HC Energie Karlovy Vary

Po dramatickém víkendu Žraloci dál drží postupovou příčku

Dvěma zápasy s pražskou Spartou se o víkendu přehoupli karlovarští sledge hokejisté do druhé poloviny základní části. A jako na houpačce si museli připadat i samotní tabulkoví sousedé bojující o větší naději na postup do play-off. V Neratovicích vedli Žraloci 2:0, ale dovolili Spartě zápas otočit brankou 23 sekund před koncem. A tak vstoupili s nožem na krku do odvety, kterou díky třetí třetině vyhráli 2:0. Udrželi si tak před Spartou na posledním postupovém místě jednobodový náskok.

Sparta Praha sledge hokej - SKV Sharks Karlovy Vary 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Branky: 28. Zapletal (J. Krupička), 39. Zikmund (Z. Krupička, Zapletal), 45. Zikmund (Würtherle) - 18. J. Berger (Nejedlý), 20. J. Berger (Hrbek). Rozhodčí: Kuranda. Vyloučení: 0:2. Bez využití. Diváci: 2. Vývoj utkání: 0:2, 3:2. Hráno 5. listopadu 2011 v Neratovicích.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, J. Krupička, Zapletal, Zikmund, Würtherle, Záluský, Chadraba, Žižka.

Karlovy Vary: Bozděk - J. Berger, Hrbek, Očenášek, Nejedlý, J. Švec, Lindák, Forgo, T. Berger, Jeřábek, Janko.

Důležitost dvou po sobě jdoucích vzájemných utkání jako by demonstrovala opatrná úvodní třetina. Za celých 15 minut mířilo jen po jedné střele na oba brankáře. Na ledě vládly nepřesnosti v rozehrávce a zakončení, v kombinaci s obranami klíčové ukazatele bezbrankového stavu.

Jenže hned krátce po začátku druhé části propadli sparťané v obraně a Jiří Berger využil střelou pod víko nájezdu dvou na nikoho. Vzápětí Forgo vyprášil Vápenkovu lapačku a podařenou pasáž Žraloků korunoval druhou trefou nad Vápenkovo rameno znovu Jiří Berger.

Pasivně hrající Sparta jako by čekala na ránu z milosti. Tu měl na hokejce ve 26. minutě Forgo, ani nadvakrát ale Vápenku nepřekonal. Klíčový zákrok vynikl v polovině 28. minuty, kdy Jan Zapletal překvapil od červené čáry Bozděka a z ničeho nic vrátil domácí do hry. Hned po buly totiž Jiří Berger nastřelil jen Vápenkovu masku, a tak se šlo do třetí třetiny za těsného stavu 1:2.

Pilně pálící Jiří Berger v jejím úvodu dvakrát nepřekonal svého reprezentačního kolegu v brance a to ani v následném oslabení, ve kterém se Sparta paradoxně spíše bránila. Čtyři minuty početní výhody domácích nepřinesly jediné ohrožení Bozděkovy branky. Ale jen co se síly srovnaly, zorientoval se na hranici brankoviště nejlépe Martin Zikmund a kouzelnicky pod horní tyč zavěsil vyrovnání.

Základní hrací doba spěla ke svému konci a vše nasvědčovalo remíze, zvlášť když své nadějné úniky nezužitkovali Jeřábek a Jiří Berger na straně hostů a Zdeněk Krupička na straně domácích. 23 sekund před sirénou však všechny šokoval Martin Zikmund. Záchranné vyhození Sparty se zastavilo milimetry před zakázaným uvolněním, domácí útočník zůstal po krátkém boji sám před Bozděkem a nekompromisně rozhodl o třech bodech pro Pražany. Sparta díky výhře přeskočila Sharks na čtvrté místo a získala dvoubodový náskok.

Ohlasy trenérů

Karel Žižka (Praha): "Dvě třetiny jsme hráli velmi špatně. O přestávce jsme si vynadali, poslal jsem dopředu Zdeňka Krupičku a řekli jsme si, že všechno musíme střílet na branku. A ono to vyšlo."

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Už potřetí jsme ztratili prakticky vyhraný zápas! To nás může na konci hodně mrzet. Dostali jsme tři góly z nějakých pěti střel, to se nemůže stávat."

SKV Sharks Karlovy Vary - Sparta Praha sledge hokej 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky: 37. J. Berger (Hrbek, Forgo), 40. Hrbek. Rozhodčí: Schopf - Mach, Červenka. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 20. Vývoj utkání: 2:0. Hráno 6. listopadu 2011 v Ostrově.

Karlovy Vary: Bozděk - J. Berger, Hrbek, Jeřábek, Lindák, Forgo, Očenášek, J. Švec, Nejedlý, T. Berger.

Praha: Vápenka - Z. Krupička, J. Krupička, Zapletal, Zikmund, Würtherle, Záluský, Chadraba, Žižka.

Odvetu hostil o den později Ostrov a bylo se na co dívat. Nasazení vzrostlo od počátku o sto procent, Žraloci se tlačili do útoku, zatímco Sparta spoléhala na obranu a brejky. Už ve 3. minutě střílel a dorážel J. Berger, ale jen dostal Vápenku do provozní teploty.

Tlak domácích přerušila Sparta v 7. minutě, kdy na Bozděka poprvé vystřelil Zapletal. Jinak hostující tým často vyhazoval na zakázané uvolnění a výrazněji se připomněl až v přesilové hře ke konci třetiny. Zdeňka Krupičku i Zikmunda však vychytal Bozděk.

Sparta si zahrála přesilovku i zkraje prostřední části, tentokrát si ale větší šanci nevypracovala. Podobně se vedlo Žralokům, kteří početní výhodu získali vzápětí. Oba týmy předváděly vysoké nasazení, přesto se v útoku postupně prosazovali bílomodří. Vápenka byl však ve střehu a na přelomu poloviny zápasu utěšeně rostl počet jeho úspěšných zákroků.

Vrcholné okamžiky si zkušený gólman přichystal na 29. minutu. Během dvaceti sekund se tváří v tvář dvakrát utkal s Tomášem Bergerem, ale mladší z bratrské dvojice neuspěl ani ze sóla, ani dorážkou vleže.

Jen několik sekund po druhé přestávce mohl pohnout skóre Žižka, kdyby pečlivě chystanou dorážkou nepřestřelil karlovarskou branku. Ještě víc se Žralokům orosila čela při vlastní přesilovce, ve které ujel všem Zdeněk Krupička a orazítkoval horní tyčku. Jiří Berger nelenil a otevřené náruči Štěstěny poděkoval ve 37. minutě přesnou ranou z levého kruhu na 1:0. Přesto měl vzápětí na hokejce vyrovnání Zdeněk Krupička, který opět ujel do brejku, ale tentokrát zblízka zakončil jen do připraveného Bozděka.

Ve 40. minutě přišla velká chvíle Miroslava Hrbka. Nejprve uhasil chybu J. Bergera a zastavil rozjetého Z. Krupičku, aby vzápětí projel až před Vápenku a odrazem o pravou tyč zvýšil na konečných 2:0. Sparta se v závěru snažila o napodobení den starého obratu, ale ani válečné porady při oddechových časech nezabraly. Pozice obou týmů se tak vrátily do předchozího stavu a čtvrté Žraloky dělí od páté Sparty jeden bod.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary) "Za dnešek můžu kluky jenom pochválit. Byl to parádní zápas, většinou se hrálo na jednu branku a měli jsme i trochu toho štěstí. Bozděk napravil chyby ze soboty, je to důležitá výhra."

Karel Žižka (Praha): "Myslím, že to byl vyrovnaný zápas, ve kterém měli domácí ve třetí třetině větší chuť po vítězství. My jsme samozřejmě také chtěli vyhrát, ale dvakrát jsme propadli. Takový zápas se má hrát na 1:0, to se nám nepovedlo."

Česká sledge hokejová liga, 4. kolo

Č. Budějovice - Kolín 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)
Praha - K. Vary 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Studénka - Zlín 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)
Kolín - Budějovice 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)
K. Vary - Praha 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Zlín - Studénka 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Průběžná tabulka České sledge hokejové ligy

1. Zlín          7  6 0 0 1  30:15  18
2. Pardubice     6  5 1 0 0  27:10  17
3. Kolín         7  5 0 0 2  24:14  15
4. Karlovy Vary  7  3 0 1 3  29:16  10
5. Praha         7  3 0 0 4  17:13   9
6. Studénka      7  1 0 0 6  11:35   3
7. Č. Budějovice 7  0 0 0 7   7:42   0