HC Energie Karlovy Vary

Energie si jede spravit chuť na led tápající Sparty

Extraliga na nikoho nečeká a energetici mají na programu další, již třinácté kolo naší nejvyšší hokejové soutěže. V něm se podívají do hlavního města, blížeji do sparťanského hokejového chrámu Tesla Areny. Energetici na prohru ve Zlíně navázali domácí porážkou s Mountfieldem na nájezdy, a tak si jedou napravit reputaci do středočeské metropole. Sparťané letos tápou a dělí je pouhých pět bodů od samého dna extraligové tabulky. Nadchnou se energetici k dalšímu venkovnímu vítězství a dovezou si z Prahy nějaké body? Odpověď na tuto otázku naleznete v úterním utkání, které startuje v 18:00!
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos

Prohloubení krize?

Poslední dobou stále stejná písnička. Před sezonou se to ve sparťanských řadách zvučnými jmény jen hemží a mužstvo je všemi pasováno na příčky nejvyšší, ale pak začne sezona a akcie Pražanů prudce klesají. Loňské páté místo po základní části i přes kolísavé výkony vypadalo nadějně, ale cesta Sparty play off skončila již na hokejkách vítkovického Steelu.

Před letošní sezonou se dle bookmakerů měl také ve sparťanských kruzích rodit hokejový zázrak, ale stará, známá „železná Sparta“ již plně neplní svoji funkci. Po dvanácti odehraných kolech mají hokejisté z hlavního města na svém kontě 12 bodů a pouhé čtyři výhry (z toho dvě až v prodloužení). Těžký kámen úrazu je v kolonce inkasovaných branek. Sparťanská defenziva si nechala za svá záda nasázet hned 42 branek, což je třetí nejvyšší číslo ze všech týmu ligy (1. Plzeň 44 branek, 2. Litvínov 43 branek).

Špatné výkony se odrážejí i na výkonech jednotlivců a ani ve Spartě tomu není jinak. Dřívější kanonýr týmu a výherce krále střelců Petr Ton se po téměř čtvrtině základní hrací doby krčí ve spodku klubové tabulky s pěti kanadskými body. A dalo by se pokračovat dalšími zářivými jmény, jako jsou třeba Martin Ručinský nebo David Výborný, které neplní ani zdaleka jejich očekávání a první jmenovaný už dokonce kvůli svým výkonům musel klub opustit.

Sparta má stále svou kvalitu, upozorňuje asistent Baďouček

Antonín Stavjaňa

Karlovarští trenéři si Spartu důkladně prostudovali. „Viděli jsme její poslední zápas s Vítkovicemi. Určitě to není ta Sparta, jak ji všichni znají, a jak by si všichni přáli, aby vypadala,“ říká na úvod svých předzápasových prognóz asistent na karlovarské lavičce Václav Baďouček.

Hráči Sparty jsou v nezáviděníhodné situaci. Od posledního místa je už dělí jenom kousíček. „Tam, kde jsou, jim opravdu nemůže nikdo závidět. Na druhou stranu, i když se jim nedaří, tak stále to jsou všechno kvalitní hráči, kteří půjdou do zápasu s odhodláním konečně nepříznivou bilanci prolomit,“ odhaduje karlovarský trenér.

V podobné situaci byla Energie v minulém roce. „Tak my samozřejmě velice dobře víme, v jaké situaci Sparta je. Sami jsme to zažili,“ je si vědom asistent trenéra Energie.

V minulém týdnu se tým z Holešovic zbavil hned tří zvučných jmen. Ručinský, Hlinka a Hlaváč byli propuštěni. „Proč se to stalo, tak to je spíše otázka na vedení Sparty, ale podle mého každý zásah do mužstva přinese nějaký impuls. Všichni hráči si začnou uvědomovat, že to místo v sestavě nemají do konce kariéry. Na druhou stranu, i když tito tři hráči odešli, tak je jich tam ještě dost zkušených, kteří jsou doplněni mladíky. Takže kvalitu určitě mají,“ říká trenér Baďouček.

Už proti Mountfieldu nenastoupili Roman Prošek a Honza Košťál. „Ani jeden z nich nebude ani k tomuto zápasu. Roman má čtrnáct dní absolutní klid, protože je po otřesu mozku, a Honza Košťál podstoupil další vyšetření plotýnek, se kterými má problémy,“ říká Václav Baďouček a pokračuje: „Osobně si myslím, že Honza nebude ani v pátek na Plzeň.“

Do zápasu s Českými Budějovicemi naskočil do obrany junior Martin Rohan a z Chomutova byl stažen Pavel Kuběna. „Martin je pro naši juniorku jedním z nejdůležitějších hráčů, takže nám vypomohl pouze v tomto utkání. Karel Mlejnek a Jarda Kverka mají s týmem hodně nahuštěný program, takže jsme jim ho museli vrátit,“ vysvětluje.

Kdo tedy bude osmým obráncem? Nabízí se Ján Mucha, který je také na hostování v Chomutově. „Jeho si bohužel stáhnout nemůžeme, protože je zraněný. Na tu dobu, než se dá dohromady Roman Prošek, tak u nás bude David Hájek, který naposledy hrál v Kadani,“ ukončuje rozhovor Baďouček.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Mountfield 1:2 sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Skladaný (Dej) - 31. Šimánek "C" (Šulc, Mikeska.), rozhodující nájezd Šimánek.

HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 3:1 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Káňa (Punčochář, Trnka), 25. Ujčík (Ovčačík), 29. Svačina, 43. Burger (Trnka), 60. J. Sýkora (Voráček) - 26. Bartánus (Jan Hanzlík, Pacovský), 47. Bartánus (Vykoukal, Kůrka).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize11 - 4 - 2 - 1 - 4 – 35:31 - 17 b
Průběžné umístění6. místo
Nejproduktivnější hráčDavid Hruška - 11 bodů (6+5)
Nejlepší střelecDavid Hruška - 6 branek
Nejlepší nahrávačPetr Kumstát - 7 asistencí
Nejlepší v +/-Jan Košťál +4 body
Nejtrestanější hráčKarol Sloboda - 16 TM
BrankářiLukáš Mensator 92.36 %, 2.44 g/z
Lukáš Sáblík 89.16 %, 4.06 g/z
Úspěšnost přesilovek28.80 % (1. v extralize)

HC Sparta Praha
Utkání v extralize12 - 2 - 2 - 2 - 6 - 31:42 - 12 b
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčTreille, Kůrka, Broš - 7 bodů (5+2, 2+5,4+3)
Nejlepší střelecYorick Treille – 5 branek
Nejlepší nahrávačJiří Vykoukal - 6 asistencí
Nejlepší v +/-Salcido Brian +4 body
Nejtrestanější hráčJakub Koreis, Doug O´Brien - 31 TM
BrankářiTomáš Pöpperle 90.17 %, 3.04 g/z
Filip Novotný 85,29 %, 5,00 g/z
Úspěšnost přesilovek13,70 % (7. v extralize)

Vzájemné zápasy 2009/2010

08. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 4:3 pp
21. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 1:2
34. kolo HC Sparta Praha - HC Energie Karlovy Vary 1:2
47. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 2:5

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator (Sáblík) - Nosek, Čutta, Sloboda, Gřegořek, Kokko, Parýzek, Dobroň, M. Rohan - Kumstát, Skuhravý, Hřebejk - Sailer, Pech, Hruška - Melenovský, Dej, Skladaný - Cyganov, Kuběna, Zaťovič.

HC Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Zacpálek, Philipp, Jan Hanzlík, O´Brien, Gulaši, Macholda, Salcido - Ton, Broš, Hromas - Kůrka, D. Výborný, Smoleňák - Pacovský, Y. Treille, Bartánus - Karpov, Koreis, Tůma.


Prohloubí energetici sparťanskou krizi ?

Související články