HC Energie Karlovy Vary

Jan Košťál: Vencovi céčko vrátím, on je kapitán, jak má být

Zpočátku nezáživné ale postupně nabírající na zajímavosti. Takové bylo první přípravné utkání Energie, ve kterém remizovala s Kladnem. Nebýt pokažených nájezdů, na kterých se po nerozhodném stavu trenéři dohodli, mohli být energetici s výjezdem do Středních Čech spokojení. „Na to, že šlo o první utkání, to podle mě byl docela dobrý zápas,“ říká v našem rozhovoru Jan Košťál, který v nepřítomnosti Václava Skuhravého převzal kapitánské povinnosti.
Duel s Kladnem byl pro energetiky vůbec prvním zápasem v nové sezoně. Nastoupili k němu po náročné suché přípravě a necelých dvou týdnech na ledě. Absence zápasového zatížení byla na jejich hře znát především v úvodu, v pozdějších fázích už snesla jejich hra přísnější měřítka. „Sám jsem se cítil celkem dobře. Na to, že to byl vůbec náš v přípravě, to byl podle mě docela dobrý zápas. Byl to takový typický letní hokej s malým množstvím osobních soubojů. Padlo šest gólů, takže myslím, že se na to dalo i koukat,“ zhodnotil utkání relativně spokojený Jan Košťál.

A jak se Karlovarákům po takové době na ledě pohybovalo? Karlovarský odchovanec přiznává, že některé partie je před extraligou ještě třeba více rozhýbat. „Ruce už se zlepšily, nohy ještě musíme natrénovat. V posilovně se na ně hodně zaměřujeme, ale zatím příliš netrénujeme rychlost, takže jsme trochu ztuhlí.

Aby si v akci prohlédli co nejvíce nováčků a hráčů širšího kádru, nechali trenéři Energie své nejzkušenější hráče odpočívat. Kapitánské céčko tak před zápasem od Václava Skuhravého převzal jeho parťák z útoku. „Kluci si ze mě trochu dělali srandu. Ještě jsem si nestačil zvyknout a zapomněl jsem si na konci jít s Pavlem Paterou podat ruce (smích). Tu funkci nijak nevnímám. Záleží na tom, abychom hráli jako tým a není důležité, kdo má na dresu céčko. Někdo ho tam prostě mít musí,“ bere Jan Košťál celou věc s nadhledem a s úsměvem dodává: „Vencovi ho poctivě vrátím, on je kapitán, jak má být. Já jsem spíš takový klidnější.“

Hráči musí chodit víc před branku, říká trenér Kněžický

Pavel Kněžický

Co vám jako trenérům toto první utkání prozradilo?
Sice to bylo jen přátelské utkání, ale pořád je to velký rozdíl oproti tomu, když spolu kluci hrají na tréninku. Některé věci prostě člověk na tréninku nevidí.

Oba Finové se jevili celkem dobře, souhlasíte?
Určitě. Hlavně u obránce Kokka je vidět, že už má něco odehráno. Má přehled, na ledě se jen tak nesplaší a umí dát dobrou přihrávku. Ostatně žabkou nahrál na třetí branku.

V čem se hráči během přípravy musí ještě zlepšit?
Zlepšovat musíme rozehrávku, ta nám hlavně v první třetině vázla. Také se musíme víc tlačit do branky a ne aby naše akce končily v rozích. To nás loni hodně trápilo. Hráči se musí naučit hodně střílet a nepodceňovat ani jednoduchá nahození do brankoviště.

V úterý vás čeká první pohárové utkání. Máte od vedení klubu nějaký požadavek na postup do dalších fází turnaje a nasadíte tedy nejsilnější sestavu?
Pokyny v tomto směru nemáme žádné. Pořád je pro nás hlavním cílem vidět nové hráče a najít optimální sestavu pro extraligu. Sestavu tedy opět nějak zkombinujeme.

Související články