HC Energie Karlovy Vary

Druhý pozdrav z Ufy: První vítězství a nezapomenutelné zážitky z daleké Baškirie

Mladí karlovarští hokejisté ročníků 95/96 mají za sebou prvních pár dní na soustředění v Ufě. Hned ve svém prvním utkání proti Torosu Něftěkamsk si připsali cennou výhru 4:3 po samostatných nájezdech. Vedle skvělých sportovních zážitků, mimo jiné ze semifinálových utkání KHL, má za sebou výprava energetiků i procházku po pamětihodnostech Ufy. O všem referuje ve svém článku vedoucí výpravy Jiří Ryžuk. Tucet nových fotografií pak přibyl ve fotogalerii.
Vážení příznivci mládeže HC Energie,

posíláme všem, kteří se o právě probíhající soustředění našeho družstva "95/96" zajímají, druhou zprávu z Ufy!

Vzhledem k tomu, že se čas našeho kempu zde v Ufě přiblížil ke svému poločasu, chceme vám touto cestou předat další informace o této výjimečné akci. Zde tedy o tom nejdůležitějším:

K dnešnímu datu 5.4.2010 jsme již absolvovali čtyři tréninky na ledě, jeden trénink v tělocvičně a jeden plavecký a regenerační trénink v bazénu se saunou. Teoretickou výukou hokeje pro nás byla návštěva obou domácích semifinálových utkání play-off KHL mezi místním klubem SALAVAT JULAJEV UFA a družstvem AK BARS KAZAŇ z Tatarstánu. Domácí prohráli i druhý zápas, po velmi dramatickém vývoji, tentokrát v prodloužení. Mírné zděšení v nás vyvolalo nedisciplinované a netýmové chování místní hvězdy Radulova v klíčových fázích tohoto utkání.

Včerejšek pak byl naším prvním hracím dnem. Z dlouhé cesty do Něftěkamsku (celkem jsme ujeli 500 km), jsme se vrátili krátce před půlnocí s vítězstvím po nájezdech 4:3 proti mužstvu TOROS NĚFTĚKAMSK, které bylo věkově starší (hrálo za ně i několik hráčů 93/94). S výkonem jsme byli spokojeni. Navíc vše probíhalo ve skvělé přátelské atmosféře. Před návštěvou několika stovek diváků a při státních hymnách během zahajovacího ceremoniálu, to byl opravdu mimořádný zážitek. Zároveň se jen těžko dá popsat, jakou měli lidé z klubu a návštěvníci utkání radost, že jsme k nim přijeli. Byli jsme totiž nejenom tam, ale jsme i tady v Ufě, vůbec první mládežnické mužstvo z cizí země, které sem kdy přijelo. Pohostinnost Baškirů je tu opravdu velmi výjimečná.

Dnešek pak byl zčásti odpočinkovým dnem. Po tréninkovém dopoledni na ledě a v bazénu byla odpoledne na programu exkurze ve městě. Navštívili jsme při ní Národní muzeum, park Pobědy s muslimskou mešitou a obří sochou Salavata Julajeva, osvoboditele Baškirie z nadvlády Mongolů. Na závěr nechyběla ani návštěva obchodního centra.

Ve druhé polovině soustředění nás nyní čeká hlavně zápasový program. Sehrajeme ve dnech 6.4., 8.4. a 10.4. tři utkání proti místním družstvům. Poslední z nich se uskuteční ve velké UFA-Areně. V plánu jsou i dva společné tréninky (na ledě i v tělocvičně) s družstvy Ufy. Proběhnou pod vedením místních trenérů. Nás trenéry pak čeká společný seminář s místními odborníky. Již nyní můžeme konstatovat, že práce s mládeží je zde na velmi profesionální úrovni. O získaných zkušenostech budeme informovat všechny trenéry mládeže i vedení našeho klubu. Na některý z květnových termínů připravíme společně s kolegy Zdeňkem Novákem, Miroslavem Táborským a Karlem Mlejnkem monotematický seminář z této naší stáže pro všechny trenéry mládeže HC Energie i hosty ze spolupracujících klubů našeho regionu.

Pozdravy z daleké Baškirie posílá za tým HC ENERGIE 95/96

Jiří Ryžuk