HC Energie Karlovy Vary

Turnaj čtyř pokračuje: Finové získali ztracený zápas, Češi nestačili na Švédy

Druhým dnem otevřela KV Arena mládežnickému hokeji na mezinárodní úrovni. V rámci turnaje čtyř nastoupili od 14 hodin mladí Finové proti svým ruským vrstevníkům, kteří ještě ve 46. minutě vedli o dvě branky. Famózním závěrem se však seveřané dokázali vrátit a v prodloužení strhnout vítězství na svou stranu. Češi ke svému druhému zápasu nastoupili večer a silné Švédy v zápase dokázali několikrát pevně sevřít. Vinou špatné střelecké produktivity si všakopo druhé třetině ztrácejí na Švédy dvě branky. Utkání sledujeme v online reportáži.

Finsko - Rusko 5:4pp (1:1, 0:1, 3:2 - 1:0)

Statistiky

Branky a nahrávky: 12. Teräväinen (Friman, Torniainen), 44. Teräväinen, 46. Torniainen, 60. Friman (Määtä, Pokka), 64. Torniainen - 12. Timirev (Šarkov, Khatsej), 27. Dorofejev, 44. Jakimov (Semenov, Filippov), 46. Khatsej. Rozhodčí: Pešina - Kis, Prchal. Vyloučení: 5:10. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 390. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 5:4.

Sestavy

Finsko: Setänen - Sneck, Kojo, Ristolainen, Jurgens, Pokka, Määtä, Nikkinen, Vainio - Paukku, Tikkinen, Salminen - Markkula, Nättinen, Saarelainen - Teräväinen, Torniainen, Friman - Jalovaara, Hautamäki, Koskela

Rusko: Demčenko - Sorokin, Malenkikh, Bereglasov, Pugačev, Vasiljev, Semenov - Dorofejev, Chlopotov, Kamajev - Vorobjev, Jakimov, Junyšev - Šarkov, Khatsej, Timirev - Slepyšev, Kramskoj, Filippov.

Česko - Švédsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Statistiky

Branky a nahrávky: 51. Kubis - 17. Collberg (Rydahl), 40. Djoos, 53. Karlsson (Collberg). Rozhodčí: Hribik - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 8:10. Využití: 0:2. Diváci: 760. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Sestavy

Česko: Langhamer - Kubis, Buchta - Plášil, Plutnar - Papežník, Houfek - Kliment, Marcel - Volek, Hudeček, Procházka - Psota, Matějček, Tomeček - Slováček, Soumelidis, Machač - Veselý, Bečka, Skočík.

Švédsko: Hjerpe - Arnesson, Spangberg - Djoos, Folin - Meyer, Nilsson - Westerlund - Lilja, Karlsson, Collberg - Nyström, Rydahl, Forsberg - Sörensen, Kalin, Törnkvist - Hedberg, Lindholm, De la Rose.

Reportáž

Ačkoliv vstoupily oba týmy do utkání opatrně, Švédové byli mírně aktivnější a Langhamer, který se přes včerejší porážku opět postavil mezi tyče, měl v úvodu třetiny plné ruce práce. Domácí bránili a jejich snaha vyprovodit protihráče z pásma dospěla až k prvnímu vyloučení. Početní výhodu ale český tým ubránil a naopak se ještě dovedl dostat až k bráně hostů a ohrozit brankáře Hjerpeho. Na druhé straně si Švédové dvakrát sáhli až za hranice pravidel, a dali tak domácím příležitost v podobě početní výhody. Ani jedna ale nevyšla podle představ českého celku. V šestnácténácté minutě přišlo vyloučení Klimenta a Švédové si vytvořili před Langhamerem tlak, který zužitkoval Sebastian Collberg. Domácí gólman se musel po první střele položit na led a Collberg, který kotouč dorážel, už jen přizvedl puk a trefil místo nad lapačkou.

Do druhé třetiny vstoupili s větším nasazením Češi. Hned v první minutě ujel obraně Psota, ale chybělo mu efektivní zakončení. O několik minut později se ve vlastním oslabení podařilo uniknout českým útočníkům v čele se Soumelidisem ohrozit švédského Hjerpeho. Ten na poslední chvíli vyrážel puk špičkou hokejky. Přestože se český tým neustále tlačil dopředu a dorážel na soupeřova gólmana, obrana i chytající Hjerpe dělali maximum proto, aby si své vedení udrželi a sebemenší akce se snažili již v počátku likvidovat. Ke konci třetiny dostala zabrat i obrana v českých barvách. Švédové si tlak nenechali líbit a Langhamer musel sáhnout po ukázkových zákrocích, které pouze přidaly vyrovnanosti utkání. Půl minuty před koncem druhého dějství se v kruhu uvolnil Djoos a navýšil náskok seveřanů na dvě branky.

Do začátku posledního dějství vložili domácí vše a Švédové museli bránit i na úkor vylučování vlastních hráčů. Češi dokázali početní výhodu využít v 51. minutě. Od modré pálil Marek Kubis, který se ještě dostal k dorážce a procpal puk za Hjerpeho záda. Odpověď Tre kronor ale přišla záhy. Collberg našel před brankou volného Erika Karlssona, a ten vymetl levý růžek Langhamerovy branky. Pak byla hra jak na horské dráze. Češi se pokoušeli protlačit dopředu, Švédové se snažili udržet zdravý odstup protihráčů od jejich branky. I přesto že domácí na konci utkání sáhli po hře bez gólmana, dvoubrankový náskok pro ně byl příliš tvrdým oříškem.