HC Energie Karlovy Vary

Jiři Berger: Na paralympiádě jsme nezklamali

Paralympijské hry skončily a po nich se vrátili domů i čtyři sledge hokejisté SKV Sharks Karlovy Vary. Česká reprezentace skončila na pátém místě a potvrdila tím svoji pozici z loňského mistrovství světa. Kapitán Žraloků, Jiří Berger, ve Vancouveru cestoval sestavou z útoku do obrany a zpět, ale na jeho celkové spokojenosti nic neubrala ani nula na osobní střeleckém kontě. „Napoprvé jsme nezklamali,“ řekl Jiří Berger.

Reprezentace na paralympiádě jedním okem mrkala po semifinále, ale o to se připravila v podstatě už v prvním zápase s Japonskem prohrou 1:2. Dalším cílem se proto stalo co nejlepší umístění. Maximum možné bylo páté místo a podařilo se. „Páté místo je dobré. Nezklamali jsme, ani nepropadli. Můžeme být rádi, v posledním zápase s Koreou jsme si to vydřeli a šli štěstí naproti,“ potěšilo karlovarského kapitána velmi slušné umístění ve světové konkurenci.

Proti Korejcům se Češi pomaleji rozjížděli, ale ani soupeř nenastolil od počátku vysoké tempo. „ Bylo vidět, že tenhle zápas chtějí vyhrát oba a každému záleží na tom, být pátý. Navíc se zase potvrdilo, že my když máme hrát zápas o nějaké umístění, tak jsme z toho trochu rozklepaní a nervozita je na naší hře vidět, ale myslím si, že od poloviny jsme začali zápas přebírat,“ vrátil se Berger k druhému utkání s Koreou ve Vancouveru. V prvním Češi vyhráli ve skupině 4:2, když soupeř zkorigoval skóre až v závěru. Při repríze museli ale dotahovat a za nepříznivého stavu ukázali, že umí v důležitou chvíli zapnout. „Branka nás nejdřív trochu zaskočila, ale spíš měla pozitivní účinek. Rychle jsme začali hrát přesně to, co jsme měli už od začátku a zaslouženě jsme zápas otočili,“ dokončila česká desítka ohlédnutí za posledním představením národního týmu na paralympiádě.

Jiří Berger pendloval sestavou, ale do listiny střelců se ligový snajpr nezapsal. „Na přesilovky mě trenér dával do útoku a při hře pět na pět jsem hrál vzadu,“ popsal svou úlohu na ledě. „Branku jsem si na turnaji chtěl dát, ale bohužel. Neměl jsem to štěstí. Dal jsem dvě tyčky nebo mě vychytali gólmani, škoda. Snad na příští paralympiádě,“ zasmál se. To bude karlovarskému patriotovi „už“ 38 let, ale svou účast nezatracuje. Ve sledge hokeji se na nejvyšší úrovni pohybují i borci okolo padesátky. „Když budu mít formu a bude mě chtít trenér, tak nechci chybět,“ dodal Berger s úsměvem.

A jak hodnotí nejproduktivnější útočník české sledgehokejové historie milník v podobě účasti na paralympijských hrách? „Užívali jsme si to! Byli jsme tu poprvé, takže jsme byli trochu vyjukaní. Škoda, že jsme hned v prvním zápase narazili na Japonce, ale nevadí. Nasbírali jsme zkušenosti, na kterých si můžeme v budoucnu zakládat,“ uzavřel Jiří Berger.