HC Energie Karlovy Vary

Energii čeká souboj s nejlepším klubem Evropy. S Ufou v neděli od 17:30!

Energetici za sebou mají důkladnou rozcvičku v podobě utkání s Plzní a Ústím. Vrcholem týdne pro ně ale bude bezesporu až neděli. Na konci týdne se totiž od 17:30 v Karlových Varech představí nejlepší evropský tým současnosti – SALAVAT JULAJEV UFA! Aktuální držitel Gagarinova poháru pro vítěze KHL a zároveň partnerský klub HC Energie míří na západ Čech podruhé během jediného roku! Tentokrát i s Radulovem, Kozlovem, Zinovjevem, Sušinským i všemi ostatními hvězdami světového hokeje z kádru Julajevců. Opravdový fanoušek toho nejlepšího hokeje nesmí zaváhat a přijde povzbudit Karlovarské v boji proti prvnímu týmu evropského klubového žebříčku! Na všechna domácí přípravná utkání, včetně nevšedního zážitku se světovým velkoklubem z Ufy, platí jednotné vstupné 60 korun. Permanentkáři mají vstupné zdarma! Doporučujeme Vám zajistit si vstupenky v dostatečném předstihu bezpečně, pohodlně a online na serveru Ticketportal.cz.

Neděle bude v Karlových Varech patřit nejlepšímu týmu Evropy!

Energetici se stihli za dobu partnerství s Ufou střetnout už dvakrát. Oba zápasy sice prohráli, ale z obou si odnesli spoustu nových zkušeností. Karlovarští fanoušci ale zatím neměli možnost vidět největší hvězdy klubu z Baškirské části Ruska. Radulov, Kalinin, Sušinský, Klepiš a další reprezentovali své země na turnaji Channel One Cup, který je součásti Euro Hockey Tour. Divákům se tedy naskýtá jedinečná šance vidět nejlepší klub v Evropě v plné síle.

Mezi největší hvězdy týmu patří dvojnásobní mistři světa Proškin, Kalinin a Alexander Radulov. Mistři světa Klepiš a Blaťák a také dlouhodobá opora týmu, Viktor Kozlov. Posilou pro nový ročník KHL se stal slovenský reprezentant Richard Stehlík.

Salavat Julajev Ufa je držitelem Gagarinova poháru pro vítěze Kontinentální hokejové ligy za rok 2011 poté, co si poradil s Atlantem Mytišči a stav finálové série se zastavil na výsledku 4:1. V roce 2008 tento velkoklub vyhrál předchůdce dnešní KHL, Ruskou Superligu.

Tým z Baškirska byl založen v roce 1957. Za prvních pět let existence dokázal vystřídat tři názvy, ten třetí ale drží dodnes. A co vlastně název klubu připomíná? Salavat Julajev byl baškirský hrdina, který stál v čele baškirských oddílů, které se zúčastnily selského povstání na konci 18. století. Tyto oddíly se připojily k dalším národům z Povolží a začaly obsazovat území od Uralu po Volhu. Nakonec byly zastaveny až v Kazani, kde byl Julajev v roce 1775 vzat do otroctví. Poslední historická zmínka o něm je z roku 1800. Do té doby byl stále v otroctví. V listopadu téhož roku zemřel na nucených pracích.

Přípravné vzájemné zápasy minulé sezony

Turnaj v Ufě: Salavat Julajev Ufa – HC Energie Karlovy Vary 7:1
Přátelsky v K. Varech: HC Energie Karlovy Vary – Salavat Julajev Ufa 1:4

Největší úspěchy klubu

Vítěz Gagarinova poháru (pro vítěze play-off KHL): 2010/11
Vítězství v ruské Superlize v ročníku 2007/08
Finalista Spengler Cupu 2007
Finalista Kontinentálního poháru 1997

Aktuální kádr

Kolesnik, Ersberg – Aťušov, Blaťák, Proškin, Kutějkin, Gimajev, Kondratěv, Tverdovskij, Stehlík – Sušinskij, Nillson, Trubačev, Svitov, I. Radulov, Klepiš, Taraťuchin, Štastlivij, V. Kozlov, Grigorenko, Konstantin Koltsov, Zinovjev, A. Radulov, Saprykin, Mirnov.

Žebříček evropských klubů po sezoně 2010/2011

1	Salavat Julaev Ufa       (RUS)			
2	Lokomotiv Jaroslavl      (RUS)			
3	Avangard Omsk            (RUS)			
4	HC Davos		 (SUI)    			
5	Färjestad		 (SWE)	
6	Metallurg Magnitogorsk   (RUS)			
7	EHC Kloten	         (SUI)			
8	AK Bars Kazan		 (RUS)			
9	HIFK Helsinki	         (FIN)			
10	Atlant Mytišči           (RUS)			

Související články