HC Energie Karlovy Vary

Pětibodový vstup sledge hokejistů do sezóny

O víkendu odstartoval nový ročník soutěže sledge hokejistů pod názvem Sportmall sledge hokejová liga. A karlovarským Žralokům se i přes odchody elitních hráčů dařilo. V zahajovacím utkání celé sezóny porazili v sobotu v Ostrově 6:1 posílenou Studénku a i když o den později neudrželi proti Zlínu nadějné vedení, nakonec se radovali z dvoubodové výhry 3:2 po nájezdech. Se sedmi kanadskými body (6+1) se na úspěšném vstupu do sezóny výrazně podílel kapitán Jiří Berger.

SKV Sharks Karlovy Vary - HC Sledge Studénka 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)

Branky: 8. Hrbek (Janko), 23. J. Berger (Frous), 25. a 28. J. Berger, 36. Frous, 41. Lindák (J. Berger) - 45. Fojtík. Rozhodčí: Schopf - Mach, Chvojka. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 20. Vývoj utkání: 6:0, 6:1. Hráno 11. září 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: Janoušek (od 31. B. Mach) - J. Berger, Hrbek, Frous - Janko, Lindák, T. Berger, Forgo.

Studénka: Minster - Fojtík, L. Geier, Sigmund, Keller, Staněk, Kudrna, Mlčák, Krajča.

Zahájení Sportmall sledge hokejové ligy 2010/2011 pojaly oba týmy bojovně a s elánem. Na hráčích byla patrná chuť do hry i připravené ruce z letního drilu. Jako první se před brankou prosadila Studénka, Janoušek zasahoval proti náhozu Fojtíka a pohledem jistil nepřesnou teč Libora Geiera. Olomoucký host si na začátku 7. minuty počíhal i na první šanci z kategorie tutových, ale nedorozumění v karlovarské rozehrávce před prázdnou brankou nepotrestal.

Varování si vzali Žraloci k srdci. Bolestivě to pocítila Fojtíkova hlava, která zastavila dělovku Jiřího Bergera, ale o chvilku později už puk z hokejky Miroslava Hrbka zabrzdila až síťka za Danielem Minsterem v brance. V 10. minutě mohl zvýšit vedení Frous, to by ale musel proměnit svůj čistokrevný samostatný nájezd. Hosté zkoušeli Janouškovu pozornost jen z dálky, a tak když Jiří Berger nevyužil své dvě šance z poslední minuty, vedli domácí po první třetině těsně 1:0.

Hned zkraje prostřední třetiny přestřelil v dobré pozici Erik Fojtík a litovat toho mohl ve 23. minutě, kdy rostoucí karlovarský tlak využil pohlednou individuální akcí Jiří Berger ke zvýšení na 2:0. Za dvě minuty slavili Žraloci potřetí. Ještě za modrou čárou napřáhl znovu Jiří Berger a fantastickou bombou vymetl levý horní roh Minsterovy branky. Vzápětí se domácím otevřela možnost dlouhé přesilovky pět na tři. Jiří Berger ale využil až klasickou početní výhodu a ve 28. minutě zkompletoval zblízka svůj hattrick.

Na přelomu druhé a třetí části si zahráli přesilovku i hosté, leč neúspěšně. Na posledních patnáct minut základní hrací doby se do karlovarské branky posadil střídající Bohumír Mach a při své premiéře sledoval ve 36. minutě úspěšné přízemní zakončení Martina Frouse. Přesně o tři minuty později při početní výhodě Fojtík vysokým nahozením od modré čáry rozezvučel tyč Machovy branky. Studénka se usadila v útoku, ale Macha nepřekonal ani z buly střílející Keller.

Definitivně sebral hostům vítr z plachet Petr Lindák, jehož mohutná záda byla označena za předmět úspěšně tečující střelu Jiřího Bergera. Jako jediný karlovarský útočník se tímto kouskem zapsal do listiny střelců. Nakonec se ale dočkali i Moravané. 31 sekund pokazil Machovi debut Erik Fojtík, který z dálky zaznamenal pod ležícím brankářem čestný úspěch.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Na to, jací nám odešli hráči, jsme zahráli velice dobrý hokej a zaslouženě jsme vyhráli. Jsem s výkonem velmi spokojený. Doufám, že se projevila náročná příprava. Všichni kluci, co si zahráli, jezdili nadoraz."

Jan Šopík (Studénka): "Očekávali jsme vyrovnané utkání. Prvních deset minut bylo z naší strany výborných, jenže jsme nedali šance, které jsme si vypracovali. Ve druhé třetině jsme šli zbytečně do oslabení a dostali jsme gól. Nepokryli jsme si klíčové hráče, kteří zápas rozhodli. Jinak si myslím, že na první kolo to byl zápas na úrovni, líbily se mi všechny tři třetiny. Utekla nám ta první třetina, tam jsme měli dát dva tři góly a mohlo se to pak vyvíjet jinak. Myslím si, že letos na chvostu určitě hrát nebudeme."

SKV Sharks Karlovy Vary - ZAS Sedící Medvědi Zlín 3:2 sn. (1:0, 1:1, 0:1)

Branky: 14. J. Berger (T. Berger), 16. J. Berger, rozhodující nájezd J. Berger - 18. Hábl (Palát), 31. Stodůlka (Palát). Rozhodčí: Hynek - Danyo, Červenka. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 24. Vývoj utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Hráno 12. září 2010 v Ostrově.

Karlovy Vary: Janoušek - J. Berger, Hrbek, Frous - Janko, Lindák, T. Berger, Forgo, Jeřábek, Nejedlý.

Zlín: Molek - Julina, Štít, Hábl, Stodůlka, Palát, Herink, T. Mach.

O den později poměřili Žraloci síly s dalším moravským soupeřem. Zlín přijel do Ostrova s aktivní hrou a už v 5. minutě vybojoval přesilovku, ve které ale musel Janoušek zasahovat jen jednou. Karlovaráci se nicméně rozjížděli velmi rozvážně, a tak se většinou hrálo před jejich brankou. Tam však zvládali zlínskou snahu udržet mimo nebezpečné pozice. Největší práci pro Janouška znamenaly opakované Julinovy střely zpoza modré čáry. Hosté se proútočili až do oslabení, když Zdeněk Hábl nedovoleně bránil, a Žraloci nabídku využili. Tomáš Berger našel na modré čáře Jiřího Bergera a rodinná spolupráce záhy slavila první branku.

Vstup do druhé třetiny měli domácí bleskový. Už po 37 sekundách projel Jiří Berger jako lokomotiva od vlastní branky až mezi kruhy před Molkem a i přes těsnou obranu zvýšil na 2:0. Ještě více zlepšit náladu na karlovarské střídačce mohl o minutu později Ludvík Janko, nicméně Molek nebyl jeho úmyslu z dorážek nakloněn. A tak místo 3:0 bylo rázem 2:1, když v bleskové akci Palát z rohu přesně našel rozjetého Zdeňka Hábla a ten bez přípravy snížil.

Od zremizování stavu zachránil Žraloky ve 24. minutě Janoušek svým roztažením proti osamocenému Palátovi. Hra se poté až do konce druhé třetiny nesla ve vyrovnaném duchu s nedotaženými akcemi na obou stranách a za trvajícího jednobrankového rozdílu se přehoupla do poslední části.

Ve které padlo vyrovnání už po 43 sekundách. Janouškem vyraženou střelu pohodlně dorazil do odkryté branky na správném místě posazený Petr Stodůlka. Navíc brzy hráli hosté s výhodou jednoho muže navíc a i když se k tvrdé střele dostal Jiří Berger, největší šanci měl na hokejce Palát, který minul v dorážce svého předchozího pokusu.

Závěr patřil jednoznačně Medvědům ze Zlína. Žraloci dopláceli na nízký počet klasifikovaných hráčů a asi vinou ubývajících sil se omezili jen na obranu. V největších dvou šancích Hábla a jedné Stodůlky se buď vyznamenal Janoušek nebo měli hosté vychýlenou mušku. Z jejich převahy vysvitla na domácí straně jen střela Jiřího Bergera dvě minuty před koncem, po které zazvonila konstrukce Molkovy branky. Zlín svůj tlak ke zvratu v zápasu nevyužil, a tak rozhodovaly až samostatné nájezdy.

V nich uspěl jediný střelec, ve druhé sérii padajícího Molka překonal Jiří Berger a kromě svého dalšího hattricku získal pro karlovarský tým i bod navíc.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Zlaté dva body. Zlín je nabitý a ke konci nás mlel. Měli jsme to velmi dobře rozehrané, vedli jsme dva nula a málem přidali třetí gól, ale místo toho přišlo snížení a pak po naší chybě vyrovnání. Ke konci už jsme odpadávali, nemáme bohužel hráče na střídání. Odehráli jsme to ve čtyřech klasifikovaných hráčích. Dneska nás podržel Janoušek, zachytal perfektně i nájezdy, ve kterých nechodil zbytečně dolů. "

Tomáš Sedláček (Zlín): "Kluci se za stavu 2:0 nepoložili a zaslouženě vyrovnali. Výsledek absolutně neodpovídá tomu, co jsme předvedli, protože jsme nebyli schopní trefit bránu. Ve třetí třetině jsme Vary nepustili k puku, nedali jsme osm vyložených gólových šancí. Z tohoto pohledu je to zklamání, ale na druhou stranu podali kluci výborný výkon a nezabalili to ani za stavu 2:0. Bohužel rozhodla naše střelecká nemohoucnost, dokázaly to i nájezdy, ve kterých jsme žádný neproměnili."

Výsledky 1. kola

K. Vary - Studénka 6:1 (1:0, 3:0, 2:1)
Kolín - Č. Budějovice 0:11 (0:2, 0:5, 0:4)
Praha - Zlín 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Výsledky 2. kola

Praha - Studénka 2:0 (0:0, 1:0, 1:0) K. Vary - Zlín 3:2 sn (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Průběžná tabulka Sportmall sledge hokejové ligy

1. Sparta Praha  2  2 0 0 0   4:0   6
2. Karlovy Vary  2  1 1 0 0   9:3   5
3. Kolín         1  1 0 0 0  11:0   3
4. Zlín          2  0 0 1 1   2:5   1
5. Studénka      2  0 0 0 2   1:8   0
6. Č. Budějovice 1  0 0 0 1   0:11  0