HC Energie Karlovy Vary

Události sezony 10/11: Změna na trenérském postu a série se Slavií

Míříme do poloviny našeho seriálu o událostech uplynulé sezony. V díle s pořadovým číslem 3 se vrátíme k odchodu trenéra Antonína Stavjani a zopakujeme si i dramatickou sérii s pražskou Slavií, kdy se energetici dokázali vydrápat z propasti a málem zamířili do čtvrtfinále. Bohužel výkon v rozhodujícím klání znamenal jen pohodlný postup Pražanů.

Změna na trenérském postu

Premiérové sezona v KV Areně nabídla jen boj o extraligovou záchranu. K cestě za lepšími výsledky měl Energii pomoci nový kouč Antonín Stavjaňa ze Slovanu Bratislava, který ovšem vedení klubu také nepřesvědčil, a sezonu tak Karlovarští opět zakončovali pod novou trenérskou dvojicí.

Badouček - Pešout, trenérské duo, které povede tým i v následující sezoně Stavjaňa na pozici hlavního kouče dovedl tým přes nepřesvědčivý úvod k šestici výher, která se mimo jiné zapsala do klubových dějin. Jenže po sérii z říše snů to šlo s energetiky z kopce a tým se začal potácet od prohry k prohře. Červené výsledky sice občas prolínaly výhry, nebylo jich však tolik, aby tým mířil vzhůru k play-off.

Koncem ledna tak přišla změna - Antonín Stavjaňa byl odvolán. „Důvodem odvolání jsou neuspokojivé výsledky týmu zejména v domácím prostředí a celkové postavení týmu v tabulce. Máme pouze o bod více než loni touto dobou a nacházíme se na absolutním rozhraní postupu či nepostupu do play off,“ vysvětloval krok Miroslav Vaněk.

Na post hlavního kouče se posunul Václav Badouček, který si jako svého asistenta vybral Martina Pešouta ze slovenské Skalice. „Jedná se o velmi zkušeného trenéra. V 90. letech navíc dlouhodobě působil v našem klubu, karlovarské prostředí tedy velmi dobře zná. Je to velký hokejový srdcař, nadšenec a pracant. Pevně věříme, že své zkušenosti využije ve prospěch Energie. Úkol nové trenérské sestavy i celého mužstva je postup do předkola play-off,“ představil nového trenéra Miroslav Vaněk a doplnil ambice týmu.

Přestože tým pod novou trenérskou dvojící nikterak nezářil, dokráčel mezi elitní desítku a v předkole narazil na pražskou Slavii.

Z beznaděje málem k postupu

Není extraligového soupeře, se kterým energetici odehráli více zápasů než právě s pražskou Slavií. Na tým Vladimíra Růžičky mají Karlovaráci zkrátka štěstí. Po vyrovnané bilanci ve finálových sériích změřili oba soupeři síly tentokrát už v předkole.

Série nabídla dramatickou podívanou. Ostatně, všechno jakoby stálo při starých kolejích. První zápas byl pro energetiky velmi nešťastný. Dvoubrankové vedení sice bylo dobrým výchozím bodem pro urvání prvního vítězství, ale Slavia boj nevzdala a v samostatných nájezdech nakonec rozhodla. V druhém duelu se energetici potýkali se špatnou koncovkou, a tak se vrátili do KV Areny s prázdnou.

Poslední krůček a je vyrovnáno! Do ještě větší beznaděje se tým Václava Baďoučka propadl během třetího klání. 139 sekund dělilo energetiky od konce sezony. A co že se to stalo, když série pokračovala? Vašíček sevřel v brankovišti kotouč, rozhodčí nařídil trestné střílení a Lukáš Pech beckhendovou kličkou překonal Kopřivu. Bylo vyrovnáno!

V prodloužení pak zabodoval Petr Kumstát, který hbitě projel pásmem a po sérii několika kliček zakončil pod víko. Mezi hráči i publikem tak vypukla nefalšovaná radost z pokračování série, kterou si energetici nenechali překazit ani v následujícím duelu. „Slavia dobře bránila, nám se naštěstí na konci podařilo proměnit trestné střílení a urvat vítězství v prodloužení,“ komentoval zápas Václav Skuhravý.

Čtvrté utkání si energetici náramně užili. Střeleckou kanonádu zprostředkoval dvěma trefami mladičký Tomáš Klíma, stejný počet branek si připsal i František Skladaný a svou branku přidali i Skuhravý, Zaťovič a Nosek. Výsledkem bylo drtivé vítězství 7:0 a návrat série do Prahy k rozhodujícímu duelu, za kterým ale postupová tečka chyběla.

Slavia na svém úzkém kluzišti nedala Energii příliš šancí. Po dvou trefách obránce Tomáše Žižky a jedné trefě Lukáše Krenželoka to bylo o pohodlné tři branky. Zázračnému obratu á la finále 2009 bohužel nic nenasvědčovalo.

Zklamaní energetici Západočeši dali o sobě vědět až příliš pozdě. Václav Skuhravý vypálil pohotově přímo z buly a prostřelil překvapeného Kopřivu, kterého připravil o čisté konto. Do konce utkání už zbývaly jen poslední desetisekundy a bylo tak jisté, že do dalších fází play-off zamíří Pražané. Karlovarští se se sezonou v O2 Areně rozloučili.

„Strašně nás to mrzí. Myslel jsem si, že toho v Praze předvedeme trochu víc, byli jsme ale zakřiknutí. Bohužel to nevyšlo. Slavia má obranu dobře propracovanou a těžko jsme se přes ní prosazovali,“ vracel se k zápasu zklamaný Martin Zaťovič.

Slavia měla dobře nakročeno i k postupu do finále, ale nakonec narazila na smrtící obrat pozdějších mistrů z Třince.

V příštím díle

V následujícím díle se přehoupneme přes polovinu našeho seriálu, ovšem zaměření je následující - přečtete si o juniorském turnaji čtyř v Karlových Varech a vrátíme se i ke stříbrnému úspěchu juniorů v uplynulé sezoně.

Ostatní díly

1. Cizinci v dresu Energie a noví týmoví lídři
2. Frk odchází, přijela Ufa
3. Změna na trenérském postu a série se Slavií
4. Mezinárodní turnaj čtyř a stříbro juniorů
5. Období extraligové nejistoty a odchod dlouholetých opor
6. Klubové rekordy přepsány!