HC Energie Karlovy Vary

Energetiky čeká na úvod západočeské derby

Plzeň patřila vždy mezi největší soky Západočechů. V posledních zápasech ale energetici našli recept na to, jak vítěze Prezidentského poháru a Tipsport Hockey Cupu přehrát. Po nepříliš vydařené přípravě se tak budou snažit vstoupit do extraligy pravou nohou a již v prvním duelu vybojovat body. Nebudete-li sledovat derby přímo na místě, přineseme vám informace v našem online přenosu. Začínáme v 17:30.
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Od posledního utkání

Karlovy Vary měly příležitost utkat se s Plzní již v rámci Tipsport Cupu, kdy soupeři nadělily pět branek a odešly ze zápasu se vztyčenou hlavou. Pravdou je, že Plzeň v té době měla svůj postup ze skupiny již zajištěný a svá největší esa nechala schovaná v rukávě. Indiánům přesto ale prohra vůbec neuškodila a došli až na vrchol k samotnému vítězství turnaje. Co se týče změn v kádru soupeře, od posledního zápasu na ledě KV Areny se rozloučil s útočnou dvojicí Lukáš Hvila a Michal Tvrdík. Naopak pro posilu sáhlo vedení do sousedního Německa, do Frankfurtu. V útoku se tedy od začátku září objevuje třiatřicetiletý Josh Langfeld.

Který z Lukášů nastoupí do branky?

Václav Baďouček

Energii nečeká v plzeňské ČEZ Aréně nic jednoduchého. „Doneslo se mi, že bude vyprodaný zimák. V Plzni vždy byla dobrá atmosféra a je nám jasné, že domácí diváci poženou hráče do útoku. Musíme počítat, že na nás vlítnou a půjdou do nás více jak na sto procent. Každou situaci budou dohrávat a všechny naše hráče čeká řada tvrdých soubojů u hrazení,“ odhaduje trenér Václav Baďouček vývoj pátečního střetnutí.

Složení útoků odtajinili trenéři již na středeční tiskové konferenci. V sestavě tedy zbývá jediný otazník - klíčový post brankáře. Postaví se mezi tyče dlouhodobá jednička týmu Lukáš Mensator? Nebo dostane šanci jeho jmenovec Sáblík, který v přípravě stál u všech zápasů, které Energie neprohrála? „Útoky a obrany jsou jasné. Co se týče brankařů, tak to ji ještě necháme pro sebe. Jisté je, že bude chytat Lukáš,“ poznamenal s lehkým úsměvem asistent Václav Baďouček.

Domácí Indiáni mají svou nejsilnější zbraň v útoku a Karlovarští tomu budou muset přizpůsobit svoji hru. „Budeme muset velice pozorně bránit a především se vyvarovat zbytečných vyloučení. Formace vedená Tomášem Vlasákem s Martinem Strakou je schopna potrestat jakoukoliv naší chybu,“ varuje kouč, zároveň ale vylučuje osobní bránění největší es soupeře: „Nebudeme nikoho hlídat. Ono to ani pořádně nejde. Obránci ví, na co si mají dávat pozor a jak k hráčům soupeře přistupovat.“

Přes zcela rozdílné výsledky v přípravě obou západočeských rivalů neodjíždějí energetici s poraženeckou náladou. „Nebudeme jenom bránit a nebudeme zalezlí na své polovině hřiště. Jsme si moc dobře vědomi toho, že pokud nevystřelíme, tak se nemůžeme brankově prosadit. Čím více střel poletí na domácího gólmana, tím lépe pro nás,“ plánuje asistent na karlovarské střídačce.

Obránce Nosek: Zanďoura hrát nechceme

David NosekPrvní obraná dvojice David Nosek – Jakub Čutta bude mí při derby asi nejvíce práce. Bude nastupovat na elitní útok Plzně vedený Tomášem Vlasákem s Martinem Strakou na křídle. „Bude to náročné, ale osobně je nikdo z nás bránit nebude,“ říká řízný bek Nosek.

Davide, čeká vás ostrý start v Plzni. Co od utkání čekáte?
Osobně si myslím, že to nebude nic lehkého. Plzeň bude hrát důrazně a bude se snažit co nejdříve prosadit. Na duhou stranu nejenom já, ale všichni hráči se na zápas hodně těší. Konečně začíná to, na co jsme se celé léto těšili a to, proč jsme trénovali.

Přípravné období, přesněji zápasy, ale nebylo to pravé ořechové...
Je pravdou, že se nám moc nedařilo. Ale na to teď už nikdo z nás nemyslí. Plně se soustředíme na zápas v Plzni. Všechno co bylo, musíme hodit za hlavu. Teď se začíná od začátku.

S Jakubem Čuttou si hodně zahrajete proti útoku Tomáše Vlasáka s Martinem Strakou. Budete je nějak osobně hlídat?
Určitě je hlídat nebudeme. Tím, jak se pětky na ledě točí, tak to ani pořádně nejde. Nicméně si budeme muset na ně dávat pozor. Nebezpeční jsou hlavně v přesilovkách.

Co bude největší zbraň domácích a co naopak vaše?
Jak už jsem řekl, u domácích jsou to přesilovky a nátlaková hra v úvodu zápasu. My budeme vycházet ze zajištěné obrany. Budeme čekat na svojí šanci. Jakmile ji dostaneme, tak jí budeme chtít využít. Nechceme hrát jenom takového toho zanďoura.

Poslední vzájemný zápas

TsC 24.8. HC Energie Karlovy Vary – HC Plzeň 1929 5:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Sáblík - Dobroň, Kokko, Parýzek, Sloboda, Nosek, Gřegořek, Čutta, Hruška - Melenovský, Boldyrev, Hřebejk, Žmajev, Dej, Košťál, Skuhravý, Pech, Cyganov, Sailer, Zaťovič.
HC Plzeň 1929: Salfický - Hanzlík, Modrý, St. Piere, Slaney, Dresler, Frolo, Růžička, Hošťálek - Lammers, Kovář, Johnson, Stránský, Heřman, Dvořák, Hvila, Obdržálek, Tvrdík, Vostřák, Sedláček, Heřman Zápasy s Plzní jsou vždy na ostří nožů, podaří se i tentokrát tlak na plzeňské půdě překonat?

Související články