HC Energie Karlovy Vary

Závěrečné pohárové utkání obstará bouřlivá atmosféra derby s Plzní. HRAJE SE OD 18 HODIN

Tabulková matematika hovoří jasně. Po jedné výhře a dvou prohrách již na nepostupu energetiků ze základní skupiny střetnutí s Plzní nic nezmění. Pro příznivce Energie je však tento fakt zastíněn něčím jiným. K poslednímu pohárovému zápasu v letošní přípravě totiž přijede rival z nedaleké Plzně! Právě Plzeňští si třemi výhrami vybojovali postup do vyřazovacích bojů. Jak je však známo z minulé sezony, v KV Areně se již „indiánům“ tolik nedaří. Na pikantní derby platí permanentní vstupenky, jednotlivé vstupenky pak stojí 60 Kč a lze je zakoupit na internetu či v tradičních předprodejích.

Plzeňská obměna

V Plzni přes ligovou přestávku nezůstal téměř kámen na kameni. Tým vyhrál v loňské sezoně základní část (jako první získali Prezidentův pohár), a tak šel celek do play off s velkými ambicemi. Nic na plat, musel sklonit hlavu již před prvním soupeřem z Liberce. Bílí Tygři udolali Plzeň ve čtvrtfinálové sérii poměrem 4:2 na zápasy. Není tedy divu, že mužstvo přistoupilo k úpravám týmu a rozhodně se nejednalo o malé kosmetické úpravy.

Začněme hned u brankářského postu. Po sezoně se s týmem rozloučila dosavadní jednička Tomáš Pöpperle a jeho kolega Pavel Francouz. Do týmu naopak přišli Petr Přikryl z pražské Sparty. A dále Dušan Salfický, který již v Plzni působil. V obraně již nemohou Plzenští nadále počítat s triem Benda, O´Brien a Dobrovolný. Pomyslnou náplastí za tyto ztráty by měl být Tomáš Frolo (BK Mladá Boleslav) a dvojice zahraničních beků: John Slaney a Nick St. Pierre (oba Kanada). Západočeský celek neminula hubnoucí procedura ani v ofenzivě. Po sezoně doplnili odcházející kanadský trojlístek i Tyler Scofield s Mark Bomersback a z Plzně odešla i taková jména jako Petr Vampola (do ruského Traktor Čeljabinsk) nebo Martin Adamský (do Třince). Do sestavy naopak přibyli ústecký Jan Heřman a spolu s ním další dvě zámořské posily Nick Johnson a John Lammers .

Tým povede i v následující sezoně Marian Jelínek jakožto hlavní trenér. Kapitánem a generálním manažerem v jedné osobě zůstává v Plzni srdcař Martin Straka.

V přípravě zatím spokojenost

Indiánům se v přípravě zatím daří. První dvě přátelská utkání s Českými Budějovicemi sice doma vyhráli a venku kapitulovali, ale vše si nyní vynahrazují v Tipsport Hockey Cupu, ve kterém ještě nenašli přemožitele po třech výhrách: 4:1 doma s Chomutovem, 3:1 ze slávistického Edenu a 6:1 doma s Litvínovem. Od 20. do 22. srpna odjeli hráči na turnaj do Drážďan, kde uhráli jednu prohru a dvě vítězství. Po zápase s Energií čeká Plzeň ještě jeden německý turnaj ve městě Weiswasser.

Potěšující je pro energetiky vzájemná bilance s plzeňským rivalem. I přes loňskou nepovedenou sezonu na tohoto soupeře v rámci dvou domácích utkání vždy našla recept a udolala jej vysokým počtem branek. V 11. kole vyhrála Energie 7:0 a ve 37. brala tři body za výhru 6:2. Venku to již tak slavné nebylo. Ve 24. kole byli energetici pokořeni poměrem 4:1 a v 50. kole po urputném boji prohráli Karlovarští těsně 3:2.

Bude to bojovné utkání, tuší asistent Václav Baďouček

Václav Baďouček Západočeši s podobiznou indiána na prsou se o víkendu představili na turnaji v Drážďanech. Celkem si připsali dvě vítězství a jednu porážku od nejsilnějšího týmu z Mnichova. „Měli teď hodně nabitý program. Nic méně Plzni se v současnosti daří. Až na zápas s Mnichovem poráží každého soupeře,“ hovoří o síle soupeře trenér Baďouček.

Jenomže Plzeňané budou hrát páté utkání v šesti dnech. Na turnaji hráli třikrát a minulý týden ve čtvrtek v rámci poháru hostili Litvínov. „I když by na ně mohla dolehnout nějaká únava, tak si stejně myslím, že to bude hodně bojovné utkání,“ pokračuje karlovarský asistent.

Karlovy Vary stále ladí sestavu. Mimo hru tentokrát zůstane Jesse Saarinen a také obránce Roman Prošek. „Stále hledáme optimální složení a testujeme nové hráče. Oba Rusové odehráli jedno utkání a to ještě po jednom tréninku,“ nechce se pouštět do ukvapeného hodnocení nových posil.

V současnosti trenéři trochu změnili přípravu. „Už se tolik nenabírá fyzička, jako tomu bylo. Teď se více soustředíme na samotné sehrávání a taky na přesilové hry,“ poznamenal Baďouček.

V minulém týdnu Energie zúžila hráčský kádr. „Po turnaji v Ufě uvolníme ještě dva hráče na hostování do Kadaně. To ovšem neznamená, že kluci, co jsou teď v Chomutově, se nemůžou vrátit. Vše je ještě stále otevřené,“ uzavírá asistent trenéra Stavjani.

Statistiky v přípravě

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v přípravě4 - 1 - 0 - 1 - 2 – 8:12
Nejproduktivnější hráčJesse SAARINEN - 3 body (1+2)
Nejlepší střelec8 hráčů - 1 branka
Nejlepší nahrávačJesse SAARINEN - 2 asistence

HC Plzeň 1929
Utkání v přípravě7 - 4 - 0 - 0 - 2 - 24:16
Nejproduktivnější hráčMartin Straka a Jaroslav Kracík - 6 bodů (1+5, 2+4)
Nejlepší střelecJan Stránský – 3 branky
Nejlepší nahrávačMartin Straka - 5 asistencí

Vzájemné zápasy 2009/2010

11. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Plzeň 1920 7:0
24. kolo HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 4:1
37. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Plzeň 1920 6:2
50. kolo HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 3:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator - Dobroň, Boldyrev, Parýzek, Kokko, Sloboda, Prošek, Nosek, Čutta, Melenovský, Žmaev, Hruška, Saarinen, Dej, Košťál, Tsyganov, Pech, Hřebejk, Kumstát, Skuhravý, Sailer.

HC Plzeň 1929: Přikryl - Modrý, Dresler, St.Pierre, Slaney, Růžička, Hanzlík - Lammers, Straka, Vlasák, Stránský, Kovář, Kracík, J. Heřman, M. Heřman, Dvořák, Tvrdík, Obdržálek, Vostřák.


Proti Plzni to energetici doma umí. Skolí svého souseda v derby dalším debaklem?

Související články