HC Energie Karlovy Vary

Rastislav Dej: Vyhrané nájezdy jsou velkým povzbuzením

V rámci šestnáctého kola zajížděli energetici na led Pardubic, kde se jim dlouhodobě daří. Zápas nabídl dvě odlišné poloviny a především v závěru utkání to nebylo pro kardiaky. Karlovy Vary nakonec vyválčily na ledě Východočechů dva body za výhru v nájezdech. Jednou z hlavních postav zápasu byl Rastislav Dej, jenž vstřelil branku na 3:0. „V závěru zápasu jsme vyčerpaní a snadno se dostaneme pod tlak. Možná nemáme ani to hokejové štěstí, kdy by se k nám odrážely puky,“ okomentoval nepovedenou třetí třetinu.

Karlovy Vary přijížděly do Pardubic se dvěma výhrami v kapse a ještě s pocitem, že na východě Čech pětkrát v řadě dokázaly zvítězit. Šestou výhru přidali energetici i v pátečním zápase. Pocit však může kazit fakt, že Pardubice dokázaly dotáhnout zápas až do prodloužení díky včasnému srovnání. „Před zápasem bychom takový výsledek určitě brali, ale když se podíváme na to, že jsme po dvou třetinách vedli 3:0, tak nás to z tohoto pohledu trochu mrzí. Na druhou stranu jsme v situaci, kdy dva body musíme brát,“ říká na úvod slovenský útočník.

Karlovarští ovládli první polovinu zápasu, když dokázali vstřelit tři branky. V případě, že Pardubice ohrožovaly hostující branku, stopku jim vystavil výborně chytající Dušan Salfický. Ve třetí přestávce však zřejmě v pardubické kabině proběhl pořádný vítr a domácí byli v poslední dvacetiminutovce všude dříve. „Od půlky zápasu nám docházely síly, z čehož pramenilo, že nás Pardubice přehrávaly. Byly všude rychleji, my jsme nestíhali střídat a dávat přesné a efektivní přihrávky do středního pásma. Jsme rádi alespoň za ty dva body,“ hodnotí obraz hry hokejista s číslem 27.

Celý tlak domácích podporovaný bouřlivou atmosférou v pardubické ČEZ Aréně vyústil až ve vyrovnávací branku šestnáct vteřin před koncem normální hrací doby. „Byl jsem v tu dobu shodou okolností na trestné lavici, takže jsem se tam celou dobu modlil, abychom tu vyrovnávací branku nedostali. Bohužel Pardubice to dobře zahrály. Martin Bartek výborně nahodil kotouč před branku, kde už to tam nějakým způsobem domácí dotlačili,“ litoval Dej.

Karlovým Varům se v letošní sezóně vůbec nedaří samostatné nájezdy. Nedaly jich totiž pětadvacet v řadě. Průlom přišel až v zápase s pardubickým soupeřem. „Tahle výhra v samostatných nájezdech je pro nás obrovské povzbuzení, jelikož už jsme nedali neuvěřitelně hodně nájezdů. Konečně jsme to tedy dnes prolomili. Salfa nás držel celý zápas a hlavně v té závěrečné loterii prokázal svoji zkušenost,“ oceňuje kvality a zkušenosti svého brankáře Dušana Salfického, který začínal s hokejem právě v Pardubicích.

Západočeši se potýkají s dalším problémem. Dobře rozehraný zápas dokážou ztratit v posledních minutách inkasovaným gólem, což může být ve výsledku tak trochu frustrující. „To se nám stávalo často i minulou sezónu. V závěru zápasu jsme vyčerpaní a snadno se dostaneme pod tlak. Možná nemáme ani to hokejové štěstí, kdy by se k nám odrážely puky,“ lamentuje Rastislav Dej.

Útočník, který se hokeji naučil v Púchově, se do statistik zápasu zapsal brankou na 3:0. V té chvíli už se mohlo zdát, že Vary budou mít zápas pod kontrolou. „V rohu jsem zachytil puk, vyměnil jsem si ho s Markem Melenovským, který mi to krásně hodil mezi kruhy. V té chvíli jsem měl dostatek času, podíval jsem se a vystřelil jsem pod vyrážečku. Jsem rád, že to tam spadlo,“ komentuje svou trefu v zápase.

Ve druhé třetině však autor třetího gólu inkasoval nepříjemnou ránu v pásmu Východočechů. „Hráli jsme přesilovou hru, puk se odrazil mně, střetly se nám hokejky a hůl pardubického hráče pak vyletěla až do mého obličeje. Chvíli potom mi tekla krev ze rtu, ale s tím se musí počítat. Je to hokej,“ uzavírá třiadvacetiletý slovenský útočník.

Související články