HC Energie Karlovy Vary

Události sezony 10/11: Mezinárodní turnaj čtyř a stříbro juniorů

Pro zpříjemnění letních dnů přinášíme již čtvrtý díl seriálu Události sezony 2010/2011. Témata jsou následující: V první části se zaměříme na turnaj čtyř hráčů do 20 let a v druhém tématu se ohlédneme na finálové tažení karlovarských juniorů. Mladí energetici bojovali ve finálové sérii podruhé, ale tentokrát titulovým oslavám zabránil tým znojemských Orlů.

Mezinárodní turnaj čtyř v Karlových Varech

Zatímco se nadšení ze stříbra českých basketbalistek pomalu rozplývalo, KV Arena už se připravovala na další mezinárodní akci. V listopadu ovládly hrací plochu karlovarského stánku hokejové naděje (U20) Česka, Švédska, Ruska a Finska!

Turnaj čtyř odstartovalo televizní utkání v Českých Budějovicích. V něm Češi nedali sborné žádnou šanci. Hattrickem se blýskl český talent Dmitrij Jaškin a výsledek 6:3 znamenal pro domácí mužstvo první cenné body.

Jen co Češi dobojovali, začal karlovarskou část souboj skandinávských rivalů, Švédska a Finska. Ačkoli při úvodní brance stáli Finové, nebyli to oni, kteří se zaradovali z vítězství. Reprezentace tří korunek utkání třemi přesnými zásahy otočila a v tabulce se zařadila na druhé místo za český tým.

Boj do posledních minut s Finy body nevynesl Na úvod druhého hracího dne se Švédové díky koncentrovanému výkonu a téměř dokonalé souhře ujali pozice lídra tabulky, když rozstříleli téměř neškodný ruský výběr.

Češi nastartovaní vysokou výhrou nad Ruskem chtěli podobný výkon zopakovat i proti Finům, tentokrát už před karlovarským publikem, leč nepovedlo se. Severští hokejisté zaznamenali dva přesné zásahy, což na vítězství stačilo, neboť snížit dokázal jen Filip Šenkeřík. Domácí reprezentanti po druhém dni turnaje obsadili druhou příčku.

„Začátek jsme měli špatný, ale pak jsme se do toho dostali. Bohužel nedáváme góly, přitom šance jsme měli. Finy také podržel gólman, toho jsme však měli vyzkoušet více,“ řekl ke smolnému duelu Michal Vachovec, elitní forvard karlovarských juniorů.

Na závěrečný den turnaje čtyř čekala český tým lákavá nabídka: Pokud porazí švédský výběr, skončí na turnaji první. Nejprve ale změřili síly hokejisté Finska se sbornou. Rusové si v prvním dějství vytvořili pohodlný tříbrankový náskok, jenže Finové v poslední třetině prolomili střeleckou smůlu a zmohli se na kontaktní gól. Hra bez brankáře už ale ovoce nepřinesla, a tak sborná získala první body.

Na řadu tedy přišel závěrečný zápas turnaje: Česko vs. Švédsko, alias souboj o prvenství. Seveřané vynikali výborným bruslením a dravostí po puku - přesně tyto aspekty bohužel českému týmu scházely a sen o prvenství se tak pomalu rozplýval. Malou šanci dal českým národním barvám Michal Hlinka, když snížil na 3:1, ale pět posledních minut už bylo na dvě další branky příliš málo.

Švédové pohodlně dokráčeli za turnajovým prvenstvím „Je to pro nás zklamání, nastoupili jsme před domácím publikem a chtěli jsme vyhrát, ale nedá se nic dělat. Hráli jsme dost přesilovek, využili jsme však pouze jednu. Potřebovali bychom se více sehrát a více kombinovat,“ hodnotil zápas vítkovický útočník Michal Hlinka.

Suverénní Švédové získali na turnaji bez ztráty kytičky prvenství. Ostatní mužstva si připsala po třech bodech, a protože Češi měli z této trojice týmů nejlepší skóre, skončili druzí, za nimi byli Finové a poslední místo obsadila sborná.

Junioři na stříbrné stezce

Karlovarská mládež podává dlouhodobě vynikající výkony. Nejinak tomu bylo i v případě juniorů, kteří po dvouleté odmlce opět zamířili do bojů o mistrovský pohár. Zlaté zakončení z toho tentokrát nebylo, přesto se opět potvrdila vysoká úroveň karlovarské mládeže.

Krásných momentů si mladí energetici užili víc než dost Začátek sezony neměli junioři zrovna nejpříznivější, od poloviny října ale přišla změna. Pět výher, pak jedna prohra – tak takovou sérii si junioři zopakovali hned třikrát! Družina Karla Mlejnka tímto získala 44 bodů v 18ti zápasech.

Bohužel prosinec a leden přinesl výkonnostní zhoršení. Výsledkem toho bylo 8. místo a nejistota účasti v bojích play-off. Tu si mladí energetici museli vybojovat v nadstavbě ve skupině B.

Juniorská mašina se počínaje tímto znovu nastartovala a dala jasně najevo, že si místo ve vyřazovacích bojích zaslouží. Deset zápasů nadstavby a z toho sedm výher - tak si junioři zajistili čtvrtfinálovou účast, a to z prvního místa nadstavby, ze které postupují jen nejlepší dvě mužstva.

K týmu se před play-off připojili obránce Tomáš Rohan a útočník Tomáš Klíma, kteří hráli v předkole za A-tým. Tomáš Klíma byl dokonce v sérii se Slavií nejlepším střelcem Energie!

Ve čtvrtfinále si junioři poradili s Vítkovicemi nejkratší možnou cestou, a tím paradoxně zatopili svým mladším kolegům ze staršího dorostu. Ti nastoupili do play-off taktéž proti Vítkovicím, ale mužstvu posílenému několika reprezentačními juniory podlehli.

Semifinále nabídlo velmi dramatickou sérii s pražskou Spartou. První vítězství vystřelil Energii v prodloužení Tomáš Klíma, který úřadoval i v druhém, pro Spartu osudovém utkání. Ve druhé třetině vyrovnal ze samostatného úniku v oslabení a pak předvedl svůj um v samostatných nájezdech, které čtyřmi proměněnými pokusy rozhodl a Karlovy Vary tak poslal do finále!

„Když jsem z první trojice jako první dal gól, bylo mi jasné, že pojedu znovu. Trenér viděl, že se mi daří, tak mě tam posílal pořád dál. Sám jsem byl překvapený, jak mi to tam padá,“ ohlížel se za zápasem spokojený Tomáš Klíma.

Kapitán Michal Vachovec přebírá stříbrný pohár Z druhé strany pavouka play-off proklouzli do finále znojemští Orli. Úvodní klání Západočeši jasně vyhráli, a tak se zdálo, že vše proběhne hladce a vysněná trofej zamíří do Karlových Varů.

Orli ovšem v domácí odvetě nedali Energii šanci a důrazně si řekli o rozhodující duel. Energetici na výkon z prvního zápasu nenavázali a opět vysoko podlehli. Pohár pro mistra juniorské extraligy tak zůstal na Moravě, ale ten stříbrný zamířil na západ Čech.

„Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že budeme hrát finále extraligy, asi bychom mu nevěřili,“ řekl trenér juniorů Karel Mlejnek. „Ve finále byla rozhodující především hráčská zkušenost Znojma, protože 11 jejich hráčů zasáhlo do play-off první ligy a osm hráčů v něm dokonce odehrálo všech 11 utkání. Znojmo má také širší a vyrovnanější kádr,“ hledal příčiny neúspěšného finále.

V příštím díle

V předposledním díle se zaměříme na finanční problémy klubu, z čehož vznikl i nucený odchod některých dlouholetých opor HC Energie, jmenovitě Lukáše Sáblíka, Jakuba Čutty, Michala Dobroně a Marka Melenovského.

Ostatní díly

1. Cizinci v dresu Energie a noví týmoví lídři
2. Frk odchází, přijela Ufa
3. Změna na trenérském postu a série se Slavií
4. Mezinárodní turnaj čtyř a stříbro juniorů

5. Období extraligové nejistoty a odchod dlouholetých opor
6. Klubové rekordy přepsány!