HC Energie Karlovy Vary

Martin Frk odchází na limitovaný transfer do Kanady. Klub za něj získal maximální možné odstupné

Dnešním dnem se rozhodlo vedení HC Energie Karlovy Vary uvolnit šestnáctiletého hráče Martina Frka na limitovaný transfer do klubu Halifax Mooseheads. Do svého konce tak došla kauza, která v letním období rozčeřila vlny českého hokeje. Martin Frk byl do kanadské juniorské soutěže uvolněn poté, co IIHF rozhodla o platnosti hráčského kontraktu s Karlovými Vary. Až poté začal kanadský klub jednat s karlovarským o případném odstupném. Na jeho výši i dalších podmínkách se dnes oba kluby dohodly. Podrobnosti naleznete v prohlášení generálního manažera HC Energie Karlovy Vary Miroslava Vaňka uvnitř článku.

Prohlášení generálního manažera HC Energie Miroslava Vaňka k uvolnění hráče Martina Frka do klubu Halifax Mooseheads

„Na základě rozhodnutí Mezinárodní hokejové federace, která potvrdila platnost hráčské smlouvy Martina Frka v Karlových Varech, a jejíž nedodržení by znamenalo pro hráče zastavení činnosti, vstoupil klub Halifax Mooseheads do přímého jednání s naší organizací. Do jednání tedy kanadská strana vstoupila až ve chvíli, kdy se projevilo, že zpochybnění profesionální hráčské smlouvy agenty Machalou a Walshem není možné.

Základní podmínkou HC Energie Karlovy Vary pro případné uvolnění hráče ze smlouvy bylo, že za hráče dostane klub velmi významné odstupné. Částku jsme si stanovili na maximální možné hranici. Po dlouhých a hodně vyčerpávajících jednáních právních zástupců obou stran nakonec Halifax souhlasil s navrženou výší odstupného. Na základě této dohody byl umožněn limitovaný transfer hráče Martina Frka do klubu Halifax Mooseheads na následující tři hokejové sezony, tedy do 30. června 2013. Ačkoli naší absolutní prioritou byl návrat hráče do našeho klubu s úmyslem pracovat nadále na rozvoji jeho hokejových dovedností, po zvážení všech variant jsme se rozhodli Martina Frka uvolnit.

Celkově musíme na tento případ nahlížet ze tří rovin. Z prvního pohledu získal klub za transfer hráče velmi významnou částku, která v dnešní finančně napjaté situaci klubu velmi pomůže. Obdrželi jsme částku, kterou jsme za hráče od samého počátku požadovali a nechtěli jsme pod tuto úroveň jít. V tomto je finální řešení případu pro klub pozitivní.

Druhé hledisko pak jasně ukázalo, že pánové Machala a Walsh jsou lidé, kteří zcela bez skrupulí parazitují na českém hokeji a na velmi dobré práci klubů a jejich trenérů, kteří hráče vychovávají. Je jim zcela lhostejné, co je pro vývoj hráče dobré, a vykrádají český hokej naprosto nehorázným způsobem. Do budoucna si velmi pečlivě ohlídáme, aby pánové Machala a Walsh neposkytovali agentské služby žádnému z hráčů našeho klubu. V případě, že hráči s těmito pány naváží spolupráci, bude jim okamžitě ukončeno jejich angažmá v Karlových Varech a nebudou zde moci působit.

Ve třetí rovině musím znovu upozornit na naprosto zarážející způsob, jakým kluby kanadských mládežnických soutěží drze přistupují k získávání hráčů z Evropy. Z jejich vystupování je znát přesvědčení, že si kluby v České republice neumí ochránit svá práva. Až ve chvíli, kdy zjistí, že zde jsou kluby schopné chránit si své hráče a zájmy, začínají vyjednávat.

Je pro nás výbornou zprávou, že IIHF uznala profesionální hráčskou smlouvu HC Energie s Martinem Frkem za platnou. Jen díky této smlouvě a preciznímu dodržení všech dalších náležitostí ze strany HC Energie jsme mohli získat dobrou vyjednávací pozici s kanadským klubem. Pokud bychom ji neměli, hráč by do Kanady odešel zadarmo.

Tento případ je pro nás také dobrým poučením. Stejně jako v minulosti, i do budoucnosti budeme se všemi hráči, kteří mají vysokou výkonnost a perspektivu být kontaktováni kanadskou stranou, nadále podepisovat profesionální hráčské smlouvy. Je to totiž jediná možná ochrana, jakou mohou být ochráněna práva českých klubů ve světovém hokeji.

Je zároveň nepochopitelné, že tato neudržitelná situace trvá již dlouhé roky a Mezinárodní hokejová federace stále není schopna dojednat podmínky, za kterých budou mladí hráči odcházet do zámoří tak, aby byla ochráněna práva mateřských klubů, které hráče vychovávají. V příštích dnech a týdnech vyvine náš klub maximální aktivitu k řešení této situace, aby již nemohlo docházet k excesům, jakým byl útěk Martina Frka do Kanady.

Přestože náš klub pravděpodobně vytěžil z přestupu Martina Frka maximum možného, necítíme se jako vítězové. Trváme na tom, že pro Martinův hokejový vývoj by bylo lepší, pokud by zůstal nadále pod vedením trenérů v klubu HC Energie Karlovy Vary.“

Miroslav Vaněk
generální manažer HC Energie Karlovy Vary