HC Energie Karlovy Vary

Žraloci prohráli na nájezdy a triple nezískají

SF 2: Karlovy Vary - Zlín 2:3 SN, konečný stav série 0:2. Po čtyřech účastech ve finále a prvenství v posledních dvou sezónách karlovarští sledge hokejisté zlatý hattrick nezískají. Na domácím ledě v Ostrově prohráli druhé semifinále se Zlínem po samostatných nájezdech a po úvodní prohře 3:4 je jim souzen boj o bronzové medaile. Žraloci v nekompletním složení dvakrát vedli, ale Sedící Medvědi vždy dokázali odpovědět. Vyrovnaný souboj dospěl až do dovednostní disciplíny, která po výsledku 1:2 přivála radost na zlínskou stranu.

SKV Sharks Karlovy Vary - ZAS Zlín 2:3 SN (1:0, 1:2, 0:0)

Branky: 1. M. Geier (J. Berger), 31. Kvoch (Jeřábek) - 23. Hábl (Julina), 32. Hábl (Julina), rozhodující nájezd Hábl. Rozhodčí: Schopf, Danyo. Vyloučení: 2:0. Využití: 0:1. Diváci: 93. Vývoj utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3. Hráno 30. ledna 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: Bozděk - Kvoch, Hrbek, Frous - J. Berger, Forgo, M. Geier, Janko, Jeřábek, Srb, Čolič.

Zlín: Matoušek - Sigmund, Šojdr - Hábl, Stodůlka, Palát, Julina, Fojtík, Štít, Herink, Šnajdar.

Do domácí branky se místo absentujícího Janouška posadil Bozděk a v poli chyběli Žralokům hned tři útočníci. A tak byla na karlovarském týmu patrná snaha rozhodnout utkání ve svůj prospěch co nejdříve. Už ve 29. sekundě se Michal Geier zjevil sám před Matouškem, zamíchal s pukem a otevřel z první střely skóre. Prvních pět minut patřilo jednoznačně domácím, hosté působili zakřiknutě. Postupně však karlovarský tlak opadal a v polovině 8. minuty si připsal první zákrok i Bozděk.

Dvakrát zkoušel štěstí Fojtík technickým padáčkem, ale Bozděk s pomocí obránce Kvocha vždy odolal. Na druhé straně mohl v rozmezí 14. a 17. minuty dvakrát navýšit vedení Geier, jenže ani jednou tváří v tvář Matouškovi nezamířil do prostoru mezi tři tyče. Dvě minuty před první sirénou toužil po vyrovnání znovu Fojtík, který těžil z nepřesné karlovarské rozehrávky, ale jeho nebezpečnou střelu obětavě pokryl tělem Hrbek.

Druhá třetina začala pěkně zostra v opačném gardu. Už po minutě napálil Hábl horní tyč Bozděkovy branky. Nápor Zlína pokračoval a po další střele Geier tak vehementně chtěl vypomoci brankáři, že chytil puk do rukavice a odhodil ho do ochranné sítě. Následoval menší trest karlovarskému útočníkovi a hosté trestali. Zděnek Hábl mezi kruhy vypálil a kotouč se pro Zlín šťastně odrazil od clonícího Jiřího Bergera do branky.

Sedícím Medvědům narostla po vyrovnání křídla a Žraloky pustili k prvnímu střeleckému pokusu ve třetině až ve 27. minutě. Krátce na to orazítkoval Berger z úhlu pravou tyč Matouškovy svatyně. Opět se strhl velmi vyrovnaný boj, který vrcholil v začátku druhé poloviny hrací doby. Ve 31. minutě vybojoval Jeřábek proti přesile puk v pravém kruhu a Tomáš Kvoch téměř z nulového úhlu překvapil zlínského brankáře. Vzápětí mohl z brejku dvou na jednoho vyrovnat Julina, minul však branku. Přesto po 58 sekundách od Kvochovy trefy bylo vyrovnáno. Při ponechané výhodě dotlačil kotouč za brankovou čáru v tlačenici před Bozděkem Zdeněk Hábl a stanovil skóre na 2:2.

Stejně jako v prvním případě, i druhé vyrovnání hosty povzbudilo a převzali iniciativu. Julina po zachycení Kvochovy přihrávky nerušeně zakončoval, jenže i tentokrát netrefil branku. Ke konci druhé třetiny se Žraloci oklepali, výsledkem byl ideální křížný Kvochův pas na Geiera, který ale ve finále prudký kotouč v kruhu nezpracoval.

Ve 43. minutě hráli domácí v šesti a pykali za prohřešek dvouminutovým oslabením. Zlín se neprosadil a jakoby předznamenal opatrnější ráz třetí třetiny. Z něj sice vysvitla kombinace po ose Berger - Geier - Kvoch nebo další velká Geierova šance mezi kruhy, ani z jednoho mráčku ale nezapršelo. Jinak hra plynula s minimem přerušení a oboustranným pocitem, že případný gól asi rozhodne.

Teprve úplný závěr přinesl porci vzrušení. Na začátku 58. minuty se zjevil zcela sám Jiří Berger u levé Matouškovy tyče a i když se snažil ze všech sil, gól nepřinesl ani následující velký závar na brankovišti. Šest sekund před koncem mohl dorážkou Fojtíkovy střely rozhodnout Palát, ovšem Bozděk oddálil rozhodnutí až do samostatných nájezdů.

Jako první se rozjel obránce Kvoch a táhlou kličkou uspěl. Za Zlín vyrovnal nekompromisní střelou pod víko Šojdr. Ve druhé sérii vystřelil Geier přímo do vyčkávajícího Matouška, naopak Hábl uspěl kličkou kolem špičky Bozděkovy sledge. Když se ve třetí sérii Bergerova střela pod Matouškovu ruku zakvedlala pod zlínským brankářem a dopadla před čáru, bylo o postupu Zlína do finále rozhodnuto. Vítězný nájezd a tím i semifinálový hattrick si připsal Zdeněk Hábl.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Nedařila se nám rozehrávka a složitě jsme vyhazovali puky, když jsme se dostali pod tlak. Chtělo to odskočit na dva góly, jenom Geier mohl dát v první třetině tři. Využít takové šance, mohli jsme ještě doufat. Zlín měl víc štěstí. Nájezdy jsou už loterie. Trochu jsme vzadu přizpůsobili hru tomu, že nastoupil do branky Bozděk, ale rozhodně neudělal žádnou chybu a dostane šanci i v zápasech o třetí místo. Přeji Zlínu hodně štěstí ve finále."

David Vrbka (Zlín): "Přijeli jsme s tím, že musíme vyhrát hned první zápas. Kdybychom prohráli, tak ten druhý by asi patřil Varům. Nechtěli jsme nastoupit defenzivně, to by se nám asi nevyplatilo. Nevnímali jsme, že proti nám nastoupil druhý brankář, bylo to vidět i na střelách, kterých jsme moc neměli. V nájezdech už jsme měli víc štěstíčka."

Série Sparta - Kolín

První zápas středočeského finále kolínští Draci skvěle rozehráli, ale nadějné vedení 2:0 ztratili a nakonec prohráli 2:5. V odvetě v Neratovicích se ale podávala jiná káva. Od počátku šel Kolín za svým cílem a Spartu porazil jednoznačně 6:0. Vynutil si tak rozhodující třetí utkání.

Sparta Praha - Draci Kolín 0:6 (0:2, 0:2, 0:2), stav série 1:1.
Branky: 9. Kubeš (Pabst), 18. Raul, 21. Kubeš (Pabst), 29. Pabst (Šafránek), 52. Šafránek (Kubeš), 58. Bejvl (Kubeš).