HC Energie Karlovy Vary

Michal Geier snil o paralympijském semifinále

Česká sledgehokejové reprezentace v těchto dnech bojuje na svých první paralympijských hrách v historii. Přehnané cíle a mety nikdo nestanovil, přesto po dvou porážkách a ztrátě šance na postup ze skupiny do semifinále zavládlo mezi hráči zklamání. Jedním ze čtyřlístku, hajícího v národní lize dres Karlových Varů, je i Michal Geier. „Chtěli jsme si semifinále zahrát,“ prohlásil bezprostředně po prohře 0:3 s USA.

Češi ztratili hned úvodní a velmi důležité utkání ve skupině A s Japonci těsně 1:2 (0:0, 0:1, 1:1) a pro uchování reálné naděje na semifinále, kam postupují první dva celky ze skupiny, potřebovali v neděli večer místního času porazit ve Vancouveru Spojené státy. Úřadující mistři světa ale prokázali svou vyzrálost, náš tým do mnoha šancí nepustili a zvítězili 3:0 (1:0, 1:0, 1:0). „Chtěli jsme hrát hlavně obranný hokej a udržet co nejdéle nulu, ale i tak jsme bohužel měli střel hodně málo,“ shrnul hlavní příčinu nezdaru Michal Geier. Podle oficiální statistiky Češi trefili americkou branku jen šestkrát za 45 minut. „Američani nás k tomu moc nepustili, hned nás napadali tělem a nám proti tomu chyběly síly,“ vysvětlil talentovaný útočník z Jirkova.

Sám přitom patří mezi nejrychlejší hráče českého týmu a bezprostředně po zvýšení Američanů na 2:0 ve druhé třetině ujížděl po levém křídle a prověřil Steva Cashe v brance. „Americký hráč špatně zpracoval vyhozený puk a já jsem byl v jízdě, takže jsem měl proti němu nějaký ten pohyb navrch. Bohužel mě hned začali stínovat, takže jsem si musel najet k tyči a nemohl jsem si líp najet do kličky. Musel jsem to vyzkoušet nahoru a trefil jsem gólmana do lapačky,“ popsal svou nadějnou akci.

Mužstvo držel dlouho nad vodou výborným výkonem v brance Michal Vápenka. Místy jako by se až zdálo, že se hráči příliš spoléhají na umění svého kolegy mezi třemi tyčemi. „Američané si umí vytvořit dost dobrý prostor před brankovištěm, odkud zkouší zakončovat,“ nepotvrdil Geier zcela zdání z tribuny. „Není to dobré jenom se spoléhat na gólmana, musíme taky něco vytvořit na druhé straně a dát góly,“ zasel kritiku do vlastních řad.

Reprezentaci čeká v úterý od 10:00 hodin (18:00 SEČ) poslední zápas ve skupině proti rovněž nepostoupivší Koreji. Následovat budou zápasy o konečné umístění. Jak na tom budou Češi s motivací? „Určitě motivace bude trochu menší, protože semifinále jsme si chtěli zahrát. Rozhodně ale nebudeme nic vzdávat a ještě si budeme chtít tu naší olympiádu užít,“ zakončil výhledem dopředu Michal Geier.