HC Energie Karlovy Vary

Kolínští Draci překvapení nepřipustili, Žraloci si zopakují boj o bronz

Draci Kolín - SKV Sharks 6:1 (2:0, 4:0, 0:1). Konečný stav série: 2:0.
Po smolné prohře na domácím ledě cestovali karlovarští sledge hokejisté do Kolína za nadějí k odvrácení konce semifinálové série. Díky výtečnému výkonu gólmana Janouška drželi po první třetině smazatelné manko, ovšem po druhé části hry již bylo o vítězi zápasu i postupujícím do finále Sportmall sledge hokejové ligy rozhodnuto. Čestný úspěch Žraloků zaznamenal až v poslední minutě Tomáš Berger.

SK Draci Kolín - SKV Sharks Karlovy Vary 6:1 (2:0, 4:0, 0:1)

Branky: 6. Kubeš (Kvoch, Raul), 15. Bejvl (Kubeš), 18. Kvoch (Kubeš, Šafránek), 19. Kubeš (Šafránek), 21. Kubeš (Novák), 25. Kubeš (R. Buhr) - 45. T. Berger (Hrbek, Jeřábek). Rozhodčí: Kratochvíl - Holerová, Tasch. Vyloučení: 4:4, navíc T. Berger (K. Vary) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 30. Vývoj utkání: 6:0, 6:1. Hráno 29. ledna 2011 v Kolíně.

Kolín: Boček - Kubeš, Bejvl, M. Geier, R. Buhr, Kvoch, Šafránek, Najbrt, V. Buhr, Raul, Novák.

Karlovy Vary: Janoušek - Hrbek, J. Berger, Očenášek, Schneider, J. Švec, Lindák, T. Berger, Jeřábek.

Úvod druhého semifinále se nesl ve vyrovnaném duchu, oba týmy vyzkoušely pozornost soupeřova brankáře střelami z dálky. Lacinou branku ale domácím nabídla chyba Žraloků v obranném pásmu a na začátku 6. minuty poslal zblízka Pavel Kubeš Draky do vedení. Vyrovnat mohli hosté po chybné rozehrávce Michala Geiera, pokusy Jiřího Bergera ani Jeřábka ale nezamířily přesně.

Ústřední postavou první třetiny se postupně stával gólman Petr Janoušek. Reprezentační pětka v dresech středočeského města vyvinula trvalý tlak, ve kterém si karlovarský muž s maskou připisoval jeden výtečný zákrok za druhým. V největších šancích si na jeho postřehu vylámal dvakrát zuby Raul zakončující z hranice brankoviště nebo Kubeš střílející z druhé vlny. Nakonec ale Janouškova hráz neodolala, 22 sekund před sirénou zůstal Petr Bejvl zcela sám před brankou a po pohodovém zpracování poslal puk pod horní tyč - 0:2.

Zatímco první dějství se obešlo bez trestů, druhé bylo přesným opakem. Nepřesně rozhodující hlavní arbitr rychle poslal Žraloky do dvojnásobného oslabení a vyloučený Tomáš Berger inkasoval desetiminutovou prémii. Draci si věděli rady, po minutě využil přesilovku pět na tři přízemní střelou Tomáš Kvoch a zvýšil už na 3:0. Těsně po vypršení druhého trestu zacílil odrazem o tyč přesně Pavel Kubeš, čímž prakticky definitivně sebral Žralokům šanci na odpor.

Kolínský kapitán se mohl radovat už z pětibrankového vedení na začátku 21. minuty, kdy přes gólmanovu nataženou ruku propasíroval Janouškem vyraženou předchozí střelu. Vzápětí si dvojnásobnou přesilovku zahráli i Karlovaráci, ale k úspěchu se nepropracovali. Naopak návrat vyloučeného Richarda Buhra do hry rezultoval v přečíslení dvou na jednoho a trefu Pavla Kubeše v oslabení už na 6:0. Pozornost nepříliš využitého Bočka prověřil v závěru třetiny Schneider, ale blíž gólu byli stále domácí. Michal Geier orazítkoval z ostrého úhlu bližší tyč karlovarské branky.

Do hry domácího týmu se začali zapojovat i hráči ze střídačky a také díky tomu mohli Žraloci v počátku třetí třetiny protivníka zatlačit. Šance Schneidera a Jiřího Bergera ovšem zůstaly nevyužity. Ve 38. minutě pobavil Michal Geier, který se ocitl zcela sám před Janouškem, ale vědom si své kmenové příslušnosti soucitně poslal puk po ledě do brankářovy připravené hokejky. O půl minuty se naopak nerozpakoval a přes obránce v těžší pozici orazítkoval horní tyč. Poslední velkou šanci domácích spálil Novák z bezprostřední blízkosti ve 41. minutě .

Řešení posledního otazníku padlo 26 sekund před odchodem do šaten. Čestný úspěch Žraloků si připsal z brejku po levém křídle Tomáš Berger utěšenou střelou na vzdálenější tyč.

Na Karlovy Vary tak zbyl po roce opět souboj o bronz s pražskou Spartou. Favorit soutěže z Kolína hladce postoupil do finále, kde si zopakuje střetnutí se Zlínem.

Ohlasy po utkání

Vojtěch Buhr (útočník Kolína): "My jsme se všichni hrozně báli, aby Vary nevyrovnaly sérii, protože druhý den by se hrálo od půl osmé ráno a nikomu se nám nechtělo vstávat. Zvládli jsme to a jsme rádi, že to vyšlo. Myslím, že do stavu 2:0 to ještě bylo zajímavé, ale jakmile jsme dali třetí gól, tak jsme na ledě začali dominovat. Jsme hodně silní tím, že máme repre pětku a když repre pětka vleze na led, tak by to mělo být o třídu lepší a o třídu lepší to je. Já jsem si později také docela zahrál, trenér to rozhodil na dvě pětky. Náznaky šancí jsem měl, ale já jsem vrchní dřevák týmu. To by mě někdo musel trefit do hlavy, abych dal gól."

Jiří Berger st. (trenér Karlových Varů): "Zahráli jsme docela dobrý hokej, ale všechno se odvíjelo od první třetiny, ve které jsme udělali dva zbytečné kiksy. Janoušek navíc velmi dobře zachytal, jenže ve druhé třetině jsme dostali moc trestů, inkasovali jsme další dva tři góly a bylo po zápase. Třetí třetinu jsme nezabalili, dali jsme aspoň čestnou trefu, takže na kluky nemůžu zanevřít. Motivaci máme dál, pořád je šance získat placku."

Série Sparta - Zlín

Druhé měření sil Prahy a Zlína potvrdilo nouzi o branky v této sérii. První semifinále vyhrál Zlín 1:0 a i v tom druhém trefou Erika Fojtíka před druhou přestávkou mířil za stejným výsledkem. Konec Sparty oddálil šest minut před vypršením základní hrací doby Zdeněk Krupička, ale nakonec Moravané dokonali svůj cíl v samostatných nájezdech, jejichž jediným úspěšným exekutorem se stal Zdeněk Hábl.

Sparta Praha - SHK LAPP Zlín 1:2 sn. (0:0, 0:1, 1:0), konečný stav série 0:2
Branky: 39. Z. Krupička - 30. Fojtík, rozhodující nájezd Hábl.