HC Energie Karlovy Vary

Představujeme nového kouče Martina Pešouta

Asistentem nově jmenovaného hlavního kouče Energie se dnes stal čtyřiačtyřicetiletý Martin Pešout. Navrátilec ze slovenské Skalice není na karlovarské střídačce žádným nováčkem, na konci 90. let zde vedl mládežnické výběry a posléze i A-tým po boku Miloše Říhy. Některé ze současných energetiků zná nový kouč i ze svých dalších angažmá v prvoligovém Chomutově a Kadani. Kompletní popis trenérské kariéry Martina Pešouta přinášíme uvnitř článku.

Martin Pešout má za sebou poměrně bohatou trenérskou minulost, zejména na mládežnickém poli, a může se chlubit i několika cennými úspěchy. První trenérskou prácí mezi dospělými byla extraligová štace na střídačce Karlových Varů, kde působil jako asistent. Do této pozice povýšil po třech sezonách na lavičce karlovarského dorostu. V sezóně 2000/2001 vedl tým jako asistent spolu s Milošem Říhou, ale po několika kolech byli oba od týmu odvoláni a Martin Pešout se přesunul ke karlovarské juniorce. Samotný „A“ tým Becherovky převzali Radim Rulík s Markem Sýkorou.

Další významnou trenérskou zastávkou Martina Pešouta byla pražská Slavia. Jako trenér extraligového dorostu dokázal pro pražský klub vybojovat v roce 2004 titul mistra republiky v této věkové kategorii. Ve finále si mladí slávisté poradili se Zlínem 2:0 na zápasy, a zaslouženě tak mohli slavit velký úspěch tamního hokeje. Během sezóny navíc mladíci Slavie nepoznali porážku hned ve dvaceti po sobě jdoucích duelech, když osmnáctkrát zvítězili a pouze dvakrát remízovali.

Úspěch s dorostem Slavie dokázal trenér ještě jednou zopakovat a k tomu ještě přidat bronzovou příčku s tamní juniorkou. Po těchto úspěšných letech byl jmenován postupně trenérem reprezentačních výběrů do 16, 17 a 18 let. S výběrem hráčů do sedmnácti let v roce 2005 na olympiádě nadějí porazili ve finálovém klání Švýcary 4:1 a vybojovali historické zlaté medaile. Svěřenci trenérů Martina Pešouta a Josefa Halouzky na turnaji ani jednou nezaváhali, přičemž ve třech utkáních obdrželi pouhé tři góly. Byli jednoznačně nejlepší.

Další reprezentační úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a na mistrovství hráčů do 18 let v roce 2006 sahali jeho svěřenci po finále, když dokázali skoro otočit semifinálový duel s USA. Mladící během utkání prohrávali již 0:3, ale zápas dokázali srovnat a dovést do prodloužení. V něm byli ale přece jen šťastnější hokejisté vyznávající zámořský styl hokeje, o jejich výhře rozhodl Kane. Náplastí pro zklamané mladíky byl alespoň zisk bronzové medaile, když v boji o třetí příčku porazili výběr Kanady.

Po období úspěchů ovšem přišlo pro reprezentačního trenéra kruté vystřízlivění, když na dalším mistrovství světa do 18 let ve Finsku jeho tým neuspěl a po porážce s Němci ve skupině o udržení vypadl z elitní skupiny šampionátu.

Následovalo angažmá v prvoligové Kadani. Avšak Pešoutovo působení na lavičce černožlutých mělo jepičí život. V lednu 2008 si jej vytáhl Chomutov, odkud odešel trenér Kýhos do Brna. Martin Pešout společně s Miroslavem Buchalem dovedli mužstvo do finále 1. ligy, kde Chomutov podlehl Mladé Boleslavi. Ta později postoupila do extraligy. V dalším roce už před Chomutovem stál jasný cíl: extraliga. Pešout vedl mužstvo jako hlavní kouč společně s asistentem Jiřím Rechem. Sezóna však nedopadla podle očekávání, Chomutov vypadl už v semifinále play off a extraligový sen se rozplynul. Chomutovská mise trenéra Pešouta skončila a jeho kroky se ubíraly na Slovensko, kde si vyzkoušel své vůbec první zahraniční angažmá v pozici trenéra. Společně s hlavním koučem Peterem Oremusem v sezoně 2009 / 10 dovedli tým Skalice do čtvrtfinále play off, ze kterého po dlouhé sedmizápasové bitvě postoupil oddíl z Martina. Následující sezonu ve Skalici trenér Pešout nedokončil, když využil nabídky karlovarské Energie a v pozici asistenta trenéra A-týmu se vrátil do klubu, kde s trénováním začínal.

Foto: hk36skalica.sk