HC Energie Karlovy Vary

Stodesetisekundová smršť odvála Spartu bez bodů

(Uvnitř článku video) Kdo si v neděli přivstal a zamířil do Ostrova na sledge hokej, ten určitě chybu neudělal. Karlovarští Žraloci v 5. kole hostili vedoucí Spartu a po většinu hrací doby naplňovali očekávaný scénář. Po úvodní trefě z 10. minuty začali domácí střelci svádět těžký boj s brankářem Sparty Vápenkou, který dlouho odolával. V 56. minutě se ale hráz prolomila a během minuty a padesáti sekund Žraloci čtyřikrát skórovali! Hosté už jen korigovali v samotném závěru na konečných 5:1.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sparta Praha sledge hokej 5:1 (1:0, 0:0, 4:1)

Branky: 10. J. Berger (M. Geier), 56. J. Berger (Hrbek), 57. M. Geier (Kvoch), 58. M. Geier (J. Berger), 58. J. Berger (Hrbek) - 60. Z. Krupička (Zapletal). Rozhodčí: Fagan - Procházka, Schopf. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 30. Vývoj utkání: 5:0, 5:1. Hráno 18. října 2009 v Ostrově.

Stačilo pár sekund hry a sledge hokejovým znalcům bylo jasné, že utkání má nasazeno k tradiční podívané. Žraloci vzali aktivitu na své hokejky, Sparta v čele s Vápenkou v brance hodlala pozorně bránit a vysílat do smrtících brejků Zdeňka Krupičku. Domácí se postupně zastřelovali, ale k otevření skóre jim nepomohla ani brzká přesilovka. Teprve v 10. minutě zvedl Jiří Berger puk nechytatelně "pod víko", když vše zahájil svou ztrátou kotouče v obranné třetině právě tahoun Sparty Zdeněk Krupička.

Ten mohl své zaváhání napravit ve 12. minutě, když hned tři hráči v rudém seděli sami před Janouškem. Zdeněk Krupička vzal zodpovědnost na sebe, jenže vysoko přestřelil. Žraloci, vědomi si ošidného hubeného vedení, odpověděli útokem, ale Jiří Berger v sólu ani Michal Geier v přečíslení tří na jednoho neuspěli. Do konce třetiny gól nepadl, a tak se napnuté skóre přeneslo do dalšího dějství.

V něm Žraloci dále stupňovali svůj tlak, který vrcholil ve 27. minutě. Postupně však v palebných pozicích neuspěli Jiří Berger a Forgo a málem přišlo to, čeho se všichni modrobílí obávali. Zdeněk Krupička udržel i přes dvojí atak puk před domácí brankou a stav nejvyššího nebezpečí řešil proti nehlídanému Žižkovi brankář Janoušek. Karlovarský nápor poněkud ochabl i díky oslabení, které ale hosté ve vyrovnání přetavit nedokázali. Hra se vrátila do svého stereotypu: domácí střílí ze všech pozic, Vápenka úspěšně zasahuje. V největší šanci třetiny neuspěl ve 37. minutě Frous, kterého před brankou přesně našel centr Jiřího Bergera.

Nejtěsnější skóre stále živilo naději Sparty na vyrovnání, která zesílila ze začátku třetí třetiny druhým vyloučením Kvocha. Nejnebezpečnější akcí hostů ale byla pohříchu jen příliš vysoká Zapletalova střela od modré čáry. Mnohem větší šanci si Sparta vypracovala při plném počtu hráčů na ledě, ačkoliv byl Zdeněk Krupička vytlačen z rodícího se brejku. Stihl ještě nahrát do druhé vlny Zikmundovi a ten si ztroskotání na Janouškovi mohl hodně vyčítat. Vzápětí nedosáhl na druhé straně před prázdnou brankou na kotouč Geier a drama pomalu nabývalo výraznějších rozměrů. Přidají Žraloci pojistku nebo Spartě vyjde vyčkávací taktika a vyrovná?

Ostrovskému stadionku se zatajil dech v čase 54:44. Otazník mohl vyřešit Zdeněk Krupička, kličkující až mezi kruhy a následně jedovatě střílející. Hrdinou okamžiku se ale stala Janouškova vyrážečka. Mimořádně důležitý zákrok vynikl v čase 55:27, kdy netypicky pravačka Jiřího Bergera prostřelila po ledě Vápenkovu dřevěnou ruku a osud zápasu se začal vyjasňovat.

O pouhých 42 sekund později dojel Kvochem vyhozený puk těsně před zakázaným uvolněním Michal Geier, objel branku a překvapivým bekhendem zvýšil na 3:0. Hosté si vybrali oddechový čas, jenže po dalších 54 sekundách zužitkoval znovu Michal Geier ideální nahrávku svého kapitána a bylo jasno. Zbytky Vápenkovy hráze definitivně padly po dalších 14 sekundách společně s pavouky, které dělovkou vyhnal z pravého růžku branky Jiří Berger.

Euforii ze čtyř gólů v rozmezí 55:27 - 57:17 přetavilo reprezentační duo Berger - Geier v rozbor sparťanské obrany, který ale předčilo fantastické Vápenkovo přemístění ke vzdálenější tyči. S vidinou vyhraného zápasu si ještě Jiří Berger vybral na útočné modré slabší chvilku a v poslední minutě se už Zdeněk Krupička chytit nedal. Jeho čestný úspěch už ovšem přišel v dobu, kdy nic neřešil. Po scénáři, který připomínal sopku před modrobílým výbuchem, tak Žraloci porazili Spartu 5:1 a udrželi kontakt se špičkou tabulky.

Video ze zápasu si prohlédněte ZDE.

Další zápasy 5. a 6. kola:

Olomouc - Zlín 0:7 (0:4, 0:0, 0:3)
Č. Budějovice - Kolín 3:9 (1:2, 2:3, 0:4)
Studénka - Zlín 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)

Průběžná tabulka

1. Zlín           6  5 0 0 1  27:11  15
2. Karlovy Vary   4  3 0 0 1  24:9    9
3. Kolín          4  3 0 0 1  25:11   9
4. Sparta Praha   4  3 0 0 1  19:9    9
5. Č. Budějovice  4  2 0 0 2  11:15   6
6. Olomouc        5  0 0 0 4   3:28   0
7. Studénka       5  0 0 0 4   9:35   0