HC Energie Karlovy Vary

A znovu rytíři. Tentokrát s ostravským přízvukem

Po dvou bitvách s Kladnem čeká Energii další soupeř, jehož symbolem je rytíř. KV Arenu se v neděli od 17:30 pokusí dobýt vicemistři z Vítkovic. Po pátečním vítězství Boleslavi potřebují energetici odvrátit hrozbu pádu na poslední příčku. Trnitá cesta k úspěchu však vede přes zatím nejlepší obranu Tipsport extraligy, jejímž členem je i bývalý energetik Karol Sloboda. Přijďte domácí podpořit v další těžké bitvě o extraligové body!
Kde sledovat utkání: Online přenos | SMS servis | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Stříbrný kádr bez větších změn

Výsledky Vítkovic patřily v ročníku 2010/11 k nečekaným. Po třetím místě v základní části přešli rytíři ve vyřazovacích bojích přes České Budějovice i Pardubice a svého přemožitele našli až ve finále v regionálním rivalovi z Třince. Díky tomuto úspěchu v Ostravě příliš důvodů ke změnám neměli.

Největší ztrátu utrpěl kádr Mojmíra Trličíka v útoku, kde se musí obejít bez dvojice Rudolf Huna (37 bodů v loňské základní části) a Petr Vrána (29 b.). Oba borci kývli na angažmá v KHL. Modro-bílý dres vysvlékl i Roman Tomas a přestoupil do Mladé Boleslavi, zatímco opačným směrem zamířil bývalý hráč Becherovky Juraj Štefanka. Mnohem čerstvější zkušenosti s karlovarským hokejem má nová posila do obrany Karol Sloboda, který barvy Energie hájil v loňské sezoně.

Oslabení v útoku by měl vykompenzovat i příchod Tomáše Káni, který poslední sezony odehrál v zámořských nižších soutěžích. Ve Vítkovicích se potká se svým mladším bratrem Janem, který se i díky 28 bodům z loňské základní části stal nejlepším nováčkem extraligy.

Vítkovice i nadále disponují zkušenou brankářskou dvojicí. Už v ní ale nenajdeme jméno Martina Pruska, který ze zdravotních důvodů ukončil aktivní kariéru a v ostravském klubu se stal trenérem brankářů. Pod dohledem tak bude mít dvojici Roman Málek - Filip Šindelář.

Finanční nesnáze bez dopadu na výsledky

Vinou nedořešených jednání s hutní společností Evraz vstupovali Vítkovičtí do sezony s nepokrytou čtvrtinou svého rozpočtu. Finanční nejistota však jejich výkony příliš neovlivnila, ze čtyř zápasů vytěžili 9 bodů, drží pátou příčku a oproti většině rivalů mají zápas k dobru.

Z dosavadních výsledků stojí za povšimnutí především šestigólový výprask, jenž Ostravané uštědřili libereckým Tygrům. Výborná je i bilance obdržených branek, která činí pouhé 1,5 branky na zápas. Jde o nejlepší číslo v Tipsport extralize.

O Energii

Po prvním tříbodovém vítězství, které v úterý uhráli nad Kladnem, spadli energetici opět nohama na zem. Čtvrteční západočeské derby rozhodla domácí Plzeň v deseti minutách druhé třetiny, ve které čtyřmi zásahy vyhnala Lukáše Mensatora na střídačku. Po páteční premiérové výhře Mladé Boleslavi tak Energii od poslední příčky dělí jediný bod.

Do utkání s Vítkovicemi nasadí Karlovarští i novou tvář, 187 cm vysokého obránce Petra Mocka. Otazník naopak visí nad startem Václava Skuhravého, který si ze čtvrtého kola odnesl bolestivé zranění horní části těla. „Venca v sobotu zkoušel trénovat s obstřikem a je možné, že se v utkání objeví,“ uvedl trenér Baďouček.

Poslední kolo

HC Plzeň 1929 - HC Energie Karlovy Vary 6:2 (0:0, 4:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 23. Dvořák (Pitule, Duda), 28. Vlasák (Kratěna, J. Hlinka), 29. Pitule (Vostřák, Dvořák), 30. Johnson (Jan Kovář), 45. J. Hlinka (Kratěna, M. Heřman), 55. Kratěna (Vlasák, Kaberle) - 41. Pech (Kumstát, Bombic), 59. Zucker (Zaťovič).

HC Vítkovice Steel - Rytíři Kladno 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Szturc (Burger), 25. J. Sýkora (Štefanka), 60. Ujčík (Malík, Málek) - 33. Hovorka (Dragoun, Kalla).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize6 - 1 - 0 - 0 - 5 – 14:23 - 3 b.
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech - 7 bodů (4+3)
Nejlepší střelecLukáš Pech - 4 branky
Nejlepší nahrávačPetr Kumstát – 4 asistence
Nejlepší v +/-Rastislav Dej +3 body
Nejtrestanější hráčLukáš Pech – 16 TM
BrankářiLukáš Mensator 87.58 %, 4.00 g/z
Marek Benda 91.43 %, 3.10 g/z
Úspěšnost přesilovek2.8 % (13. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení83.9 % (12. místo v extralize) *

HC Vítkovice Steel
Utkání v extralize4 - 2 - 1 - 1 - 0 - 14:6 - 9 b.
Průběžné umístění5. místo
Nejproduktivnější hráčVladimír Svačina, Jiří Burger, Petr Pohl - 4 body (3+1, 1+3, 2+2)
Nejlepší střelecVladimír Svačina – 3 branky
Nejlepší nahrávačJiří Burger - 3 asistence
Nejlepší v +/-Jiří Burger +6 bodů
Nejtrestanější hráčMarek Malík, Jiří BUrger - 14 TM
Brankáři Roman Málek 95.04 %, 1.44 g/z
Úspěšnost přesilovek14.8 % (3. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení95.7 % (3. místo v extralize) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2010/20011

04.kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Vítkovice Steel 2:6
17.kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 2:1sn
30.kolo HC Energie Karlovy Vary – HC Vítkovice Steel 3:4pp
43.kolo HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 4:2

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Mensator (30. Benda) - Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, Gründling, M. Rohan, Přindiš, Prošek - Kumstát, Pech, Košťál - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, T. Klíma, Zaťovič - Kupec, Vachovec, Kuběna.

HC Vítkovice Steel: Málek – Malík, Kudělka, Ovčačík, Sedlák, Sloboda, Rehák, Voráček, Trnka – Szturc, Burger, Ujčík – T. Káňa, Húževka, Svačina – J. Sýkora, Štefanka, Svačina – J. Káňa, Strapáč, Šedivý.


Podaří se Vítkovicím vyloupit KV Arenu nebo se jim dlouhá cesta napříč republikou nevyplatí?

Související články

Reportáž | ne 2.10.2011

Po nadějném vývoji nakonec pouze bod