HC Energie Karlovy Vary

Energie sehrála partii roku. Rozhodne se v úterý v Praze

PK4: HC Energie – HC Slavia 7:0 (5:0, 1:0, 1:0). Stav série: 2:2.
Takovéhle utkání se povede jednou za rok. A nažhavení energetici se jej dočkali v nejlepší možný okamžik. Ve čtvrtém utkání série předkola odvrátili domácí druhý slávistický mečbol už během deseti minut úvodního dějství. Bleskový čtyřbrankový náskok zajistily Karlovým Varům výhradně slovenské pušky. Dvakrát se trefil junior Tomáš Klíma, kterého stejným kouskem napodobil zkušenější František Skladaný. I v dalším průběhu se plné ochozy bavily především útočnými kousky Západočechů. Nešťastní gólmani hostí tak museli lovit puky ze sítě i po přesilovkové teči Skuhravého, úniku Zaťoviče v oslabení i ráně Noska od modré. Nulu si připsal i bezchybný gólman Mensator. Po jednoznačném průběhu se série stěhuje k rozhodujícímu zápasu do Prahy. Hraje se v úterý od 18:10.
Tipsport extraliga, PK4, ne 27.2.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Slavia
7:0
5:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 3. T. Klíma (Zucker), 7. Skladaný (Dobroň), 11. Skladaný (Melenovský), 12. T. Klíma (Prošek), 16. Skuhravý (Pech, Gřegořek), 31. Zaťovič, 48. Nosek (Pech). Rozhodčí: Minář, Mikula - Charvát, Bejček. Vyloučení: 5:7, navíc Třetina (Slavia) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4105. Střely na branku: 37:19. Průběh utkání: 7:0.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Čutta, Dobroň, Gřegořek, Sloboda, M. Rohan, Prošek, Trefný - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Sailer, Pech, Zaťovič - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, T. Rohan
Slavia: Kopřiva (11. Furch) - Kadlec, Vašíček, Roth, Krejčík, Kolařík, Žižka, Špelda - Krenželok, Jaškin, Vondrka - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Micka, P. Jelínek, Sklenář - Pospíšil, Poletín, Žejdl - Klhůfek

Komentář k utkání

Jestli měli slávisté v Karlových Varech ambice na ukončení série, tak na ně mohli velmi rychle zapomenout a začít se připravovat na pátý zápas. Utkání bylo zcela jednostrannou záležitostí energetiků a po první dvacetiminutovce již nebyly o vítězi sebemenší pochybnosti. Skóre zápasu otevřel ranou z kruhu Tomáš Klíma, jehož pak následoval i František Skladaný, když objel vyjetého gólmana a navýšil. Nechybělo mnoho a mohlo být sníženo. Mensator ale potvrdil svou skvělou formu a tvrdou dorážku Pospíšila vytěsnil špičkou betonu.

Kdo by čekal, že se brankostroj energetiků zastaví, velmi se mýlil. Karlovarští byli i nadále k nezastavení a svému soupeři sázeli jeden gól za druhým. Na 3:0 navýšil z přečíslení opět František Skladaný, a vyhnal tak z branky Kopřivu, kterého nahradil Dominik Furch. Ani ten ale v brance Slavie neobstál a po půlminutě již lovil puk ze své klece. Z přečíslení se pohotovou ranou prosadil Tomáš Klíma a ani to energetikům nestačilo. Slavia hrála minutu a půl ve třech, ale gólu se Karlovarští dočkali až na konci přesilovky, kdy Václav Skuhravý tečoval puk Pecha a zaznamenal pátou branku svého týmu.

Ve druhém dějství se utkání po gólové stránce trošku uklidnilo, i domácí aktivita z první třetiny zmizela. Velkou příležitost Sklenáře, který střílel z bezprostřední blízkosti branky, vychytal Mensator. Pak Trefný poslal do brejku Kumstáta, který ale na Furcha nevyzrál. Jediná branka třetiny padla z holí energetiků, přesněji Martina Zaťoviče, který využil špatné rozehrávky Furcha a slávistického gólmana prostřelil mezi betony. Slávisté smíření s návratem série do O2 Areny byli ale v útoku stále velmi nebezpeční. Závěrečný tlak energetiků uťala za stavu 6:0 siréna oznamující konec druhého dějství.

Utkání se dohrávalo v pohodové atmosféře za rozhodnutého stavu. Na hrozivých 7:0 navýšil od modré právě hráč s číslem 7, David Nosek a karlovarským oslavám již nemohlo nic zabránit. V závěru si energetici vypracovali několik dobrých příležitostí a slávisté se již nikam nehrnuli.

Pražané se fatálními chybami připravili o možnost rozhodnout sérii. Energetici svého soupeře vyškolili v produktivitě a Lukáš Mensator udržel čisté konto. Rozhodující zápas se odehraje na ledě O2 Areny v úterý od 18:10.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): Povedlo se nám dnes to, co nevycházelo v předchozích zápasech. V těch jsme vedli a rychle nechali soupeře snížit. Dnes jsme naopak dokázali přidat ještě další branky. Po první třetině bylo rozhodnuto a soustředili jsme se na to, aby se nikdo nezranil a zápas se dohrál bez zbytečných emocí. V závěru jsme se také snažili šetřit hráče, kteří byli zatím hodně vytěžovaní.

Jiří Čelanský (HC Slavia Praha): Na co jsme dnes sáhli, do bylo špatně. Utkání bylo rozhodnuté během 10 minut, poté už bylo na ledě jen jedno mužstvo. Nepamatuji si, kdy jsme naposledy hráli takto špatně v obranném pásmu. Všude jsme byli ne o jeden, ale o tři kroky později.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | po 28.2.2011

Střelec Klíma: Teď máme psychickou převahu