HC Energie Karlovy Vary

Vyjádření GM klubu Miroslava Vaňka k odchodu hráče Martina Frka do Kanady

V posledních dnech rozčeřil hladinu hokejového dění v Karlových Varech nečekaný odchod šestnáctiletého hráče Martina Frka do zámoří. Přestože má hráč s klubem HC Energie platný kontrakt až do dubna 2013, nenastoupil Frk do přípravy na ledě s juniorským týmem a odcestoval do Kanady na tréninkový kemp. Vyjádření klubu k celé situaci přinášíme v následujícím článku.

Vyjádření GM klubu Miroslava Vaňka k odchodu hráče Martina Frka

Na úvod musím zdůraznit, že se celá záležitost týká teprve šestnáctiletého hráče. Věc se v médiích rozvířila možná víc, než by si zasloužila. Přesto jsme nuceni se k nečekanému odletu Martina Frka do Kanady vyjádřit.

Pro přesné vysvětlení problému je nutné začít trochu zeširoka. Vedení klubu se společně s rodiči hráče, jeho agentem a hráčem samotným dohodlo na cestě, kterou jsme chtěli vést jeho kroky k vrcholovému hokeji. Všechny zúčastněné strany došly ke shodě, že hráč zůstane v klubu HC Energie pod dohledem kvalifikovaných trenérů, což povede k postupnému zvyšování a zdokonalování jeho výkonnosti.

Na základě této dohody byla uzavřena v říjnu 2009 písemná profesionální hráčská smlouva s dobou trvání do 30. dubna 2013. Tato smlouva byla zaregistrována u APK LH a je tudíž platná pro všechny soutěže řízené IIHF. Klub tuto smlouvu řádně plnil a vytvářel hráči co nejlepší podmínky pro přípravu a sportovní růst.

Přestože Martin Frk spadá věkem ještě mezi starší dorostence, nastupoval celou loňskou sezonu o kategorii výše mezi juniory. Letos měl v týmu zastávat pozici prvního pravého křídla, a to přesto, že stále věkem spadá do mladší věkové kategorie.

Hráč měl v následujících dnech startovat v dresu České republiky na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi (reprezentace do 18 let). Pokud by turnaj zvládl, měl příslib od trenéra dvacítky, že dostane šanci v kempu i této věkové kategorie. Na konci následující sezony se měl zúčastnit MS do 18 let, v následujícím roce se s ním již počítalo pro šampionát dvacetiletých. Pokud by tyto turnaje zvládl, měl by velkou šanci uspět v draftu NHL.

Mezi tím byl klub připraven dát Martinovi co nejdříve šanci i v extralize dospělých. Jako ideální termín jsme počítali s lednem 2011, tedy v polovině této sezony, až hráč ještě více fyzicky vyspěje.

Spolupráce na platformě klub – hráč – rodiče – agent fungovala bezchybně až do té doby, než odehrál solidně poslední mistrovství světa hráčů do 18 let v Minsku. Na základě toho byl Martin Frk draftován do KHL a také klubem Halifax Mooseheads z quebecké juniorské ligy (QMJHL). V tuto chvíli a na nátlak kanadské strany hráč zapomněl na vše, co si s klubem smluvil a co slíbil. Okamžitě zapomněl, co pro něj klub při výchově udělal a co do něj investoval.

Ačkoli jsem měl s hráčem já, hlavní trenér mládeže Jiří Ryžuk i výkonný ředitel pro sportovní rozvoj Bronislav Píša pohovory, na kterých jsme jej na všechny náležitosti smlouvy a důsledky jejich porušení upozorňovali, hráč bez omluvy nenastoupil do přípravy reprezentace do 18 let. Místo toho odcestoval na kemp hráčů a klientů agenta Allana Walshe, 15. srpna se pak připravuje zapojit do přípravy Halifaxu.

Celá záležitost má dvě roviny. V té první je zarážející bezostyšná drzost kanadské strany. Přestože jsme ji několikrát upozorňovali, že hráč má s klubem platnou smlouvu, náš postoj vůbec nereflektovala. Z druhého pohledu je pak nepochopitelné, že teprve šestnácitletý hráč takto zachází s dohodami, které s klubem uzavřel a bez jakýchkoli zábran odletěl do Kanady.

Klub nyní činí veškeré kroky, aby ve spolupráci s ČSLH, IIHF a Kanadskou hokejovou federací zajistil návrat hráče k řádnému plnění platné profesionální hráčské smlouvy. Dle všech reakcí jsou veškerá práva na naší straně, smlouva je nadále platná a hráči nemůže být umožněno nastoupit v týmu ze soutěž QMJHL.

Je třeba si uvědomit, že klub, sponzoři, Město Karlovy Vary i Karlovarský kraj vynakládají obrovské prostředky na to, aby HC Energie vychovávala hráče pro svůj první tým a aby fanoušek mohl v ochozech fandit hráčům, kteří pocházejí z regionu a od mládežnických kategorií vyrůstali doslova před jejich očima.

V případě, že budou mladí hráči přistupovat ke svým povinnostem podobně zarážejícím způsobem, bude to mít velmi neblahý dopad na tyto investice do mládežnického hokeje a do výchovy mladých sportovců.

Vedení HC Energie přeje všem svým hráčům a odchovancům cestu za co největšími úspěchy. Těch však není možné dosahovat ignorováním autorit a smluvních závazků.

Miroslav Vaněk
generální manažer HC Energie Karlovy Vary