HC Energie Karlovy Vary

Vladimír Kýhos byl po utkání spokojený, pro Tomáše Sýkoru to je třetí trenér za krátkou dobu

Byl to druhý zápas, který na karlovarské střídačce strávil Vladimír Kýhos. Trenér, který nahradil ve funkci lodivoda karlovarské Energie Václava Baďoučka. A Kýhosova bilance? Dvě utkání, dvě výhry. Nejprve na ledě pražské Slavie dotáhnul energetiky k vítězství 4:2 a na domácím ledě nechal vyniknout své svěřence proti neoblíbenému soupeři ze Zlína. Západočeši si proti tomuto soupeři připsali první výhru za tři roky. A Vladimír Kýhos byl po utkání s PSG Zlín spokojený.
Energetici do utkání vstoupili s nasazením, ale v první třetině se jim branku vsítit nepodařilo. Naopak mohli být rádi, že úvodní dějství skončilo bezbrankovým stavem. Ve čtvrté minutě totiž zazářil zkušený Salfický, který zpacifikoval nejdříve střelu a následné dvě dorážky. „Samozřejmě víme, že Zlín má velmi propracovanou a organizovanou obranu a proto se pohybují v těch vodách, ve kterých jsou. Do zápasu jsme vstoupili hrozně špatně. Myslím si, že jsme se i špatně rozcvičili, kdy to na začátku nebylo ono a po první třetině jsem na to hráče také upozorňoval. První třetina z naší strany byla vlažná,“ okomentoval po zápase první dějství hry, které se mu nelíbilo, Vladimír Kýhos.

Do druhého dějství však energetici naskočili s větším nasazením a zajistili si jednobrankový náskok díky využité přesilové hře pět na tři. Ta dlouho vypadala velmi špatně, ale nakonec vypálil od modré čáry Travis Gawryletz a poslal Karlovy Vary do vedení. „Druhá třetina se z naší strany zlepšila. Zlepšil se důraz a je pravda, že zápas rozhodlo, že soupeř šel do tří. Dokázali jsme z toho dát gól, pak další.“

Karlovy Vary si musejí do dalších utkání dát pozor na počet vyloučených. V zápase proti Zlínu jich bylo celkem sedm a jen díky dobré obraně a skvělému Salfickému v brance obdrželi domácí v oslabení pouze jednu branku a to necelou minutu před koncem utkání. „V některých chvílích bylo důležité, že Zlín nevyužil tolik přesilových her. Zlín má přesilovky totiž výborné. Leška s Hamrlíkem, to jsou hráči, kteří jsou na tyto situace nejlepší v republice. Je důležité, že jsme je dokázali ubránit i díky výbornému výkonu Dušana Salfického,“ pochválil ochránce karlovarské svatyně někdejší trenér Brna nebo Litvínova.

A o Salfickém mluví i dále: „Je jenom škoda, že došlo k vyloučení, ke kterému došlo na konci zápasu a které jsme nedokázali ubránit. Je to škoda kvůli Dušanovi, ale myslím si, že je to zkušený borec, který těch nul vychytal hodně a je určitě rád, že nemusí platit,“ dodal s úsměvem na tváři nový karlovarský trenér.

Tři trenéři za krátkou dobu. Pro Tomáše Sýkoru žádný problém

Pro bývalého hráče PSG Zlín Tomáše Sýkoru to byl emotivní zápas. A podařil se mu. Ve třetí třetině svou střelou rozvlnil síť za zády Horčičky, a utnul tak zlínskou snahu o zvrat.„Cukřík (David Zucker) s Kuběnkou (Pavel Kuběna) perfektně zavezli puk do útočného pásma. Zucker nahodil na bránu a přitom prý dostal pěkné tělo. Puk se dostal ke mně a byl jsem v situaci, kdy jsem neměl čas moc přemýšlet. Jen jsem vystřelil,“ a jak potvrdil bývalý hráč Ústí, Mladé Boleslavi či Zlína, za střelce se v současné době nepovažuje: „Já nejsem v situaci, kdy mířím. Jsem dřevěný a nevěřím si. Vezmu puk a udělám to nejjednodušší, co se nabízí, což je střela. Naštěstí to tam padlo.“

Vladimír Kýhos je pro Tomáše Sýkoru za poslední dobu již třetí trenér. Nejprve ho ve Zlíně koučoval Rostislav Vlach, poté Václav Baďouček v Karlových Varech a poslední dvě utkání mu na střídačce za zády stál Vladimír Kýhos. „Doufám, že už se to zastavilo. Víceméně jsou tito trenéři stejní. Ani jeden z nich není nějakým způsobem moc impulzivní. Koučuje v klidu a všichni tři koučují takový ten trend moderního hokeje. Hokej je hokej a ten je všude stejný,“ řekl o změnách na trenérských postech Tomáš Sýkora.

O Vladimíru Kýhosovi však řeč ještě neskončila. Aby ho útočník čtvrté lajny mužstva z lázeňského města trochu přiblížil fanouškům, řekl o něm pár slov. „Je pozitivní. Myslím si, že v Karlových Varech je skvělý manšaft a jde jen o to, aby to z nás někdo vytáhnul. Myslím si, že to pod panem Kýhosem půjde. Hokej to možná nebyl krásný, ale zápas ukázal, že v nás je síla a doufejme, že to tak bude pokračovat.“

Související články

Preview k zápasu | čt 5.1.2012

Do Varů míří Zlín. Zlomí Energie prokletí?