HC Energie Karlovy Vary

Velká satisfakce za celou sezonu, říká čerstvý mistr světa Ondřej Němec

Na letošním mistrovství světa začal jako náhradník, do sestavy se dostal až po zranění Filipa Nováka. Pak však trenéru Růžičkovi důvěru splatil. Šestadvacetiletý obránce Ondřej Němec, který v posledních pěti letech patřil k oporám karlovarské Energie, patřil k základním stavebním kamenům týmu, který v pondělí v Kolíně nad Rýnem dokráčel k titulu mistrů světa. „Po letošní sezóně je to pro mne velká satisfakce,“ sypal ze sebe Němec po finále, ve kterém Češi porazili 2:1 favorizované Rusy.

Ondro, jaké jsou první dojmy nového mistra světa?
Je to něco neuvěřitelného. Málokdo nám věřil, ale těm, co nám věřili, patří obrovský dík. Tenhle tým šlapal úplně neskutečným stylem, bojoval… (chvíli mlčí, hledá správná slova)To se nedá popsat, to je prostě něco úžasného…

Kdy ta medaile půjde z krku?
Až půjdu do sprchy. Možná.

Nepředpokládám, že byste v kabině neměli nic připraveno.
Tak určitě. Chlapi, co se staraj o tým, to tam měli připravený. Já si myslím, že nám moc lidí ani před finále moc nevěřilo, ale je to něco neskutečnýho, to se nedá popsat, je to paráda.

Zastavit ruský tým, který na světových šampionátech vyhrál 24 utkání v řadě, to byl úkol neskutečně těžký. Šlo to jedině díky obrovské bojovnosti, souhlasíte?
Jasně. Největší podíl dneska má na tom Tomáš Vokoun, protože tam chytl úplně neskutečný věci. Jak jsem říkal, náš tým prostě bojoval, dřel, a vyšlo to. Dotáhli jsme to až k titulu mistru světa.

A co dvacátá minuta? Zatrnulo Vám, když dal Dacjuk zároveň se sirénou "vyrovnávací" branku?
Já jsem prostě věřil, že to dobře dopadne, a že to pak udržíme. Ten tým by padal po hubě do té střely a prostě jsme to zvládli. A jsme mistři světa.

Do týmu jste naskočil v průběhu mistrovství světa, trénoval jste tu a pak si byl dopsán na soupisku.
Po letošní sezóně v klubu to je prostě něco nepopsatelnýho. Ta letošní sezóna v Karlových Varech byla šílená, hrozná. A já bych to dál již nechtěl nikdy popisovat, protože bych to už vlastně ani nikdy nechtěl zažít. Tohle je satisfakce za to všechno. Já jsem strašně rád, že mě trenéři dopsali, že jsem u toho mohl bejt, zahrát si finále mistrovství světa a vyhrát ho.

A nad Ruskem, tedy zemí, kam se stěhujete. Aspoň tak to vypadá podle čerstvých informací...
Odcházím. Chtěl jsem to zkusit a s Čerepovcem se jednalo dlouho, měli obrovský zájem. Nabídli mi podmínky smlouvy, které já jsem akceptoval, tak jdu tam. A jdu tam jako mistr světa.

Dneska jste si na Rusko mohl zvykat, v hale bylo tolik Rusů, že ani nevypadalo, že se hraje v Německu?
Určitě. Oni věřili, že to budou hrát, už před mistrovství světa. Takže tady byla hromada Rusáků. Ale byli tu i Češi. Přeřvat tu ruskou mašinu nebylo rozhodně jednoduchý, ale oni to zvládli. Takže i díky nim to bylo úžasný.

A Vy jste zase zvládli zdolat tu ruskou mašinu na ledě.
Byly tam momenty, které asi nebyly zrovna ideální. Ale byl tam Tomáš Vokoun, kterej byl dneska fantastickej a dotáhl nás k tomuhle. (ukazuje na medaili, která visí na krku). A já se jen těším, jak si to budu užívat. Těším se strašně domů na rodinu, až budu s ní. Užiju si to s rodinou, s přítelkyní a se synem.

Bude někdy Ondřej Němec vzpomínat na finále a uvědomí si jeden moment, kdy mu i celému týmu bylo opravdu úzko?
Určitě hned od začátku, kdy na nás vlítli, začali nás mlít. Ale myslím si, že s tím prvním gólem jsme je trochu zaskočili a ty šance, které oni měli, jsme dokázali ustát. I díky Tomášovi. A dopadlo to takhle. (Opět ukazuje na zlatou medaili.)

Nutno ale dodat, že Vám i celý šampionát přálo štěstí. Vy jste třeba byli sedm vteřin od vypadnutí v semifinále…
My hlavně neměli ideální základní skupinu, kdy jsme prohráli s Norama, pak v osmifinále se Švýcarama… Zachraňovali jsme se proti Kanadě a myslím si, že ten tým se po té prohře se Švýcarskem úžasně semknul a všichni začali bojovat za to, že jsme Češi. A zvládli jsme pak každej zápas. Pak v play-off jsme měli trošku štěstíčka a zvládli jsme dvakrát nájezdy. Dneska jsme vyhráli nad Ruskem, které mělo fantastický tým plný hvězd. A porazili jsme je tou bojovností, tím srdíčkem.

Několik let český tým neprošel přes čtvrtfinále, byli jste pod velkým tlakem?
Tlak samozřejmě byl, ale tento tým prakticky bez hvězd jen s Jágrem a Vokounem to zvládl. My jsme to zvládli. I ten zápas proti těm obrovským hvězdám jsme tím srdíčkem a bojovností zvládli.

Karlu Rachůnkovi se narodilo během čtvrtfinálové bitvy s Finskem dítě, takže kdy bude mít Ondřej Němec svatbu?
Mám ji v plánu. Třetího července si přítelkyni vezmu. Teda doufám, že si mě ona bude chtít vzít..

Kolik dní bude dovolené?
Tak to nevím, záleží, na jak dlouho se protáhnou oslavy. Ale pak si chci opravdu odpočinout, nedělat nic. Potom přijde čas příprav na novou sezónu. To musím být odpočinutý a schopný začít trénovat.