HC Energie Karlovy Vary

Rozhodovat budou přesilové hry, odhaduje Jan Košťál i trenér Baďouček

V lázeňské metropoli se v pátek představí hráči Vítkovic. Na programu je 25. kolo hokejové extraligy. Vítkovickým "rytířům" už letos jeden gól letos dal. O kom se píše? O útočníkovi Energie Janu Košťálovi (na snímku). Právě se železným mužem HC Energie a také s trenérem Baďoučkem jsme probrali taktiku před důležitým duelem.
Vítkovice jsou aktuálně na druhém místě tabulky. Nečeká vás nic jednoduchého...
Vítkovice podle mého budou velice těžkým soupeřem. My se musíme vrátit zpátky ke hře, kterou jsme praktikovali v utkání s Českými Budějovicemi. Myslím si, že když předvedeme takový výkon, tak je dokážeme porazit.

Utkání s Mountfieldem rozhodly přesilové hry. Dokázali jste se prosadit hned třikrát.
Proti Budějovicím se nám třikrát dařilo se prosadit. Na druhou stranu jsme v Plzni pět na tři nevyužili. Na přesilové hry se soustředíme každý trénink. Musíme se na ně ještě více zaměřit. Doufám, že se nám bude dařit i proti Vítkovicím.

Přesilovky jsou jeden z faktů, který rozhoduje zápasy. Co myslíte?
To je pravda. Letošní ročník extraligy je opravdu hodně vyrovnaný a každé potrestané vyloučení soupeře může rozhodnout utkání.

V současnosti je Energie dvanáctá. Stačí vám dvě vítězství a jste zpět v bojích o play off.
Jak už jsem říkal. Soutěž je vyrovnaná. Ale já na tabulku moc nekoukám. Snažím se soustředit na nejbližší trénink a zápas, který mám před sebou.

Pozor si musíme dát i ve středním pásmu, varuje trenér Baďouček

Trenérská dvojice Hynek - Baďouček po prohraném utkání v Plzni trochu zamíchala se sestavou. "Útoky zůstávají pohromadě. Sáhli jsme ale do obraných řad. Od začátku zápasu budeme hrát na šest beků. S Muchou nastoupí od první minuty Parýzek a Roman Prošek se posune do druhé dvojice k Michalovi Dobroňovi," vysvětlil na úvod asistent Baďouček.

Mužstvo ze severomoravské metropole má sezonu rozehranou více než na výbornou. "Jak herně, tak i po fyzické stránce mají velice silný tým. Podle mého to bude velice náročné utkání. My si budeme muset dát pozor na jejich první formaci, protože ta má velikou kvalitu," pokračoval Václav Baďouček.

Vítkovice se na ledě soupeřů prezentují velice nepříjemnou hrou. "Velice dobře pokrývají střední pásmo a snaží se využít brejky, které se jim naskytují. To znamená, že my si budeme muset dát veliký pozor na prostor mezi modrými čarami, protože tam každé zaváhání nebo špatná přihrávka může skončit nebezpečnou situací," upozorňuje asistent trenéra.

Energie se bude snažit hrát to samé, co předvedla v utkání s Českými Budějovicemi. "Nechceme na něco vyčkávat. Budeme se snažit hrát aktivně a dostávat co nejvíce puků k brance soupeře. Samozřejmě, že následně do branky," pokračuje Baďouček.

Přesilové hry jsou alfou a omegou hokeje. Kdo je ovládá, tak z pravidla vítězí. Energie díky této herní činnosti vyhrála utkání s Mountfieldem. Na druhou stranu, ale výhoda se může stát i nevýhodou pokud se nedaří. "Je to jenom o střelbě. S Budějovicemi jsme hodně stříleli a chodili před branku. V Plzni jsme nedokázali vystřelit a proto přesilovka pět na tři vyšla na prázdno," přidal.

V úterý se nehrálo. Takže mužstvo mělo čas se na zápas s Vítkovicemi pořádně připravit. "V Pondělí jsme měli volno. Jinak normálně trénujeme. Snažili jsme se natrénovat i přesilové hry," poznamenal Baďouček.

Otázkou zůstává, kdo nastoupí v brance Vítkovic. Jakub Štěpánek stále laboruje s nataženými koleními vazy. Do posledního zápasu severomoravského mužstva nenastoupil ani Petr Hubáček, který bral antibiotika: "Za Štěpánka mají ve Vítkovicích kvalitní náhradu. Šindelář je také velice dobrý brankář. Z našeho pohledu bychom byli samozřejmě rádi, kdyby Štěpánek ještě nenastoupil. Je to přeci jen reprezentační gólman."

Související články