HC Energie Karlovy Vary

Boleslav překazila juniorům jejich vítěznou šňůru

Junioři: BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary 4:2(1:1, 2:0, 1:1) Po pětici zápasů, ze kterých odešli mladí energetici vítězně, se vydali na led soupeře z Mladé Boleslavi. Tam se ale museli sklonit před střeleckou náladou Radana Lence, který si v duelu připsal hattrick a dopomohl tak svému týmu ke třem důležitým bodům.Za Karlovy Vary srovnal v deváté minutě Lukáš Baar, pak už ale energetici museli pouze dotahovat.
Noen Extraliga Juniorů, 30. kolo, po 25.10.2010
Ml.Boleslav
Karlovy Vary
4:2
1:1, 2:0, 1:1
Branky a nahrávky: 7. Lenc (Rys, Belay), 23. Hyka (Lenc, Belay), 29. Lenc (Hyka), 60. Lenc (Soukup) - 9. Baar (Kverka), 41. Funk. Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 36. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Ml.Boleslav: Will – L. Vrba, Martínek, F. Vrba, Poláček, Soukup, Mozík, Anděl – Rys, Belay, Lenc, Jankovský, Sajdl, Jiránek, Chaloupka, Koudela, Hyka, Frolík, Matějček, Hájek
Karlovy Vary: Endal – Valeš, Roman, Tomeček, Funk, Schusser, Šik, Urbančok – Hudák, Baar, Vaněk, Vachovec, Kverka, Záhora, Sýkora, Půldán, Koblasa, Vrána

Komentář k utkání

Počáteční minuty nepoznamenala nikterak zvýšená aktivita ani jednoho z mužstev. Boj o střední pásmo nepřinesl žádný náznak šance, to až průnik domácího hbitého útočníka Belaye, jenž sice zajímavě míchal s pukem před bránou soupeře, nicméně nezakončil přesně. Gól přinesla až akce první útočné formace Boleslavi. Radan Lenc stál ve správný čas na správném místě a zužitkoval snahu spoluhráčů Jiránka a Belaye. Hned nato nahazoval nebezpečně od modré Mozík, dorážku však obrana hostů nepřipustila. Tak trochu jako blesk z čistého nebe se zrodilo vyrovnání z hole Lukáše Baara. Karlovarský hráč se v prostoru levého kruhu otočil a zamířil přesně na vzdálenější tyč, kam neměl Will šanci dosáhnout.

A dopředu se tlačili dál domácí... Sajdl udělal Jankovskému tělem prostor ke střelbě – Endal chytil. Podobná spolupráce nastala o chvíli později, kdy nahrával Chaloupka před bránu Hykovi, jenže jeho pokus skončil opět ve výstroji karlovarského brankáře. Na další boleslavské okupování obranného pásma soupeře jsme si museli počkat až do osmnácté minuty. A stálo to za to. Trojice Chaloupka-Hyka-Koudela se na delší dobu usadila před bránou Endala, ale dobrou střeleckou příležitost si nevypracovala. Západočeští energetici opět bodli pomyslným kordem v dobu, ve kterou by to přítomné publikum nejméně čekalo. Rána Michala Vachovce však protentokrát nebyla “smrtelná“, i tak však po ní zazvonila tyč. Na závěrečné sekundy se do útoku propracovala gólová formace domácích a tvrdě přišpendlila Vary k vlastní bráně. Dvakrát to ve střelecké smršti zkoušel Rys, branka už ale v této části zápasu nepadla.

Koláč druhé dvacetiminutovky nakousl dnes velice aktivní Lenc, jehož jedovatý pokus nebyl pro Endala zrovna jednoduchým soustem – brankář Karlových Varů vyrazil kotouč lapačkou. Překvapivě až ve dvaadvacáté minutě písknul pan Hrubý první přestupek proti pravidlům, a hned z toho byl gól. Bruslařskému klubu se sice příliš nedařilo usadit se na dostřel branky, v rychlém vpádu do útočné třetiny pak ale Radan Lenc našel ideálním pasem před bránou projíždějícího Tomáše Hyku, který touš nasměroval do odkryté části karlovarské svatyně. Rovněž hosté, hrající v zeleném, se dočkali početní výhody, a to dokonce dvojnásobné. Na rychlou odpověď, která by jim rozhodně přišla vhod, se nezmohli. Po návratu hříšníků na led se zase dopředu hnala Boleslav.Téměř v půli zápasu se dočkala zasloužené branky. Byl u toho opět Radan Lenc, jenž nikým nepokrytý zvyšoval v přesilovce na 3:1.

Karlovy Vary se chvíli po obržené brance rozhodly potrápit Romana Willa. Muž s maskou ale podobné střely, jako které na něj hosté vysílali, zkrátka za svá záda nepouští. Necelé čtyři minuty do konce prostředního dějství to hořelo v brankovišti Willova protějška, Václava Endala. Nebezpečnou situaci, ve které se ocitl Rys, ještě dohráli postupně kličkující Belay a následně razantně pálící Mozík. Ač nejistě, všechny tři pokusy boleslavských hráčů karlovarský gólman pokryl. S takovou hrou, se kterou se nyní Energie prezentovala, vyrovnat zkrátka nešlo. Will postával na brankové čáře a z povzdálí sledoval souboje ve středu kluziště. Trochu se zahřál při Valešově nahození od hranice obranného území Boleslavi, či při následné potyčce ve svém brankovišti. Co naplat, Vary odešly po druhé siréně do šaten se dvougólovým mankem, ale divit se rozhodně nemohly.

Pokud chtěla Energie pomýšlet na bodový zisk, musela buď radikálně změnit herní projev, nebo se čelně srazit s paní Štěstěnou. Od každého trochu přispělo ke kontaktní brance zelených. Na první pohled neškodné nahození od modré se ukázalo být prudší a hlavně přesnější, než čekal sám autor branky Martin Funk. V tento moment připomínal styl hry tak trochu první sekundy extraligového klání; hodně se bojovalo o černou pryž. Ke střelbě se domácí propracovali až po akci rychlého Hyky, jenž chvíli držel puk u mantinelu, načež narazil Koudelovi. Ten však pálil neúspěšně. No a Karlovy Vary se začali probouzet. K výraznějšímu tlaku to ovšem nevedlo. Boleslav pozorně bránila a když už se hosté osmělili ke střele, zachytal Roman Will.

Pak se dlouho hrál poněkud nudný hokej. Puk často měnil svého majitele, ani jeden celek se s ním do blízkosti soupeřova brankoviště nedokázal propracovat. Trenérovi týmu ze Západních Čech se krátil čas na taktické změny, jeho svěřenci přitom hráli pořád stejně, neefektivně. I když se hosté dostávali pomalu do tlaku, nic v něm nevymysleli. Trvalo dlouho předlouho, než dostali Willa do úzkých. Po křižné příhře napříč brankovištěm se do zakončení cpal Baar, avšak obrana byla pozorná a k puku ho nepustila. Z protiútoku pak provětral Endalovy betony Lenc. Dvougólový boleslavský kanonýr v tu dobu ještě netušil, že třemi kanadskými body jeho představení ještě nekončí. V power-play Energie dostal Soukup šikovným odrazem od hrazení touš na hůl Lence, jenž s ním v přečíslení dvou Boleslavanů proti jednomu obránci v zeleném dojel až do pravého kruhu pro vhazování, odkud sice ještě mohl přihrávat na lépe postaveného spoluhráče, ale vidina hattricku byla silnější a tak dnes Radan Lenc vystřelil Mladé Boleslavi tři body.