HC Energie Karlovy Vary

Body zůstaly v Plzni, opět rozhodly přesilovky

HC Plzeň 1929 - HC Energie 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Polovina utkání v ČEZ Aréně a hosté jdou do dlouhé dvojnásobné přesilovky. Energetici však šanci na vyrovnání odmítli a domácí indiáni v podobné výhodě navýšili svůj náskok. To byl rozhodující moment druhého střetnutí Karlových Varů s Plzní, po kterém je letošní bilance derby vyrovnaná. Více než branku Petra Kumstáta (na snímku) Hynkovi svěřenci na poctivě pracujícího soupeře vymyslet nedokázali.
O2 extraliga, 24. kolo, ne 15.11.2009, Zimní stadion Plzeň
Plzeň
Karlovy Vary
4:1
1:0, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 2. Vlasák (Bomersback, Straka), 29. Bomersback (Straka), 32. Straka (O´Brien), 58. Bomersback - 46. Kumstát (Tribuncovs). Rozhodčí: Mikula, R. Polák - Krauzer, Jindřich. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:0. Diváci: 8222. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.
Plzeň: Pöpperle - Jeřábek, Jiří Hanzlík, Benák, Modrý, Benda, O´Brien, Dobrovolný, Dresler - Vostřák, M. Straka, Vlasák - Bomersback, Vampola, Tvrdík - Hvila, Jan Kovář, Adamský - Scofield, M. Heřman, Dvořák
Karlovy Vary: Mensator - Němec, Tribuncovs, Mucha, Hájek, Dobroň, Prošek, od 16. min. navíc Parýzek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Hluchý, Pech, Pletka - Melenovský, Kristek, Skladaný - Kuběna, Dej, Zaťovič

Komentář k utkání

Vyprodána ČEZ Aréna se ještě ani nestačila zcela zaplnit a již explodovala radostí. Ve druhé minutě hosté chybovali při vyvážení kotouče, Straka od modré posunul puk na Bomersbacka, který poslal touš na druhou tyčku, kde již číhal volný Tomáš Vlasák – 1:0! O chvilku později mohlo být v Plzni ještě veseleji, Straka ovšem v situaci 2 na 1 přes obránce nepřihrál. Energie se dostala do tempa před polovinou třetiny při početní výhodě. V největší šanci pálil z levého kruhu Mucha, střela mu však příliš nesedla. Na druhé straně se zjevil mezi kruhy znovu Straka, mířil příliš vysoko. Skóre poté mohl srovnat Kumstát, ale ve stejné situaci, jako byl Vlasák ve druhé minutě, promáchl. Pletka zase tváří v tvář Pöpperlemu nezamířil přesně. V závěru úvodního dějství ještě mohl zvýšit náskok Indiánů Scofield, ale po křížné příhře na levý kruh napálil spojnici. Kovář střílenou přihrávku zase tečoval těsně mimo. Drama tak mohlo pokračovat.

Trochu stojaté vody prostřední dvacetiminutovky rozvířilo až sólo Skladaného, který projel celé hřiště a ztroskotal až na plzeňském gólmanovi. Pöpperle se musel činit i v minutách následujících, protože modrobílí museli bránit více než minutu ve třech. Straka – Modrý – Benák však svojí svatyni uhájili, přestože puk několikrát poskakoval po brankovišti. Jak je hokej krásný i krutý zároveň se ukázalo o chvilku později, když rychle po sobě dvakrát špatně vyhodili hráči Karlových Varů. Nejprve minul u levé tyčky osamocený Vlasák, pak Straka přihrál zpoza branky na hranici brankoviště Marku Bomersbackovi, který zamířil do pravého horního růžku - 2:0! V polovině zápasu obránci Energie nepochopitelně udělali prostor Martinovi Strakovi, který mezi nimi projel a za jejich asistence Mensatorovi nasadil kličku do bekhendu - 3:0! Na 4:0 mohl zvýšit Adamský, jeho tvrdý projektil ale bravurně vytěsnil vyrážečkou Menstaror, při pokusu Dvořáka od modré mu zase pomohla pravá tyčka. Na druhé straně se osmělil Hluchý, jehož projektil z levého kruhu uschoval do lapačky Pöpperle. Při další plzeňské akci zapomněli domácí hráči na zadní vrátka, ale Kumstát se svým nájezdem naložil prachbídně. Stejně jako s následující přesilovou hrou.

Poslední pasáž hry začali hosté aktivně a po objetí branky chybělo Melenovskému ke snížení málo. Energetici si vybojovali i početní výhodu, která se jim ovšem vůbec nevyvedla a skončila bez jediného zásahu Pöpperleho. Jen co se Indiáni dostali do plného stavu, kapitulovali. Tribuncovs našel zpoza branky najetého Petra Kumstáta, který uspěl tvrdou střelou po ledě - 3:1! Poté předvedli své umění i modrobílí, když v přesilové hře několikrát visel gól ve vzduchu. Mensator ovšem držel naděje svého celku při pokusech Modrého od modré i při střele z první z mezikruží v podání Scofielda. Plzeň se ale nakonec dočkala. Chybu v rozehrávce dokázal potrestat Mark Bomersback, který tváří v tvář Mensatorivi zakončil mezi betony - 4:1! Jen o chvilku později se řítil sám na hostující branku Adamský, ale byl podržen. Trestné střílení Vlasák neproměnil, rozhýbal si Mensatora, pak ovšem těsně minul. V závěru ještě hosté hráli přesilovou hru, na skóre už to ale vliv nemělo.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): Hrálo se nadprůměrné utkání před vynikajícím publikem. Před zápasem nás trápilo pět porážek v řadě o jediný gól. Dokázali jsme si ale, že když dáme potřetí v sezoně čtyři góly, tak se dá i vyhrát. Naše produktivita byla v dnešním utkání nadprůměrná, což nám pomohlo a důležité byly především přesilovky. V nich se lámal chleba. Dnes jsem derby cítil. Připomínalo mi to zápas Sparta - Slavia. Vypjatá atmosféra byla cítit na ledě i v hledišti. Přesto jsem to nechával stranou a bral to jako každé extraligové utkání.

Pavel Hynek (HC Energie Karlovy Vary): Gratuluji soupeři, vyhrál dnes zaslouženě. Utkání se lámalo v přesilovkách. My jsme inkasovali hned z první plzeňské přesilovky pět na čtyři a nepodařilo se nám využít dlouhou přesilovku pět na tři. Naopak domácí výhodu dvou hráčů v poli vzápětí využili a utkání se tím definitivně zlomilo. Celkově nám dnes všude chyběl krok a nedokázali jsme domácí dostat pod tlak. Doufám, že jsme přesto dokázali trochu přispět ke kvalitě utkání i my.

Související články

Preview k zápasu | so 14.11.2009

Energii čeká v Plzni druhé letošní derby