HC Energie Karlovy Vary

Do nové sezóny se změnami v pravidlech – často nemalými

Mistrovská sezóna 2010/2011 se pomalu blíží a krom sehrávání na ledové ploše čeká hráče, avšak i funkcionáře a v neposlední řadě i rozhodčí povinnost naučit se změny v pravidlech. Těch není málo, v některých případech se zároveň jedná o úpravy, které mohou divákům zvedat adrenalin v těle. Připravili jsme pro vás přehled i částečné zamyšlení nad těmito změnami. Připravte se na to, že hráči si již nesmí nasadit na ledové ploše helmu, která jim spadla z hlavy. Také si zvykejte na to, že časomíra nebude počítat čas klasicky od 0:00 do 20:00, nýbrž se zavede způsob známý ze zámoří. Čeká nás tedy odpočítávání minut. Pro sezónu 2010/2011 je v tomto bodě ještě učiněna výjimka. Více pak v následujícím článku.

Konec dřeváků, zvedání helem z ledu či „obtěžování“ brankářů…

S nadcházející sezónou přichází také doba změn v pravidlech ledního hokeje. A před novým ročníkem hokejových soutěží se často bude jednat o změny velmi důležité s možným velkým dopadem na hru. Například změna v posuzování zasažení brankáře do hlavy tvrdou střelou může vyvolat velké emoce. „Tady bude opravdu potřeba hráče připravit na změnu v posuzování, aby se předešlo zbytečným emocím ze strany hráčů. Bohužel změny v pravidlech je potřeba akceptovat, i když třeba jako rozhodčí na ně můžeme mít také jiný názor. U fanoušků asi nepochodíme, tam bude za viníka zase ten v pruhovaném,“ ohodnotil změnu jeden z českých rozhodčích. Právě zásahy kotoučů do masky můžou přinést klíčové momenty zápasu, na brankovišti se mohou snadno zrodit čisté gólové šance. Proto toto pravidlo může přinést zvýšené emoce, ale také poctivější práci obránců v okolí brankoviště.

Změn v pravidlech je však více. Některé jsou pro fanoušky nezajímavé a nikterak výkony a hru nemohou ovlivnit (např. povinná výstroj hráčů již při rozbruslení, předpisové chrániče loktů či hudba na stadionu během oddechového času a ošetřování hráče.). „S hudbou souhlasím, ta by neměla být produkována během time-outu či zranění. Další bod ohledně výstroje hráčů při rozbruslení, to je již zaběhnuté a tady prakticky k žádné změně nedojde. Do teď jsem vlastně zažil jen dřeváky a podobné vesty,“ dodal rozhodčí. O dřeváky tak český hokej nejspíš přijde.

Dotázaný rozhodčí přivítal změnu ohledně upadnutí helmy. „Toto vítám. Často se stává, že hráč si sice nasadí helmu, ale nedopne řemínek. A nebo hrozí zranění ve chvíli, kdy si hokejista pro helmu dojíždí. V tomhle případě jde opravdu o zdraví a to je na prvním místě.“ Obdobně hodnotí i změnu v případě exekuce trestného střílení nebo při udělení trestů v případě, že některý z týmu vstřelí přesilovkový gól ve chvíli, kdy je signalizován další trest v jeho prospěch. „Trestné střílení by měl provádět faulovaný hráč, přece jen jde o to co nejvíce nahradit zmařenou příležitost. Pokud jde o gól při přesilovce a signalizované výhodě, tak je to výborné pravidlo. Dojde k potrestání faulujícího hráče a navíc se opět zvýší šance na vstřelení branky, tedy ke zatraktivnění hry,“ uzavřel své hodnocení.

Jinak budou tyto změny ale vnímat fanoušci a samozřejmě i hráči. Zvláště pro ně vzniká pár týdnů před začátkem sezóny povinnost obstarat si chránič s povrch z houbovité pryže o minimální tloušťce 1,27 cm. Ten však hokejisté již v drtivé většině užívají.

CELKOVÝ PŘEHLED ZMĚN

Pravidlo 140: Hráčské lavice

Původně: Na hráčské lavici mohlo být 6 funkcionářů týmu.
Nově: Na hráčské lavici může být 8 funkcionářů týmu.

Pravidlo 152: Časomíra

Původně: Čas hry byl zobrazován od 0:00 do celkové délky třetiny nebo prodloužení.
Nově: Čas hry se má zobrazovat od celkové délky třetiny nebo prodloužení do 0:00. Pro sezónu 2010/2011 platí výjimka a tato změna bude uplatňována od sezóny 2011/2012.

Pravidlo 172: Hudba na stadionu

Původně: Hudba nesměla hrát v průběhu oddechového času.
Nově: Hudba nesmí hrát v průběhu oddechového času a při ošetřování hráče na ledě.

Pravidlo 210: Výstroj

Původně: Výstroj pro rozbruslení nebyla předepsána.
Nově: Na rozbruslení musí nosit hráči kompletní výstroj včetně zápasových dresů.

Pravidlo 223: Hráčská přilba

Původně: Hráč, kterému spadla přilba, mohl buď odjet na hráčskou lavici, nebo si přilbu nasadit a pokračovat ve hře.
Nově: Hráč, kterému spadla přilba, musí odjet přímo na hráčskou lavici.

Pravidlo 228: Chrániče loktů

Nové pravidlo: Chránič loktů musí mít povrch z houbovité pryže o minimální tloušťce 1,27 cm.

Pravidlo 234: Brankářské přílby, chrániče hlavy a obličejové masky

Původně: Pokud byl brankář zasažen do masky tvrdou střelou, rozhodčí přerušil hru.
Nově: Pokud je brankář zasažen do masky tvrdou střelou, rozhodčí může přerušit hru, ale jen pokud soupeř nemá bezprostřední možnost vstřelení branky.

Pravidlo 411: Střídání hráčů a brankářů z hráčské lavice v průběhu hry

Původně: Pásmo pro střídání kolem hráčských lavic bylo 3 metry.
Nově: Pásmo pro střídání kolem hráčských lavic je 1,5 metru.

Pravidlo 502: Menší trest pro hráčskou lavici

Původně: Trest mohl odpykat kterýkoli hráč, kromě brankáře a hráčů již odpykávajících trest.
Nově: Trest musí odpykat hráč, který byl v době přestupku na ledě.

Pravidlo 508: Trestné střílení

Původně: Za faul na hráče v brejku mohlo být trestné střílení nařízeno, jen pokud byl spáchán zezadu.
Nově: Za faul na hráče v brejku mohlo být trestné střílení nařízeno, jen pokud byl spáchán zezadu. Pokud brankář fauluje hráče v brejku, bude nařízeno trestné střílení bez ohledu na to, zda k přestupku došlo zezadu či nikoli.

Pravidlo 509: Provádění trestného střílení

Původně: Trestné střílení mohl provádět kterýkoli hráč.
Nově: Trestné střílení musí provádět hráč faulovaný v brejku, v ostatních případech hráč, který byl na ledě.

Pravidlo 514: Ukládání trestů

Původně: Pokud tým hrál v oslabení, byla ponechána výhoda za další jeho přestupek a byl vstřelen gól, signalizovaný trest se neuložil a odpykávaný trest pokračoval.
Nově: Pokud tým hraje v oslabení, je ponechána výhoda za další jeho přestupek a je vstřelen gól, signalizovaný trest se uloží a odpykávaný trest končí.

Pravidlo 534: Nedovolené bránění

Nové pravidlo: Pokud hráč stojí čelem k brankáři a předstírá hru máváním rukama nebo holí před tváří brankáře, uloží se menší trest.

Pravidlo 556: Zlomená hůl

Původně: Brankář mohl pokračovat se zlomenou holí do nejbližšího přerušení.
Nově: Brankář musí upustit zlomenou hůl nebo její část (pro brankáře platí stejné pravidlo jako pro hráče).

Pravidlo 560: Hraní puku rukou brankářem

Původně: Pokud brankář hodil puku rukou dopředu a puk převzal jeho spoluhráč, byl brankář potrestán menším trestem.
Nově: Pokud brankář hodí puk rukou dopředu a puk převezme jeho spoluhráč, bude přerušena hra, ale trest se neuloží.

Nový signál hlavního rozhodčího: Útočící hráč v brankovišti

Půlkruhový pohyb jednou rukou ve výši hrudníku rovnoběžně s ledem a druhou rukou ukázaní na bod vhazování ve středním pásmu.

Nový signál hlavního rozhodčího: Zdržování hry

Pohyb otevřenou rukou bez píšťalky od hrudníku směrem dopředu.