HC Energie Karlovy Vary

Martin Parýzek se vrací a chce místo v sestavě

Od loňského listopadu byl obránce karlovarské Energie mimo hru. V utkání s Českými Budějovicemi si poranil přední kolenní vazy a musel podstoupit operaci. V rozhovoru s Martinem Parýzkem se vracíme k nešťastnému momentu i následné rehabilitaci a rekonvalescenci. „Budu se snažit dělat všechno naplno jako každý jiný hráč,“ říká na začátku přípravy na ledě.

Martine, po téměř tři čtvrtě roce se vracíte do sestavy Energie. Co a kdy se vám přesně stalo, že jsme nemohl hrát?
Na konci listopadu minulého roku jsme se zranil při utkání v Českých Budějovicích. Bohužel při jednom souboji u mantinelu mi praskl přední křížený vaz v koleni. Následně jsem v lednu podstoupil operaci. Poté přišla na řadu rehabilitace a teď se snažím s tím vším poprat tak, abych se vrátil do základní sestavy.

Před zraněním jste patřil do základní sestavy a hrál s Petri Kokkem. Finský obránce tu už není, ale vy byste se určitě rád vrátil na váš bývalý post. Dá to hodně práce?
Nebude to nic jednoduchého. Já sám jsem velice zvědavý, jak se mi povede a jak bude koleno držet.

Co přesně vás po zákroku čekalo?
Šest týdnů po operaci jsem chodil o berlích. Nesměl jsem se na tu nohu ani postavit. Následně mi bylo nařízeno, abych to koleno začal lehce zatěžovat. Nejprve o dvou berlích a následně o jedné. Pak jsem to začal rozhýbávat. Musel jsem chodit plavat. Rehabilitoval jsem i přímo na hale s naší klubovou fyzioterapeutkou Ivou Mottlovou, které mi také hodně pomohla.

Jak u vás vypadala suchá příprava? Absolvoval jste stejnou zátěž jako všichni ostatní?
Dělal jsem všechno, co jsem mohl. Na kole jsem odjezdil to, co všichni ostatní. To jsem měl povolené. Co jsem nemohl dělat, bylo skákání přes překážky. Musel jsem vynechat i cvičení s těžkými činkami v posilovně. Na tom koleni stále nemohu zvedat nějakou těžkou váhu. Zatím to není tak stoprocentní, abych mohl dělat všechno jako ostatní. Ke konci přípravy jsem se už snažil i běhat. Nevyrovnal jsem se sice všem ostatním, ale pokusil jsem se dělat maximum.

Budete mít nějaké úlevy i během začínající přípravy na ledě, nebo už absolvujete veškerá cvičení?
Musím se snažit dělat všechno naplno jako každý jiný hráč. Prostě to koleno musí držet a musí být stoprocentně připravené na sezonu. Myslím si, že zranění si poví samo, když ho budu přetěžovat. Pevně ale doufám, že to všechno vydrží a půjde to i v zápasech.