlovarský lodivod.

Proti Třinci byla dvojce Skuhravý – Kumstát rozdělena a oběma hráčům to svědčilo. „S Oceláři jsme vyhráli a vítězná sestava se nemění. Jediný, kdo s námi do Prahy nejede, je Roman Prošek, kterého bolí záda,“ přiblížil kouč sestavu.

Do úterního zápasu s Třincem nenastoupil Martin Parýzek. S jeho službami ale protentokrát trenéři už počítají. „Máme osm obránců na soupisce. Roman nenastoupí, takže pojedeme se sedmi beky a třinácti útočníky,“ přidal.

Holešovická TESLA ARENA disponuje oproti jiným halám velkou ledovou plochou. „Rozhodovat se podle mého bude ve středním pásmu. Nesmíme dovolit soupeři, aby rozvíjel svoji taktiku,“ pokračoval Paleček a vysvětlil i jak Sparta hraje: „Oni si dokáží různě najíždět a vhodně se doplňovat. Tohle jim nesmíme dovolit. Musíme k soupeři rychle přistupovat a zabránit mu v tom.“ Rozhodovat budou i přesilovky. „Sparta je dokáže sehrát na výbornou. Nám se zase dařily proti Třinci. Uvidíme, jak to bude tentokrát,“ uzavřel karlovarský kouč.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Mucha (Skuhravý), 23. Pech (Kumstát, Němec), 38. Kumstát (Pletka, Němec) - 28. Růžička (Balej).

PSG Zlín - HC Sparta Praha 2:3 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Galvas (Vlach), 55. Balaštík (Leška., Rachůnek) - 30. Hlinka (Broš, Kratěna), 60. Hanzlík (Hlinka, Kratěna), 62. Kratěna.

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize7 - 2 - 1 - 0 - 4 – 19:23 - 8 b
Průběžné umístění11. místo
Nejproduktivnější hráčMarek Melenovský, Václav Pletka - 6 bodů (4+2, 1+5)
Nejlepší střelecMarek Melenovský - 4 branky
Nejlepší nahrávačJaroslav Kristek, Václav Pletka - 5 asistencí
Nejlepší v +/-Ján Mucha +4 body
Nejtrestanější hráčVáclav Skuhravý - 42 TM
BrankářiLukáš Mensator 90.06 %, 3.54 g/z
Lukáš Sáblík 92.39 %, 2.73 g/z
Úspěšnost přesilovek14.29 %

HC Sparta Praha
Utkání v extralize7 -2 - 2 - 2 - 1 – 18:16 - 12 b
Průběžné umístění7. místo
Nejproduktivnější hráčPetr Ton - 7 bodů (6+1)
Nejlepší střelecPetr Ton – 6 branek
Nejlepší nahrávačJakub Langhammer, Ondřej Kratěna – 4 asistence
Nejlepší v +/-Petr Ton +6 bodů
Nejtrestanější hráčTomáš Netík - 31 TM
BrankářiJan Chábera 91.53 %, 2.27 g/z
Petr Přikryl 94.74 %, 1.54 g/z
Úspěšnost přesilovek15.00 %

Vzájemné zápasy 2008/2009

11. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 3:0
24. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:1 pp
37. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:4
50. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:4
SF1 HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 5:2
SF2 HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:3 pp
SF3 HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 5:3
SF4 HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 5:2
SF5 HC HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 2:1 pp
SF6 HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 4:1

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Sáblík - Němec, Čutta, Dobroň, Hájek, Mucha, Prošek, Brňák - Dej, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Skladaný - Kumstát, Pech, Pletka - Zucker, Haščák, Zaťovič - od 34. navíc Hluchý.

HC Sparta Praha: Chábera - Macholda, Gulaši, Vykoukal, Černošek, Jan Hanzlík, S. Hudec, Mrázek - Ton, Broš, Kratěna - Látal, D. Výborný, Ručinský - Netík, J. Hlinka, Langhammer (9. Kafka) - Hromas, Koreis, Podlešák.
Energetiky čeká repete loňského semifinále play off. Jak se jim povede proti novému strážci sparťanské svatyně Janu Cháberovi?

Související články

Reportáž | pá 25.9.2009

Energie veze z Holešovic bod