HC Energie Karlovy Vary

O vítězství Ufy rozhodla osmá série nájezdů

Devátý ročník turnaje O pohár hejtmana Karlovarského kraje zná své vítěze i poražené. Finálový den odstartoval souboj o předposlední místo, který lépe zvládlo mužstvo Vítkovic. Pomyslný bronz pak na úkor slávistů získal Litvínov, aby ve večerním finále diváci zhlédli dramatickou podívanou, ve které energetici dvakrát dokázali smazat náskok Ufy. V rozhodujících samostatných nájezdech pak navzdory několika mečbolům neuspěli, a ze zisku cenné trofeje se tak radovali Rusové.

Ocenění hráči

Nejlepší hráči mužstev

HC Vítkovice Steel: Dominik Plášek.
HC VCES Hradec Králové: Šimon Havlík.
HC Slavia Praha: Dominik Šteiner.
HC BENZINA Litvínov: Jakub Procházka.
HC Energie Karlovy Vary: Jakub Matyáš
Salavat Julajev Ufa: Arsenij Erokhin

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Andrej Vasilevskij .
Nejlepší obránce: Stanislav Garejev.
Nejlepší útočník: Lukáš Vrána.

O 5. místo: Hradec Králové - Vítkovice 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

ONLINE přenos | FOTO

Branky a nahrávky: 27. Frk (Ropický), 41. Havlík (Šimončič) - 29. Král (Hawlík), 39. Rosypka (Kysučan), 41. Čavoj (Plášek), 45. Plášek, 60. Tomi (Kovář).

Sestavy

HC VCES Hradec Králové:Krkoška (Jeřábek) - Kopsa, Pilař, Konečný, Suk, Matějček, Havlena, Novotný, Frk, Ropický, Gabriel, Šimončič, Havlík, Dostálek, Půlpán, Kostner, Nedvídek, Pekárek, Hlavatý, Procházka.

HC Vítkovice Steel: Ďuris (Seifert) - Cháňa, Mikulenka, Král, Čavoj, Zuzanik, Hawlík, Tomi, Plášek, Kysučan, Kubis, Černín, Klečka, Rosypka, Kovář T., Kovář P., Mihal, Újezdský, Rimmel.

Do boje o páté místo se oba týmy pustily opatrně a se značnou rezervou. V první třetině se ani jednomu z družstev nepodařilo otevřít skóre zápasu. Zato do druhé části nastoupily oba kádry jako vyměněné. Nasadily vysoké tempo, které přineslo v sedmadvacáté minutě první změnu na světelné tabuli. Ačkoliv skóre otevřel hradecký Marek Frk, Vítkovice na branku rychle odpověděly střelou Tomáše Krále. Ještě dvě minuty před koncem třetiny se Vítkovičtí stihli ujmout vedení, když puk za záda Krkošky dostal Vladimír Rosypka. I poslední dějství začalo brankově. Vítkovický Čavoj využil vyhrané buly a síť v brance se zavlnila. Hradec Králové se ale rychle vzpamatoval a odpověděl stejným způsobem střelou Šimona Havlíka. Tím ale jejich pokusy skončily. Vítkovice ještě upravily stav proměněným trestným střílením Dominika Pláška a pátou branku přidal Vojtěch Tomi.

Ohlasy

Miroslav Vybíral (HC VCES Hradec Králové): Před týdnem jsme měli soustředění a tento turnaj jsme brali jako přípravný. Chtěli jsme si vyzkoušet hráče, kteří jsou na hraně kádru. Tvrdá a těžká utkání nám tu ukázala, kdo na to má a kdo ne, a podle toho se zařídíme. Jednoznačně nejvydařenější utkání jsme sehráli s Ufou, se kterou jsme v základní hrací době remizovali. Všichni hráči sestavy včetně brankáře podali nadstandardní až heroický výkon. Prohra 0:6 se Slavií, to byl výpadek a poslední utkání o umístění ovlivnilo mnoho faktorů, o kterých si jistě diváci udělali obrázek sami.

Aleš Tomášek (HC Vítkovice Steel): Jsem tu s kolegou poprvé, minule tu byli jiní trenéři. Já jsem dokonce poprvé v této hale. Byl jsem mile překvapen jak kvalitou zázemí, tak úrovní turnaje. S výkonem jsem byl spokojený jak kdy, rozhodně nám to otevřelo oči. Někteří hráči nás trošku zklamali, jiní naopak příjemně překvapili. Karlovy Vary i Litvínov byly soupeři na poněkud vyšší úrovni a odehráli jsme s nimi velmi dobrý zápas. Výsledky tam byly i trochu o štěstí. Dnes už jsme působili trochu unaveněji, i tak jsme ale dokázali vyhrát, s čímž jsme spokojení.

O 3. místo: Slavia - Litvínov 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

ONLINE přenos | FOTO

Branky a nahrávky:22. Malík (Fučík), 47. Válek (Malík) .

Sestavy

HC Slavia Praha: Mouček (Uhlík), Novák, Hejna, Šteiner, Ryzák, Burian, Löbl, Rod, Saňa, Jalinka, Nádvorník, Tajovský, Jedlička, Benda, Priganc, Žemlička, Freisler.

HC Benzina Litvínov: Horák (Soukup) - Fučík, Cvrk, Strejček, Kasal, Svoboda, Kokeš, Machač, Křepelka, Čeřovský, Zdeněk, Procházka, Mical, Malík, Písařík, Řehulka, Válek, Malec, Kuchař, Musil, Hába.

První třetina přinesla vyrovnanou a opatrnou hru. Oba týmy se snažily více bránit než útočit a ani jeden nechtěl udělat chybu jako první. Přes řadu vyloučení se ani jednomu celku nepodařilo získat vedení, proto Litvínov nastoupil do druhé části s vyšším tempem a tomu už Slavia nestačila. Ve dvaadvacáté minutě si zápas na svou stranu získal svou brankou Fučík a přiblížil tak svůj tým vítězství a zároveň bronzové příčce. Řada vyloučení na obou stranách ale jen utvrdila obránce obou týmů v jejich přesnosti. Druhou branku přidal v poslední části Válek za pomoci Malíka a utvrdil tak svůj tým v naději, že třetí příčka bude patřit jim. Slavia se ale málokdy dostala do větší šance, takže se do hlavního města vrátí s nepořízenou.

Ohlasy

Miloslav Pecka (HC Slavia Praha): Tentokrát jsme tu neměli velké ambice, protože máme sedm hráčů v národních mužstvech. Pět kluků máme v osmnáctkách, dva v sedmnáctkách a junioři s několika našimi hráči navíc hráli turnaj v Litvínově. Přesto jsme sem jeli s cílem odehrát dobré zápasy a vidět hráče, kteří bojují o místo v sestavě, a to se nám povedlo. První zápas nám vyšel nad očekávání, další už nám tolik nevyšly. Ke konci turnaje už nám ale ubývaly síly, hráli jsme jen na tři pětky a možná proto jsme v posledním zápase nedokázali vstřelit branku. Když nás domácí pozvou, rádi přijedeme zase za rok. Jezdíme sem už léta a turnaj i jeho organizace je vždy na vysoké úrovni.

Jaroslav Hübl st. (HC BENZINA Litvínov): Přijeli jsme sem v plném tréninku a hlavně jsme chtěli vidět kluky v plné zátěži. To se povedlo především v sobotu, kdy jsme hráli dva zápasy za sebou. Ukázalo se, že někteří kluci to ještě nezvládají, musí ještě hodně trénovat a učit se. První zápas s Vítkovicemi jsme odehráli celkem dobře, kluci bojovali a dobře bránili. Druhý zápas s Energií nám příliš nevyšel. Nezvládli jsme totiž začátek a od poloviny nám pak začaly docházet síly. Dnes jsme alespoň chtěli uhrát třetí místo, to se nám povedlo, a jsme tedy spokojení. Byly to pro nás dobré zápasy, jako příprava do nové sezony vynikající. Za rok opět rádi přijedeme. S Karlovými Vary už máme nastavenou dobrou spolupráci, my jezdíme se, jejich hráči zase k nám, není to daleko a jsou to kvalitní turnaje.

Finále: Karlovy Vary - Ufa 2:3 (0:1, 1:1, 1:0)

ONLINE přenos | FOTO

Branky a nahrávky: 33. Beran (Táborský), 49. Matyáš (Vrána) - 11. Gajnullin (Erokhin), 33. Ignatehko (Vasilevskij), rozh. sam. nájezd Gajnulin.

Sestavy

HC Energie Karlovy Vary: Fečo (35. Rauscher) - Troška, Vilhelm, Gombár, Matyáš, Sturma, Novák, Lintemer, Čoudek, Táborský, Vrána L., Beran, Svoboda, Kubáč, Winkler, Csamango, Bečka, Hroch, Ziegler, Vrána J., Jirůšek. .

Salavat Julajef Ufa: Vasilevskiy - Gareev, Kuptsov, Dangelov, Federov, Yunyshev, Ibatullin, Ignatehko, Khisamov, Erokhin, Shaymardanoy, Bayguzin, Muratoy, Tsybulskiy, Mansurov, Gaynullin, Voronin, Romanov, Gimatov, Vakhitov, Sagadatov.

Finále patřilo domácí Energii a ruské Ufě. Oba celky se rozhodly nechat v zápase již od počátku vše. Vysoké tempo ale vyneslo ale jako první branku hostů, za které se trefil Gaynullin . Csamangův skákavý puk pár vteřin na to sice zamotal brankářovi soupeře hlavu, ale nakonec skončil pod lapačkou. I přes řadu vyloučení a čtyřminutovou početní výhodu domácích se jim nepodařilo v první části srovnat. Až ve druhé třetině přišla minuta úrodná na vstřelené branky. Dorážka Berana zapadla do sítě a ten tak dostal Energii zpět do hry. Na to ale okamžitě odpověděla Ufa. Ignatehko propálil čerstvě vystřídaného Rauschera, takže po druhé části odcházeli energetici opět se ztrátou jedné branky. V polovině posledního dějství se ale domácí radovat mohli radovat podruhé. Za pomoci Vrány našel recept na Vasylevského Matyáš. Napínavé nájezdy ale nakonec rozhodly o vítězství Ufy. Rozhodující branka patřila Gaynullinovi.