HC Energie Karlovy Vary

Chceme, aby každý hráč vložil svůj nejlepší výkon ve prospěch mužstva, říká před Světovým pohárem trenér Mlejnek

Pro trenéra karlovarských juniorů to bude další velká zkušenost. S týmem úřadujících vicemistrů české NOEN juniorské extraligy vyráží koncem srpna na Světový pohár juniorů do Omsku. V konkurenci další sedmi špičkových mládežnických výběru tak bude se svými svěřenci bojovat o nejcennější trofej v mládežnickém klubovém hokeji. „Soupeři jsou hodně silově i bruslařsky vyspělí. To samé my ale budeme chtít i po našem mužstvu. Loni v Karstadtu se nám to s vypjetím všech sil dařilo,“ vzpomíná na loňskou zkušenost z juniorské European Trophy. Dokážou mladí energetici na povedenou švédskou anabázi navázat také v Omsku?
Berete turnaj v Omsku stále jako příležitost k otestování širšího kádru, nebo už nasadíte nejsilnější sestavu?
Turnaj pojímáme jednoznačně jako generálku na naší domácí soutěž. Po jeho skončení nám hned za pět dní začíná liga. Proto přivezeme sestavu, se kterou bychom chtěli hrát i během sezony.

Turnaj bude fyzicky náročný, plánujete zátěž rozložit na více hráčů?
Podle pravidel turnaje sebou bereme dvacet hráčů a dva brankáře. Pro tým to sice bude fyzicky náročné, ale myslím, že to zvládneme. Na jiných turnajích se například hraje i víc utkání za den, ty jsou ještě náročnější.

Koho z účastníků tipujete na celkové prvenství?
Osobně si myslím, že v naší skupině bude nejsilnější Malmö. Švédská mládež je svou silou pověstná. Příliš nevím, co očekávat od Dynama Minsk, zřejmě ruské pojetí hokeje. Hrají tamní nejvyšší soutěž mládeže, takže jednoznačně budou mít kvalitu. Od mužstva Oil Barons naopak čekáme kanadský styl hokeje. Ve druhé skupině je podle mě jednoznačným favoritem CSKA Moskva, které loni vyhrálo MHL.

Jakým hokejem se budete chtít prezentovat? Troufnete si hrát proti silným Rusům a Švédům hrát otevřený hokej?
Budeme chtít hrát náš systém hry. Hraje se v Rusku na širokém hřišti. Proto bude důležitý především dobrý pohyb a bruslení, troufnout si udělat kličku a podobně. Nečekám tolik osobních soubojů, kolik vídáme na užších kluzištích. Už loni na European Trophy jsme si vyzkoušeli hru proti švédským mužstvům a víme, že to bude hodně těžké. Soupeři jsou hodně silově i bruslařsky vyspělí. To samé my ale budeme chtít i po našem mužstvu. Loni v Karstadtu se nám to s vypjetím všech sil dařilo.

Hráči se zřejmě budou chtít na mezinárodní scéně vytáhnout…
Turnaj je hodně popularizovaný a čekám, že kromě novinářů nás právě budou sledovat i skauti. Budeme ale chtít, aby každý hráč vložil svůj nejlepší individuální výkon ve prospěch mužstva, nikoli směrem k tribunám.

Uvědomují si hráči v tomto věku, že vlastně reprezentují svůj klub a zemi?
Pevně věřím, že ano. Od samého začátku to hráčům klademe na srdce a i zkušenosti z jiných mezinárodních turnajů nám ukazují, že hráči opravdu chtějí reprezentovat.

Přínos turnaje pro hráče je jednoznačný. Můžete si z turnaje něco odnést i vy jako trenér?
Pro nás trenéry je výhoda, že hrajeme vždy jen jedno utkání denně. Budeme mít tedy čas zúčastnit se tréninků a jiných zápasů a pozorovat, jak v jiných klubech pracují s mládeží. Jsem rád, že na to všechno budeme mít dostatek prostoru.