HC Energie Karlovy Vary

Energie vítá dvě mladé posily. Přicházejí československá dvojčata Klímova

Lukáš a Tomáš Klímové. To jsou dvě nová jména, která se budou muset učit nejen fanoušci HC Energie. Dvacetiletí útočníci s českým i slovenským pasem, synovci legendárního Petra Klímy a především velké hokejové naděje, přicházejí na západ Čech ze slovenského Trenčína. „Oba patří ve své věkové kategorii k naprosté špičce. Hráče jsme dlouhodobě sledovali a věříme, že se rychle zadaptují na český hokej a budou přínosem pro naše první mužstvo. Lukáš a Tomáš Klímové podepsali s naším klubem kontrakty do 30. dubna 2015,“ představuje nové přírůstky do rodiny HC Energie generální manažer klubu Miroslav Vaněk.
Obě nové karlovarské posily již mají s českým hokejem své zkušenosti, v juniorském a dorosteneckém věku strávily nějaký čas v Litvínově, Kadani a Klášterci. To nejlepší ale zatím oba bratři prožili na rodném Slovensku. „V Dukle Trenčín se vypracovali mezi tahouny juniorského celku, který vybojoval slovenský titul. Na tomto úspěchu mají doslova obří podíl,“ říká Miroslav Vaněk. Řečí čísel: Tomáš loni mezi juniory nasbíral 71 bodů ve 39 utkáních, Lukáš ve 46 zápasech získal jen o bod méně. Oba už si za Trenčín zahráli i nejvyšší slovenskou soutěž dospělých.

O kvalitách talentovaných mladíků už ale v Karlových Varech věděli dříve. „Lukáše s Tomášem vytipovali už před rokem a půl náš skaut Jaromír Kverka a výkonný ředitel pro sportovní rozvoj Bronislav Píša,“ potvrzuje generální manažer klubu a odhaluje, proč oba mladící přicházejí v průběhu slušně rozehrané sezony.

„Trenčín projevil zájem podepsat s oběma bratry dlouhodobé profesionální smlouvy. Ti ale odmítli, proto jsme se s jejich agentem dohodli, že nyní vyplatíme Dukle Trenčín odstupné a s hráči uzavřeme dlouhodobé kontrakty již nyní. Původně jsme toto plánovali až na období po skončení letošní sezony.“ Poté, co Lukáš s Tomášem odmítli podepsat s Trenčínem nové kontrakty, byli vyřazeni z kádru extraligového týmu, na což karlovarský klub okamžitě reagoval. Výsledek se ale dostavil až po více než měsíc trvajících jednáních.

A jaké byly další důvody angažování hokejových dvojčat? „V ročníku 1990 máme velmi kvalitní obránce. Například Jana Tomečka nebo Martina Rohana, který si před týdnem s Českými Budějovicemi dokonce odbyl svou extraligovou premiéru. Mezi útočníky ale bohužel tak silné hráče nemáme. Proto potřebujeme tuto mezeru vyplnit, abychom mohli postupně naše áčko oživovat,“ doplňuje Miroslav Vaněk.

Zajímavé je také rodinné zázemí obou hráčů. Strýc Petr Klíma odehrál téměř 800 utkání v NHL. A protože je jejich tatínek Čech a maminka Slovenka, mají oba zároveň české a slovenské občanství. V Tipsport extralize proto nebudou považováni za cizince, a nebudou tak klubu vyčerpávat licence pro zahraniční hráče.

A jaké jsou hlavní přednosti dvou nových posil? „Oba jsou technicky velmi vyspělí a šikovní při práci s hokejkou. Tomáš je typický centr, velmi dobře dokáže organizovat hru. Lukášovi to lépe sedí na křídlech, je výborným bruslařem,“ uvádí silné stránky obou kanonýrů klubový generální manažer.

Tomáš Klíma se k extraligovému áčku připojí už na dnešním večerním tréninku. Lukáš si na svou šanci počká, dnes začíná v prvoligové Kadani. „Bude záležet jen na jeho výkonech, zda dostane příležitost v prvním týmu už letos. V každém případě počítáme s tím, že oba zahájí s týmem letní přípravu na následující extraligový ročník,“ nastiňuje program potenciálních budoucích opor HC Energie. Že jsou obě nové akvizice především investicemi do budoucnosti, potvrzují i dlouhodobé kontrakty, které Lukášovi i Tomášovi vyprší až 30. dubna 2015.