HC Energie Karlovy Vary

Sestava století: borci poslední dekády

Společná anketa MF Dnes a serveru hokejkv.cz míří do svého cíle. V následujícím týdnu můžete vybírat největší hvězdu posledního hokejového desetiletí. Tedy období, které karlovarskému hokeji přineslo největší úspěchy i radost. V nelehkém hlasování Vás prosím o výběr hráče, který se dle Vašeho názoru nejvíce podílel na zisku mistrovského titulu z roku 2009 i na postupné cestě vzhůru v letech předchozích.

Lukáš Mensator (1984)
Ze Sokolova přišel již v žácích a vždy chytal minimálně o kategorii výš. Roky 2002-04 strávil v kanadském juniorském klubu Ottawa 67´s a po návratu si postupně zvykal na extraligové boje, kdy se postupně vypracovával do pozice prvního brankáře. Říká se, že play off vyhrávají brankáři a toto nepsané pravidlo potvrdil v cestě za titulem. Ostatní konkurenty převyšoval nejenom svým brankářským umem, ale především v psychické odolnosti ve vypjatých situacích. To potvrdil i v nevydařené minulé sezoně, kde ve skupině play out svými výkony podržel tým před pádem do baráže.

Josef Řezníček (1966)
Do K. Varů mohl přijít před sezonou 2003-04, jenže přednost dal Spartě, a tak se jeho příchod opozdil o dva roky. Oznámení jeho příchodu spousta fanoušků nesla nelibě, především proto, že byl dlouholetým vůdcem Plzně. Stačilo však pár kol a fanoušky svým přístupem a hrou „Řízek“ dostal na svoji stranu. Vše pak vyvrcholilo ziskem titulu v posledním zápase jeho kariéry v posledním zápase v „Plech areně“. Přestože nenosil C na dresu, byl hlavní osobností kabiny, kdy svými nepřebernými zkušenostmi pomáhal všem ostatním spoluhráčům.

Jan Košťál (1980)
Od začátku až do konce v jednom klubu? Odpověď přinese až budoucnost. Neskutečný hokejový dříč se nejprve vyučoval vedle extraligových stálic Kverky a Alinče, aby poté ideálně zapadl ke dvojici Skuhravý – Kumstát. Říká se o něm, že je železným mužem karlovarské sestavy, ale i kov časem ztrácí na své pevnosti, což především Jan poznal v letošní sezoně, kdy měl velké problémy s plotýnkami. V čase, kdy marodil, bylo smutno jak na ledě, tak i v kabině, kde neustále udržuje veselou náladu.

Václav Skuhravý (1979)
V polovině prosince 2005 se vybíral nový kapitán a mužstvo si jej vybralo i přes skutečnost, že největší personou šatny v té době byl Řezníček. Václava nikdy nejde přehlédnout a nejenom jeho vzrostlou postavou. Nepřehlédnutelný je i svými výkony na ledě, jak v pozitivním, tak někdy i negativním směru. V šatně má hlavní slovo, po prohraných zápasech i po těch vítězných. Až jednou opustí karlovarskou kabinu, dá se to přirovnat k tomu, jako když na kraji letitého lesa porazíte strom, který dokázal odolávat všem povětrnostním nástrahám.

Petr Kumstát (1981)
I tento urostlý a zdravý strom chrání vnitřek lesa před nepříjemnými vlivy otevřené krajiny, což se projevuje třeba i tím, že v šesti ze sedmi sezon byl nejlepším střelce týmu, přestože v prvních karlovarských sezonách převážně nastupoval ve čtvrté a třetí pětce. Postupně se tak prostřílel až do elitní formace. Se svým parťákem Skuhravým jsou si hokejově podobní, přesto jsou zcela rozdílní. „Kumi“ každou sezonu patří k nejslušnějším hráčům týmu a v sezoně 2006-07 byl dokonce nejslušnějším hráčem celé extraligy.