HC Energie Karlovy Vary

Energie míří do Litvínova: utkání nejvyšší důležitosti!

Téměř po roce vyrážejí karlovarští hokejisté do Litvínova k utkání maximální důležitosti. Tentokrát ale nejde o boje ve čtvrtfinále play off, nýbrž o samotný postup do vyřazovacích bojů. Oba týmy se seřadily těsně za postupovými příčkami. Úspěch v pátečním duelu, který na stadionu Ivana Hlinky začíná v 17:30, posune jednoho ze soupeřů blíže k záchraně chmurné sezony. Utkání Vám přiblížíme prostřednictvím online přenosu.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis.

Čutta je mimo hru a nad startem Mensatora visí otazník

Na poslední návštěvu Energie v Litvínově nevzpomínají rádi. Ještě v 50. minutě utkání vedla Benzina 5:2, ale nakonec odešli domácí borci poraženi. Během posledních deseti minut dokázali energetici vstřelit čtyři góly a zápas otočit. „To jsem ještě nezažil,“ řekl tehdy útočník Jan Košťál.

Páteční, souboj ale bude trochu o něčem jiném. Domácí „Cheza“ se musí obejít bez distancovaného Jiřího Šlégra, který dostal trest ve hře za zákrok na Pabišku v posledním utkání v Mladé Boleslavi. „Jeho zkušenosti jim možná budou chybět, ale už dlouho hráli bez něj a myslím si, že to pro ně oslabení nebude,“ poznamenal kouč Pavel Hynek.

Kauza Šlágr – Pabiška, podobně jako utkání Zlín – Sparta, zčeřila klidné vody extraligy. „Na ten zákrok jsem se podíval v televizi. Osobně si myslím, že do byl normální střet dvou hráčů, kterých je v jednom utkání více než dost. Problémem je to, že Pabiška tento náraz nečekal a nebyl na něj připravený. Jinými slovy nebyl sepnutý. Proto to dopadlo tak jak to dopadlo,“ popsal Hynek celou událost tak, jak jí on sám viděl a doplnil: „Naštěstí bude mladoboleslavský hráč v pořádku. Jirka do toho nešel s tím, že někoho chce zranit. Některé střety hráčů vypadají ještě hůře a nikomu se nic nestane. Tady to byla souhra několika nešťastných náhod.“

I Energie bude postrádat jednoho obránce. S týmem neodcestuje Jakub Čutta. „Kuba s námi nepojede, protože má problémy s třísly. Jak na tom bude Lukáš Mensator to nevím. Zatím nemám zprávy od lékaře. Vím jenom to, že ho postihla nějaká viróza,“ pokračoval Hynek.

Co to tedy znamená? Karlovy Vary odjedou do Litvínova se sedmi obránci. „V první pětce bude Němec s Parýzkem. Druhou dvojici tvoří Loginov a Nosek a třetí Dobroň s Proškem. Sedmým je Mucha. Útoky zůstanou stejné,“ odpověděl trenér Pavel Hynek.

Tento souboj hodně napoví, kdo bude po 52. kole extraligy nad pomyslnou čarou zaručující play off. „Nejen zápas v Litvínova, ale i utkání s Českými Budějovicemi v neděli hodně ukáže,“ je si vědom Hynek veliké důležitosti zápasu. Předpoklad, že by utkání vypadlo jako to poslední v Litvínově, ale podle něj není. „Nemyslím si, že to bude takhle divoké. Nicméně, kdyby to skončilo 5:6 a my jsme si připsali tři body, tak budu nesmírně rád,“ dodal lodivod karlovarské střídačky.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:5 (0:3, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky:28. Kumstát (Němec, Loginov), 59. Skladaný (Skuhravý) - 1. Netík (Kratěna, Vykoukal), 6. Kratěna (Vykoukal), 12. Ton (Philipp, Ručinský), 25. Ton (Vykoukal, D. Výborný), 33. Ručinský (D. Výborný, Philipp).

BK Mladá Boleslav - HC BENZINA Litvínov 4:3 sn (1:1, 2:2, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. Král (Nouza), 22. Macho (Lehikoinen, Fabuš), 30. Sýkora (Bahenský, Frolo), rozhodující nájezd Vrbata - 11. Hübl V. (Kubinčák), 23. Hübl V. (Lukeš, Švarný), 40. Pojkar (Kroupa, Jánský).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize47 - 16 - 3 - 7 - 21 – 121:135 - 61 b
Průběžné umístění11. místo
Nejproduktivnější hráčPetr Kumstát - 32 bodů (14+18)
Nejlepší střelecJan Košťál - 15 branek
Nejlepší nahrávačVáclav Skuhravý - 22 asistencí
Nejlepší v +/-Martin Zaťovič +5 bodů
Nejtrestanější hráčVáclav Skuhravý - 128 TM
BrankářiLukáš Mensator 90.98 %, 2.80 g/z
Lukáš Sáblík 90.91 %, 2.72 g/z
Úspěšnost přesilovek17.99 %

HC BENZINA Litvínov
Utkání v extralize47 - 16 - 4 - 5 - 22 – 137:173 - 61 b
Průběžné umístění12. místo
Nejproduktivnější hráčFrantišek Lukeš - 40 bodů (19+21)
Nejlepší střelecViktor Hübl – 24 branek
Nejlepší nahrávačRobert Reichel – 26 asistencí
Nejlepší v +/-Karel Pilař +1 bod
Nejtrestanější hráčRoman Vopat - 155 TM
BrankářiJaroslav Hübl 89.81 %, 3.40 g/z
Petr Franěk 88.61 %, 4.04 g/z
Miroslav Brzobohatý 89.09 %, 3.27 g/z
Úspěšnost přesilovek16.04 %

Vzájemné zápasy 2009/2010

09. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 2:3
22. kolo HC BENZINA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 5:6
35. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 6:2

Vzájemné zápasy 2008/2009

5. kolo HC BENZINA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 4:2
18. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 1:2
31. kolo HC BENZINA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 5:4
44. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 5:1
ČF1 HC BENZINA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 2:3 sn
ČF2 HC BENZINA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 1:2 sn
ČF3 HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 3:1
ČF4 HC Energie Karlovy Vary - HC BENZINA Litvínov 4:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator (6. Sáblík) - Němec, Loginov, Nosek, Dobroň, Mucha, Čutta, Parýzek. od 21. navíc Prošek - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Dej, Melenovský, Hřebejk - Skladaný, Pech, Balázs - Hluchý, Kuběna, Zucker.

HC BENZINA Litvínov: Franěk – Punčochář, Pojkar, Pilař, Švarný, Šlégr, Kubát, Kroupa, Skuhrovec – Trávníček, Vopat, Lukeš, Gerhát, Saulietis, Reichel, V. Hübl, Jenáček, Kubinčák, Majdan, Jánský, Dragoun.
Zopakují energetici kanonádu z předchozích dvou střetnutí?

Související články

Notes k zápasu | čt 4.2.2010

Němec jde do boje s novým parťákem