HC Energie Karlovy Vary

Zadražil vystřelil dorostencům v derby další tři body

Starší dorost: HC Energie - HC Benzina Litvínov 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Dramatická a vyrovnaná podívaná byla k vidění v sobotním podkrušnohorském derby. Domácí si vypracovali postupem hry náskok, ze kterého se hostům povedlo ukrojit, ale naštěstí se jim obrat nepovedl a tak mohou dorostenci slavit již třetí plnobodové vítězství v řadě. Vítěznou trefu si nakonec připsal Matěj Zadražil (na menšímsnímku), který poslal puk za brankáře pohotovou dorážkou. Celou reportáž čtěte uvnitř článku.
Extraliga staršího dorostu, 23. kolo, so 21.11.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Litvínov
2:1
0:0, 1:0, 1:1
Branky a nahrávky: 24. Valeš (Vrána, Vachovec), 48. Zadražil (Frk) - 49. Račuk (Bittner) . Rozhodčí: Svoboda - Brejcha, Suchánek . Vyloučení: 8:6 . Využití: 1:0 . Diváci: 75 . Průběh utkání: 2:0, 2:1 .
Karlovy Vary: Honzík (Rauscher ) - Hluchý, Lintemer, Valeš, Urbančok, Novák, Konečný, Vilhelm, Gombár - Kubáč, Švec, Winkler, Sýkora, Formánek, Zadražil, Vachovec,Vrána, Tomeček, Beran,Frk, Záhora "C".
Litvínov: Nechvátal (Horák) - Bittner, Kasal, Strejček, Kuriljak, Brettschneider, Ejem, Jirák, Eminger - Švarc, Smolka,Trübenekr, Písařík "C", Ságer, Průša, Ouřada, Jurčík, Řehulka, Šrámek, Račuk.

Komentář k utkání

Dorostenecké derby začalo navzdory formám obou týmů obrovským náporem Benziny. Hosté celé tři minuty po úvodním buly nepustili domácí do svého pásma a zasypávali jejich svatyni sprškou nepříjemných střel. Domácí se tak často uchylovali spíše k zakázaným uvolněním. Poprvé zahrozili domácí ve 3. minutě, když Zadražil vystřelil od modré a jeho střelu ještě tečoval Tomeček, ale pouze do secvaknutých betonů Nechvátala. Poté zahrozili hosté, v 6. minutě střílel Smolka z otočky z mezikruží. Naštěstí pro domácí těsně mimo brankové konstrukce. Zhruba v polovině třetiny převzali iniciativu hry domácí a tlačili na hosty. Vytěžili z toho však pouze tři přesilové hry, které se jim i díky skvělým zákrokům Nechvátala nedařilo využít. Například střelu ujíždějícího Vachovce do odkryté klece na poslední chvíli zastavil vymrštěnou lapačkou. Po závaru před brankou se zbytek zápasu dohrával ve čtyřech po obou stranách bez větších šancí.

Začátek druhého dějství naznačil, že se bude pokračovat ve vyrovnaném duelu s minimem šancí. Hrálo se často ve středním pásmu s velkým počtem osobních soubojů u mantinelu. Důležitou byla až přesilová hra domácích ve 23. minutě. Domácí uzamkli Litvínov v jeho pásmu a nasadili typickou přesilovkovou kombinaci. Vachovec nahrával Vránovi, který vyslal na Nechvátala prudký puk. Ten se mu ještě povedlo vyrazit špičkou betonu před sebe, avšak do míst, kde čekal Pavel Valeš, který si puk rychle zpracoval a v čase 23:59 jej poslal do branky dříve, než se stihl brankář přemístit zpět. Hostům se brzy naskytla šance na vyrovnání ve dvojnásobné přesilovce a dokonce se jim povedlo dostat puk do branky i s brankářem, ale stalo se tak až po odpískání rozhodčím. Ve 33. minutě mohl náskok navýšit kapitán Daniel Záhora, ale jeho střelu od modré nešťastně tečoval Frk přímo do připravené výstroje Nechvátala.

Třetí třetina se již hrála v duchu pravého derby. Spousta tvrdých soubojů, střetů a nárazů u mantinelu. Otevřela se také více obrana, což vedlo k mnoha nebezpečným šancím. Ve 43. minutě si najel Vojtěch Tomeček do mezikruží odkud vyslal nebezpečnou střelu na Nechvátala, který puk stihl zkrotit jen tak tak na hranici brankové čáry. Následná ofenziva Energie již však byla úspěšná. Domácí se ve 48. minutě dostali do typického úniku dva na jednoho. Střelu Frka brankář ještě vyrazil, ale na dorážku Matěje Zadražila již nedosáhl. Domácí se však neradovali dlouho. Už ve 49. minutě snižoval střelou mezi betony Marek Račuk. Klíčový moment přišel v 53. minutě. Brankář Honzík fauloval loktem za brankou a v následné přesilovce mohl vystřelit Račuk do zcela odkryté klece, ale z ničeho nic do tohoto prostoru vystřelil svou lapačku Honzík a radující se ruce hostů musely rychle dolu. Zbytek zápasu se odehrál ve znamení neustálého tlaku na domácí klec, která ale naštěstí udolala.

Domácí se tak mohli radovat z další výhry za tři body, a potvrdili tak stoupající formu. Důležitou roli v zápase sehrály přesilové hry. Domácí ubránili všech osm početních nevýhod. Zato jim stačilo šest početních výhod, aby alespoň jednu využili.