HC Energie Karlovy Vary

Junioři prohráli v defenzivně laděném západočeském derby

Junioři: HC Plzeň 1929 - HC Energie 1:0 sn. (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)
Utkání na ledě plzeňských Indiánů dlouho nemohlo najít střelce prvního gólu. A nebýt nájezdů, tak by ani nenašlo. Bezbrankově skončila první třetina, stejně tak druhá i třetí. Dokonce ani prodloužení nerozhodlo o vítězi. A tak až v samostatných nájezdech rozhodl o bonusovém bodu pro Plzeň Tomáš Pacanda. Vladislav Habal (na snímku) tak držel čisté konto až do samostatných nájezdů.
Noen Extraliga Juniorů, II.6, so 19.2.2011
Plzeň
Karlovy Vary
1:0sn
0:0, 0:0, 0:0 - 0:0
Rozhodující samostatný nájezd: Pacanda. Rozhodčí: Svoboda - Chochola, Marek. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 51. Střely na branku: 31:32. Průběh utkání: 1:0.
Plzeň: Mazanec - Ruprecht, Slavík, Špaček, Blumentrit - Váchal, Faschingbauer, Hošťálek, Pacanda, Pašek, Hájek, Bernad, Němec.
Karlovy Vary: Habal - Hudák, Valeš, Šik, Troška, Koblasa, Kentoš, Sýkora, Vaněk, Klíma, Vachovec, Baar, Schusser, Švec, Tomeček, Kverka, Funk, Záhora.

Komentář k utkání

Do utkání nastoupili plzeňští hokejisté ve skromné sestavě, kdy trenéři Kampf s Vlčkem měli k dispozici pouze tucet hráčů do pole. Přesto se indiáni od úvodních minut snažili o aktivní hru, což už po minutě první části dokumentoval Hošťálek, který trefil tyčku Habalovy branky. Hosté odpověděli šancí kapitána Vachovce, jenž dobrou střelou po zemi prověřil Mazancovu pozornost. Indiáni měli stále více ze hry a také si jako první zahráli v početní výhodě, když Koblasa odjel pykat za vysokou hůl. Dobrou šanci si při přesilovce připsal Váchal, ale nezamířil ideálně. Plzeňskou obranu pak poprvé pořádně vylekal Hudák, který efektní, nikoliv efektivní fotbalovou patičkou orazítkoval pravou tyčku Mazancovy branky.

V úvodu druhé části si plzeňští hokejisté opět zahráli přesilovou hru poté, co Vachovec nevybíravě atakoval Hošťálka. Pacanda se na chvilku ocitl nikým nehlídaný na levé tyčce, ale bekhendem trefil jen boční síťku. Jen co se hosté ubránili, tlačili se dopředu. Nejprve Vachovec uháněl na Mazance sám, jenže plzeňského gólmana nepřelstil. Hned po něm ostře pálil Vaněk, jehož střela sice domácímu brankáři prošla, ale zamířila mezi tři tyče. V osmadvacáté minutě fauloval Faschigbauer a Karlovy Vary se své početní výhody zhostily velice dobře, ale opět se skóre nezměnilo. A to i přesto, že Martin Funk měl na modré čáře přehršel času vybrat si, kam umístí svou střelu. V 32. minutě pálil domácí Váchal podél pravé tyčky. Indiáni byli v této části zápasu jasně lepším týmem a Karlovy Vary najednou nestíhaly. Jako další fauloval Hudák, jenže tentokrát plzeňským hráčům přesilovka nesedla. V závěru dvacetiminutovky ještě boční síťku Habalovy branky provětral kapitán Hošťálek.

První příležitost třetí dvacetiminutovky si připsal karlovarský Klíma, který sice pálil těsně mimo, ale puk se odrazil do Mazancova brankoviště, kde se po něm natahovali dva hráči hostů, jenže na kotouč nedosáhli. Pěknou akcí se vzápětí prezentovala Plzeň, když Němec našel od levého mantinelu křížnou přihrávkou volného Hošťálka, jenž vyprášil Habalovy betony. Tomáš Pacanda měl poté výbornou šanci, když sám uháněl na varskou branku, jenže blafák opět zastavily betony. Modrobílí byli za svou aktivitu odměněni dvěma po sobě rychle jdoucími fauly soupeře, a tak měli možnost zahrát si 43 sekund trvající přesilovku pěti proti třem. Jenže ani time-out, který domácí trenérská dvojice vybrala, indiánům nepomohl, ba naopak. Domácí se ve výhodné situaci na ledě spíše hledali, než aby spřádali plány, jak Habala překonat. Sami se pak museli mít na pozoru, když na trestnou lavici usedl Váchal. Funk se opět prezentoval velice dobrou střelou, jenže Mazanec odolal. Plzni se pak nadvakrát podařilo vyhodit, jmenovitě Ruprecht nejprve trefil hlavního sudího, ale puk si ještě dojel a posunul do středního pásma. Zde se puku ujal Faschingbauer, který v tandemu s Pacandou ujížděli na Habala, avšak ani oni nebyli úspěšní. A když indiáni ubránili i další oslabení, šlo se do prodloužení.

V něm více ze hry měli hosté, kteří těžili z větší zásoby fyzických sil. Přeci jen Plzeňští se dočkali kompletních „tří pětek“ až v prodloužení, kdy se hraje ve čtyřech na obou stranách. Nejlepší šanci spálil Funk, a rozhodovat tedy musely samostatné nájezdy. V nich byl Mazanec úspěšný jak proti Klímovi, tak Hudákovi i Vachovcovi, kdežto Habal kapituloval po pěkné střele Tomáše Pacandy, jenž tak pro svůj tým vystřelil bonusový druhý bod.