HC Energie Karlovy Vary

Zaměřili jsme se na sílu dolních končetin, říká o přípravě starších dorostenců Václav Eismann

Suchá letní příprava starších dorostenců je u konce. Mužstvo trenéra Eismanna skončilo v minulém ročníku extraligy v osmifinále a pracuje na tom, aby to v příští sezoně bylo třeba ještě lepší. Zároveň se do týmu zabudovávají noví mladí hráči, na kterých by měla ležet velká míra zodpovědnosti. „Otevírá se jim velká šance hrát a záleží na každém, jak s ní naloží,“ říká v našem rozhovoru hlavní kouč mládežnické kategorie do 18 let.
Kdy příprava staršího dorostu probíhala?
S tréninkem jsme začali den po Velikonocích, takže vlastně už v posledním dubnovém týdnu jsme udělali záběhový týden. Trénovali jsme do 28. června, potom dostali hráči volno.

Co všechno příprava zahrnovala? Jaké druhy sportů atd.?
Týdenní cyklus nám začínal nedělí a končil pátečním odpoledním tréninkem. Zaměřovali jsme se hlavně na sílu dolních končetin, protože tam máme obrovské rezervy. Byla to naše hlavní náplň. Co se týče sportů, věnovali jsme se fotbalu, florbalu, basketbalu a hráli jsme i rugby.

Absolvovali jste nějaké soustředění?
Strávili jsme na tři dny v Nových Hamrech. Soustředění se vydařilo, hráči k tomu přistoupili dobře. A podařilo se nám vhodnou formou absolvovat týmový večer, kdy se uvolnila atmosféra a hráči si trochu odpočinuli od zátěže.

Potýkali jste se s nějakými zraněními?
Byl to trochu problém. Kádr do letošní sezóny nemáme příliš široký, v současné době máme v kádru 22 hráčů, včetně dvou gólmanů. Někdy jsme byli na tréninku třeba jen se třinácti hráči, což je v extralize staršího dorostu samozřejmě problém. Důvodem byla právě zranění nebo nemoci.

Jak jsou na tom hráči s fyzickou kondicí?
Upřímně musím říct, že jsme byli po záběhovém týdnu ve vážných rozpacích. Vůbec se nám nelíbilo, jak mužstvo pracuje co se týče nasazení a intenzity. Takže jsme na to hráče několikrát upozorňovali a řekl bych, že se to pomalu otáčelo na tu stranu, kam chceme. Ale je to běh na dlouhou trať a určitě to nepůjde jednoduše. Vzhledem k značnému mládí tohoto mužstva bychom takovýmto nasazením a intenzitou jako v záběhovém týdnu, tak bychom zřejmě zplakali nad výdělkem, protože to opravdu bylo špatně.

Jaké jsou vaše ambice na příští sezonu?
Já budu velmi rád vzpomínat na hráče ročníku 93, kteří jsou teď v juniorech, protože jsem je trénoval delší dobu. Myslím, že pokud dokážeme s tímhle mužstvem předvádět stejné výkony a dotáhnout to k tomu výsledku, který byl loni, tak budeme spokojení. Hráči, které teď máme v kádru, mají obrovskou šanci. A to v tom, že tým bude mladý a že bude postavený především na hráčích ročníku 95, to znamená na prvoročácích staršího dorostu. Jim se otevírá obrovská šance hrát. A záleží na každém z nich, jak s ní naloží.

Ti hráči jsou určitě talentovaní, akorát mám trochu dilema, jestli nás soupeři nebudou příliš mlátit. V porovnání letošního kádru s loňským v oblasti fyzických parametrů, výšky a váhy jsme na tom výrazně hůř. Nesmíme se ale chovat alibisticky a musíme najít cestu, jak se s tím vypořádat, abychom byli alespoň tak konkurenceschopní, jako jsme byli v roce předešlém. Nebude to nic jednoduchého, ale znovu opakuji, že každý z hráčů má talent, který však musí podložit pracovitostí a nasazením.


Díky za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!