HC Energie Karlovy Vary

Přilétá Kometa. Napraví Energie dojem?

První utkání po reprezentační pauze Karlovarákům nevyšlo podle představ. Navázat na formu z konce října se nyní pokusí proti celku, kterému pauza naopak náramně prospěla. Tým Zdeňka Venery v pondělí i ve středu naplno bodoval, zbylo mu dostatek sil i proti energetikům? Přijďte se přesvědčit do KV Areny v pátek od 18:00.
Kde sledovat zápas: Online přenos | SMS servis | Video přenos
Vstupenky zakoupíte na: Ticketportal.cz

Venerovo kouzlo? Zatím stačí na předkolo

Cíl všech extraligových klubů, nezůstat po 52 kolech ve skupině play out, je v Brně vzýván přece jen silněji, než kde jinde. Na tituly klubu z druhého největšího města země usedá už desítky let prach a novodobá extraligová éra zatím neprobíhá podle představ fanoušků, kteří jsou některými označování jako vůbec nejlepší. Po návratu do nejvyšší soutěže na Kometu zatím vždy zbylo místo pouze v bojích o vyhnutí se baráži. Před sezonou proto klub povolal kouče, který schopnost vytáhnout otloukánka až ke hvězdám prokázal v Karlových Varech.

Stejně jako v Energii není ani první Venerova sezona v Brně zcela růžová. Modrobílý tým střídá světlé okamžiky s nečekanými zaváháními. Pro ilustraci uveďme vysoké vítězství Komety na Slavii 9:5, které po týdnu vystřídal debakl 2:8 z Kladna. Týmu se nedaří uhrát delší bodovací sérii možná k ní však má nakročeno právě teď. Tři porážky před reprezentační přestávkou jsou zapomenuty, Sasu Hovi v pondělí a ve středu udržel čisté konto a Brno si díky 6 bodům výrazně polepšilo v tabulce.

Kromě finského brankáře je oporou týmu i urostlý obránce Tomáš Malec vynikající osmi plusovými body v tabulce pravdy, osmigóloví střelci Pospíšil a Svoboda a určitě i Petr Hubáček. Ačkoli se kapitán týmu letos zatím bodově spíše trápí, jako tradiční účastník nemohl chybět na nedávném Karjala Cupu.

Jan Košťál: Musíme hrát úplně jinak než se Spartou

Po středečním duelu se Spartou, který Západočeši prohráli 0:3, je v pátek od 18 hodin čeká klání s Kometou Brno. Nejprve se ale vraťme k utkání s pražskou Spartou. Ta začala výborně a už v sedmé vteřině se dostala do vedení. „Musím přiznat, že soupeř byl lepší v důrazu a pohybu. To nám hodně chybělo. My jsme si možná trochu mysleli, že trend z předchozích utkání, kdy jsme byli obětaví bojovníci, se přenese a půjde to samo. Opak byl pravdou,“ přiznal karlovarský útočník Jan Košťál na úvod.

Vítězná branka Pražanů přišla už po sedmi vteřinách, kdy Dušan Salfický poprvé inkasoval. Mužstvo Energie zůstalo po zbytek utkání opařené a tahalo za kratší konec provazu. „Někdy takovéto branky padají. Já jsem si na druhé straně hřiště hlídal svého hráče, ale na to se nechci vymlouvat. Každopádně jsme měli dost času s tím něco udělat. Jak už jsem řekl, asi jsme si mysleli, že to půjde samo,“ pokračoval Košťál.

Po zbytek zápasu se mohlo zdát, že energetikům nic nejde. Puky přeskakovaly hokejky, trefit branku byl obrovský problém. „Tento zápas se v ničem nepodobal těm předchozím, které jsme měli před přestávkou. Chyběla nám kombinace, nasazení. Řekl bych, že jsme hráli nudný hokej,“ přiznal karlovarský patriot.

V pátek do lázeňské metropole přijede Kometa Brno. Co lze za tak krátký čas ve hře mužstva změnit? „Budeme muset zvednout otáčky, být agresivnější a důraznější. To nám v zápase se Spartou také chybělo,“ pomalu se Jan Košťál přesouval v myšlenkách k dalšímu utkání.

Brněnskému celku se po reprezentační přestávce začalo dařit. V pondělí si doma vyšlápl na Slavii a ve středu pak na Vítkovice. V obou případech finský gólman v karlovarské brance Sasu Hovi neinkasoval. „Soupeře si důkladně rozebereme na videu a trenéři nám řeknou, jak hrát. Hlavně si budeme muset dát veliký pozor na oslabení. Zbytečně se necháváme vylučovat,“ varovalo levé křídlo první formace.

I Jan Košťál si pamatuje éru trenéra Zdeňka Venery, který teď stojí na lavičce Komety Brno. „Je to o tom, že on zná nás a my jeho. Platí to od dob, kdy nás trénoval. On svým hráčům řekne, kdo jsme jaký. V době videa si nás i prohlédnou. Budeme snažit něco změnit a tím ho překvapit. Každopádně musíme hrát úplně něco jiného než se Spartou,“ dodal na závěr Jan Košťál.

Poslední kolo

HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha 0:3 (0:2, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Pacovský (Sersen, Broš), 11. Hanzlík (Ton, Tenkrát), 38. Philipp (Žálčík).

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Steel 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Dlouhý (Svoboda Jar.), 47. Pospíšil (Petrovický).

Statistiky

HC Energie Karlovy Vary
Utkání v extralize21 - 5 - 1 - 4 - 11 - 58:73 - 21 b.
Průběžné umístění13. místo
Nejproduktivnější hráčLukáš Pech - 21 bodů (9+12)
Nejlepší střelecPetr Kumstát - 11 branek
Nejlepší nahrávačLukáš Pech - 12 asistencí
Nejlepší v +/-Pech, Skladaný, Gawryletz +4 body
Nejtrestanější hráčVáclav Skuhravý - 54 TM
BrankářiDušan Salfický 92.28 %, 2.94 g/Z
Lukáš Mensator 89.45 %, 3.54 g/z
Marek Benda 87.72 %, 4.29 g/z
Tomáš Závorka 88.68 %, 3.65 g/z
Úspěšnost přesilovek9.8 % (11. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení82.4 % (14. místo v extralize) *

HC Kometa Brno
Utkání v extralize21 - 8 - 3 - 0 - 10 - 58:56 - 30 b.
Průběžné umístění8. místo
Nejproduktivnější hráčTomáš Pospíšil - 17 bodů (8+9)
Nejlepší střelecPospíšil, Svoboda - 8 branek
Nejlepší nahrávačTomáš Pospíšil - 9 asistencí
Nejlepší v +/-Tomáš Malec +8 bodů
Nejtrestanější hráčJaroslav Svoboda - 41 TM
Brankáři Sasu Hovi 91.96 %, 2.44 g/z
Jiří Trvaj 85.19 %, 5.11 g/z
Úspěšnost přesilovek5.8 % (13. místo v extralize) *
Úspěšnost oslabení87.7 % (9. místo v extralize) *

Zdroj: iDnes.cz

Vzájemné zápasy 2011/2012

09. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 3:2

Vzájemné zápasy 2010/2011

05. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 0:7
18. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 4:1
31. kolo HC Kometa Brno - HC Energie Karlovy Vary 2:4
44. kolo HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 2:4

Sestavy z posledního utkání

HC Energie Karlovy Vary: Salfický - Gulaši, Nosek, Gřegořek, Gawryletz, Mocek, Rohan, Gründling, Bombic - Košťál, Pech, Kumstát - Mikeska, Skuhravý, Zaťovič - Skladaný, Melenovský, Dej - Kuběna, Kupec, Zucker.

HC Kometa Brno: Hovi - Žižka, Švrček, Bičánek, Kováčik, Valach, Malec - Balej, Petrovický, Pospíšil - Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý - Jakub Svoboda, Divíšek, Hubáček - Jankovič, Koreis, Zohorna.


Naposledy si Kometa z KV Arena odvezla 3 body. Uhájí energetici tentokrát svou arénu?

Související články