HC Energie Karlovy Vary

Obránce Rohan viděl zlom hlavně ve využitých přesilových hrách

První ostrou zkoušku v play-off mají junioři již za sebou a i přes menší drama v závěru získali první bod a v následujícím venkovním zápasovém dvojbloku jim postačí jedna výhra k postupu. Na mečbol v sérii zadělali energetici především ve druhé třetině. Třemi slepenými góly udělali na vítkovické střídačce pořádný vítr. Na karlovarské „sprše“ měl velký podíl Martin Rohan (na snímku), který i přes svůj post obránce vstřelil v zápase hned dvě branky. „Byly to nervy, ale vybojovali jsme si to a bod je náš. Šanci ve Vítkovicích určitě máme,“ hodnotil po prvním zápase série.
Utkání zprvu vypadalo na defenzivní záležitost, kdy oba celky spíše čekaly na chybu toho druhého. „Vítkovice jsou vždy ofenzivně laděný tým, takže se tlačily hodně do útoku. My jsme je ale přetlačili do obranného pásma, “ okomentoval začátek zápasu mladý obránce.

Energetici se v deváté minutě dokázali prosadit po chytré akci Jaromíra Kverky. Netrvalo však dlouho a Vítkovičtí znovu srovnali na nerozhodné skóre, které vydrželo až do první sirény. „Hodně nás to mrzelo. Byla to naše zbytečná chyba na konci třetiny a soupeře to pak nakoplo. Jsou to věci, které si musíme dávat pozor.“

Druhá třetina však byla k neporovnání s tou první. Energetici zatlačili svého soupeře mnohdy až ke zdi a Vítkovice začaly hrát agresivněji, což je vinou nedovolených zákrokům početně oslabovalo. Změnil trenér Mlejnek nějakým způsobem taktiku? „Bylo to především díky přesilovým hrám. Bylo jich hodně, podařilo se nám je využít a myslím si, že to byl jeden z rozhodujících momentů v zápase,“ hledal zlomový bod v zápase karlovarský bek.

Sám zpovídaný, jak již bylo řečeno, rozvlnil vítkovickou síť hned dvakrát. A v obou případech nemilosrdnou dělovkou od modré čáry. Je tato Martinova oblíbená střelecká pozice? „Zde v juniorech ve Varech jsem chodil na přesilové hry vždycky, takže to mám celkem nacvičené a dnes se k tomu přidalo navíc i důležité štěstí, díky kterému to do branky od modré padne, “ charakterizoval recept na jedny z nejkrásnějších branek v ledním hokeji.

Tříbrankové vedení ale soupeře na kolena nesrazilo. Dvěma brankami se Steel dostal na dostřel Energii a v závěru hodně zatápěl domácí defenzivě, která se až příliš často uchylovala k zakázaným uvolněním. „O výsledek jsme se samozřejmě trochu báli. Především na konci to byly nervy, ale jsme nesmírně rádi, že jsme to zvládli a na konci zápasu si ten bod vybojovali,“ vrací se mladší z bratrů Rohanů k hektickému konci zápasu.

Karlovarským mladíkům pomohlo ve čtvrtečním zápase i publikum, které zavítalo do KV Arény v hojném počtu v porovnání s účastí v základní části. V hledišti se vytvořil dokonce i menší kotel, který hnal energetiky vpřed v nejtěžších chvílích. „Je to dobré, čím víc lidí přijde, tím víc nám to pomůže. Hraje se pak lépe a i atmosféra na ledě je o něčem jiném, “ chválil na dálku karlovarské fanoušky.

Sám Martin ještě nedávno působil v play-off seniorů a zahrál si i v posledním letošním zápase A mužstva na ledě pražské Slavie. Jak hráč zvládl takový zápasový nápor a užil si vůbec nějakého volna? „Měli jsme menší asi dvoutýdenní pauzu, což nám k regeneraci stačilo, “ odpověděl obránce, který letos překvapil stabilními výkony v A-týmu Energie.

Je po zápase a mladí energetici si poprvé oťukali soupeře ve vyřazovacích bojích. Jaké šance na postup vidí jeden ze členů vítězného týmu nyní? „Určit se myslím, že šanci máme. Náš tým je z mého pohledu dobrý. Můžeme dojít daleko, když budeme hrát tak, jako ve čtvrtek, “ dokončil svou prognózu na vítkovickou misi juniorský bek Martin Rohan.

Související články