HC Energie Karlovy Vary

Juniorská útočná symfonie dává Energii zlatý mečbol!

Junioři F1: HC Energie - HC Znojmo 7:3 (1:1, 3:1, 3:1)
To byla paráda! První bod v juniorské finálové sérii zůstává v KV Areně. Domácí mladíci uchopili po nervozním úvodu utkání ve druhé třetině pevně do svých rukou a ukázali to nejlepší ze svého umění. Skvělé ofenzivní představení načal pod dohledem dvou tisícovek diváků dvěma trefami Michal Vachovec, kterého stejným příspěvkem následovali Tomáš Klíma a Jozef Kentoš (na menším snímku). Jednou se do listiny střelců zapsal i Jaromír Kverka. V sérii hrané na dva vítězné zápasy se vše přesunuje k rozhodnutí do Znojma, kde se v úterý odehraje druhý a případně i rozhodující třetí zápas.
Noen Extraliga Juniorů, F1, ne 27.3.2011
Karlovy Vary
Znojmo
7:3
1:1, 3:1, 3:1
Branky a nahrávky: 7. Vachovec (Vaněk), 27. Vachovec (Tomeček J.), 30. Kverka (Klíma), 38. Klíma (Rohan M.), 49. Kentoš (Kverka), 54. Kentoš, 57. Klíma T. - 20. Jarůšek, 34. Podešva (Kovalský), 46. Novák (Piskoř). Rozhodčí: Turčan - Koskuba, Rozlílek. Vyloučení: 4:6, navíc Trojan (ZNO) 10 min. za vražení na hrazení, Videlka a Komínek (oba ZNO) 10 min. nesp. chování. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1870. Střely na branku: 25:34. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 7:3.
Karlovy Vary: Habal (Endal) - Urbančok, Valeš, Šik, Schusser, J. Tomeček (A), Funk, Rohan (A) - V. Tomeček, Klíma, Koblasa, Winkler, Kentoš, Vaněk, Vachovec (C), Baar, Švec, Kverka, Záhora
Znojmo: Kacetl (od 57. Kuchař) - Pospíšil (A), Pláněk, Tichý, Latner, Opalek, Stehlík (A), Šaur, Kún - Rachůnek, Novák, Komínek, Bartoš, Trojan (C), Podešva, Zika, Piskoř, Kovalský, Havlík, Videlka, Jarůšek

Komentář k utkání

Na úvod utkání se oba celky přivítaly oboustranným icingem. Ve 4. minutě pálil Jarůšek z levého kruhu a s jeho dělovkou měl dost práce domácí Habal. Od 5. minuty kontrolovali puk domácí borci, ale vinou nepřesností v přihrávkách často zahrávali zakázané uvolnění. V 7. minutě však hra na brejky domácím hráčům vyšla. Vaněk vybojoval zdánlivě ztracený puk u mantinelu. Nahrál na hůl Michala Vachovce, který zvolil prudkou ránu zápěstím nad beton Kacetla – 1:0. V 11. minutě dostali Znojemští jako první možnost přesilové hry. Hosté si sice vytvořili tlak, ale téměř vůbec neohrozili branku Habala.

Naopak domácí Kverka ujel v oslabení a trefil tyčku znojemské svatyně. V 15. minutě zavezl puk do pásma Tomáš Klíma a nahodil před branku, ale ani dotírající Kverka se svou dorážkou proti Kacetlovi neuspěl. V závěru třetiny to ještě jednou zkusila dvojice Vachovec – Vaněk, ale tentokrát byl brankář Orlů proti karlovarským nájezdníkům pozornější. Když už se zdálo, že se dějství jen dohrává, udeřili hosté. Richard Jarůšek si po chybě domácí obrany sjel do mezikruží, odkud přesnou ranou do růžku branky vyrovnal – 1:1.

Druhé dějství začaly oba celky opatrně. První vážnější akci si vypracoval až domácí Baar, který se bezprostředně u Kacetla pokoušel dvakrát o dorážku – bezúspěšně. Ve 25. minutě to zkoušel Tomáš Klíma z první mezikruží, ale i proti němu secvakl brankář Orlů betony včas. Ve 27. minutě bylo však vše opět jinak. Na trestnou zamířil Jarůšek a domácí přesilovku využili. Tomeček pálil od modré a projektil za letu tečoval za záda Kacetla Michal Vachovec, který si připsal již druhý zásah v zápase – 2:1.

Přesně v polovině základní hrací doby se skóre měnilo znovu. Klíma ujel s Jaromírem Kverkou. Druhý jmenovaný dostal perfektně načasovaný pas a prostřelit nepřemístěného Kacetla již nebyl problém – 3:1. Odpověď hostů na dvě rychlé branky přišla až ve 34. minutě. Jan Podešva se z ničeho nic zjevil před Habalem a dělovkou pod lapačku snížil stav z pohledu Znojma – 3:2. Dvě minuty před koncem však měli domácí borci dvoubrankové vedení zpátky. Tomáš Klíma se dostal do úniku po skvělém pasu a střelou zápěstím prostřelil znojemského gólmana mezi betony - 4:2.

Ve třetí třetině přenechali iniciativu domácí Znojmu s tím, že se budou soustředit především na obranu. Pár minut se jim to dařilo, ovšem Ve 46. minutě již to bylo opět jenom o gól. Patrik Novák nastavil čepel hole tak dokonale, že pas z hole spoluhráče po odrazu od hole skončil přesně v růžku karlovarské klece – 4:3. O chvíli později zazněla po střele Rachůnka tyčka. Energii to však na kolena nesrazilo a v polovině třetiny znovu navýšila svůj náskok. Josef Kentoš se dostal k puku v pravém kruhu a velkým nápřahem prostřelil Kacetla.

Od 52. minuty zahrozili energetici znovu při přesilové hře. V šancích byli Klíma s Vachovcem, ale oba ztroskotali na výkonech a zákrocích znojemského fantoma. Do třetice to už ale vyšlo. Josef Kentoš zůstal zcela zapomenut za obranou hostů. Počkal si na puk od spoluhráče a samostatný únik proměnil dokonale, pod víko znojemské klece – 6:3. V 57. minutě už musel Kacetl z branky. Vystrnadil ho odtud Tomáš Klíma parádně proměněným samostatným nájezdem – 7:3.

Po zbytek utkání jsme již žádnou větší příležitost neviděli, a tak se junioři ujímají vedení v sérii 1:0 a jedna jediná výhra dělí mladé karlovarské borce od titulu juniorského mistra.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Jsme spokojení s tím, že jsme urvali první zápas. Máme ve finále soupeře z těch nejtěžších. Mají v kádru jedenáct hráčů, kteří letos hráli play-off první ligy mužů a jsou velmi zkušení. V první třetině dokazovali své kvality. O přestávce jsme hráčům dali nějaké pokyny, které vedly ke změně. Ale bylo to všechno v pozitivním duchu. Je to však jen první utkání. To hráčům stále klademe na srdce.

Martin Stloukal (Orli Znojmo): Musím se distancovat od toho, co zde předvedli rozhodčí. Jsem znechucený. Jestli si pan Turčan a oba dva čároví rozhodčí myslí, že jsem pitomec, který hokeji nerozumí, tak ať na to zapomenou. Takhle tendenčně řízené utkání není důstojné finále extraligy. Všichni, co do hokeje děláme, se budeme muset zamyslet a delegovat rozhodčí třeba z Pardubic, které jsou na půli cesty mezi Karlovými Vary a Znojmem. Výkon rozhodčích je pro mě obrovskou kaňkou na tomto utkání. Jinak domácím gratuluji k vítězství. Našim klukům nemůžu vůbec nic vytknout. Nehráli jsme vůbec špatně, ale v rozhodujících momentech si to rozhodčí pohlídal. Pískali nám ofsajdy, které nebyly, bylo nám upřeno trestné střílení, gól jsme dostali v oslabení, když Ríša Jarůšek čistě obehrál protihráče.

Fotogalerie

Související články