HC Energie Karlovy Vary

Juniorka opět bez bodu, tentokrát nadělovala Sparta

Junioři: HC Energie - HC Sparta Praha 0:4 (0:1, 0:2,0:1)
Série nepříznivých výsledků juniorky pokračuje. V sobotním střetnutí to dlouho vypadalo na vyrovnaný boj, ale branka Sparty v posledních sekundách první třetiny zvedla hostům sebevědomí a po zbylé dvě třetiny na ledě jasně dominovali. Potvrdil to i fakt, že se domácím nepodařilo ani jednou prosadit přes perfektně sehranou obranu Pražanů.
Noen Extraliga Juniorů, 27. kolo, so 21.11.2009, KV Arena
Karlovy Vary
Sparta
0:4
0:1, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 20. Žálčík (Zacpálek, Chára), 26. Hanták (Kniazev), 36. Tůma (Kučera), 50. Chára (Veselý, Žovinec) . Rozhodčí: Florian - Hynek, Havelec . Vyloučení: 7:5 . Využití: 0:2 . Diváci: 65 . Průběh utkání: 0:4 .
Karlovy Vary: Endál (Ryšavý ) - Ryžuk, Šik, Schusser, Tomeček, Funk, Rohan M."C" - Hudák, Flieger, Topinka, Kellner, Chaljavin, Putyera, Vaněk, Baar.
Sparta: Novotný (Knap) - Dvořák, Veselý, Drvota, Žovinec, Zacpálek, Vítek - Hanták, Přibyl, Tůma, Kniazev, Forman, Kejdana, Kučera, Chára, Rubeš, Žálčík, Půna, Sovík.

Komentář k utkání

Do zápasu vtrhli aktivněji hosté a už od prvních vteřin se měl domácí Endál co ohánět. Za zmínku stojí třeba střela Kniazeva, který poslal střelu od modré, která překvapivě prošla až k brankáři. Nápor Sparty opadl někdy kolem 5. minuty, kdy se na útočné výpravy vydávala už i domácí Energie. Energetici se sice dostali do početní nevýhody, ale paradoxně z ní právě nejvíce hrozili a dělali starosti hostujícímu Novotnému. Hosté opět zahrozili v 10. minutě. David Tůma nejprve v úniku vystřelil a brankář vyrazil betonem puk, který si Tůma znovu dojel a jeho dorážku zastavila až lapačka. Poprvé se skóre měnilo až tři vteřiny před koncem. Domácí se dostali do oslabení pět na tři, které úspěšně přestáli, ale v následném dohrávaném oslabení pět na čtyři nechali hosty rozložit přesilovkovou kombinaci ve svém pásmu a šťastným střelcem v posledních vteřinách třetiny byl Lukáš Žálčík.

Hned na začátku druhého dějství mohli domácí odčinit předchozí nezdar z konce dějstvího prvního. Dominik Vaněk dostal přesnou přihrávku před Novotného, ale nestihl si puk zpracovat a gólman mu jej stihl vypíchnout. Podle pravidla „Nedáš, dostaneš“ se řídili hosté a hned jejich první šance po této domácí minele byla opět gólová. Ve 25. minutě se hnal zcela osamocen na Endála Filip Hanták, který s první střelou neuspěl, ale puk si dojel a v dorážce nad ležícím brankářem se již nemýlil. Poté následovala opět šance domácí Energie. Valerij Chaljavin ujel jako blesk obraně Sparty a tváří v tvář Novotnému svůj únik překombinoval a zakončil střelou mimo. Poslední úder v této třetině zasadila Sparta domácím ve 36. minutě. David Tůma využil nepozornosti domácí obrany, která se zapomněla ve středním pásmu, a dostal přesný pas a v následném úniku prostřelil gólmana mezi betony. Hosté málem vedení navýšili, ale Kučera před Endálem zazmatkoval a ten mu puk stihl vypíchnout.

Třetí třetina příliš pohledný hokej nenabídla. Sparťané od začátku hráli spíše na bezchybnou obranu obranu a snažili se nepouštět domácí do svého pásma. To domácí hráli vabank jejich snahou bylo co možná nejvíce ostřelovat hostujícího Novotného. I přesto však stále měli optickou převahu hráči s S na hrudi a potvrdili to zhruba v polovině třetiny poslední vstřelenou brankou zápasu. Jiří Chára využil v 50. minutě postavení Endála, který si proti předchozí střele musel povyjet z branky, a okamžitě si vyražený puk zpracoval a poslal jej k pravé tyčce, kam se již brankář nestihl přesunout. I přesto ale domácí nepolevili a hnali se alespoň za čestným úspěchem. V 55. minutě vypomohl Novotnému Radek Vítek a neohroženě si dvakrát za sebou lehl proti dvěma střelám domácích. Poslední větší šanci zápasu měli hosté. Valera Kniazev se dostal díky hrubce domácích v obraně do samostatného úniku a skvělými, ale zároveň šťastnými zákroky jej domácí Endál vychytal nejprve špičkou holí a poté špičkou betonu.

Energetici tak již pět zápasů v řadě nebodovali a začínají je dohánět soupeři z nižších pozic v tabulce. V sobotním utkání si však výhru pražané zasloužili. Od začátku hráli velice disciplinovaně a nutno také dodat, že ochránce svatyně Sparty Novotný v sobotu odchytal jeden ze svých nejlepších zápasů sezony.