HC Energie Karlovy Vary

Energie prohrála doma s Třincem

HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)
Karlovarští si v pátečním utkání nevedli dobře a prohráli s úřadujícím mistrem z Třince. Osudným byly pro domácí tým přesilovky hostí, ze kterých dokázal tým trenéra Marka vytěžit tři branky. O jediný, čestný zásah Energie se v první třetině postaral Petr Kumstát. Energetici tak ztrácí kontakt na pozice zajišťující předkolo play-off a další utkání v Mladé Boleslavi bude zápas o černého Petra v podobě posledního místa v tabulce.
Tipsport extraliga, 38. kolo, pá 13.1.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
1:4
1:2, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 17. Kumstát (Prošek) - 2. Klouček (Hořava, Květoň), 11. Lojek (Klouček, Hořava), 26. Polanský (Adamský), 36. Klimenta (Hořava, Květoň). Rozhodčí: Hrubý, Pešina - Pešek, Jelínek. Vyloučení: 3:7, navíc Dej (KVA) 10 min OT. Využití: 0:3. Diváci: 3182. Střely na branku: 25:22. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4.
Karlovy Vary: Mensator - Mocek, Gulaši, Gřegořek, Gründling, Prošek, Lučka, Schusser, M.Rohan - Dej, Skladaný, Skuhravý - Kumstát, Pech, Košťál - Mikeska, Klíma, Kotrla - Zucker, Sýkora, Kuběna
Oceláři Třinec: Hamerlík – Zíb, Bolf, Lojek, Kania, Richter, Hudec, Cartelli, Klouček – Orsava, Bonk, Varaďa – Klimenta, Květoň, Hořava – Kohn, Polanský, Hrňa – McGregor, Adamský, Ostřížek

Komentář k utkání

Utkání dvou fanouškovsky spřátelených týmů začalo tlakem hostí, který podpořilo i vyloučení na domácí straně hned z první minuty. A hned po osmdesáti sekundách hry se měnilo skóre. Výhodu jednoho hráče v poli zužitkoval Tomáš Klouček. Hned z protiútoku si faul vynutil i energetik Kotrla, ale následnou přesilovou hru nedokázali domácí využít.

V následujících minutách se střídaly akce na obou stranách. Nebezpečně vyhlížela koncovka Košťála, který ale ani nadvakrát nepropasíroval puk za Hamerlíka. Na hostující straně se do slibné šance dostával McGregor, ale Mensatora bekhendovým blafákem nepřekonal. V 10. minutě ujel Hrňa a po kličce, kterou Mensatorovi zamotal hlavu, zasunul puk do branky. Rozhodčí ale po domluvě s kolegou u videa gól neuznal pro posunutí branky. V následné přesilovce přece jen branka hostí přišla, když se do odkryté branky trefil Martin Lojek.

Domácí byli rychlým sledem událostí dost zaskočeni a kazili rozehrávku. Větší šanci spálil Skladaný, když po Dejově střele netrefil skákavý puk do poloodkryté Hamerlíkovy branky. Energie zabrala v přesilovce po faulu Ostřížka. Těsně po jejím skončení šikovně puk tečoval Petr Kumstát a snížil náskok hostí. Do konce třetiny pak předváděli Západočeši lepší hru, ale další branku už nepřidal ani tvrdě střílející Dej.

Do druhé části vstupovali domácí s dvacetisekundovou početní výhodou, ale žádnou lepší šanci si nevytvořili. Pak ale úřadoval Třinec. Ostřížek ještě v jasné šanci přestřelil, ale o dvě minuty odskočili Slezané zpět na dvoubrankový rozdíl. Do samostatného úniku se dostali Jiří Polanský s Martinem Adamským a první jmenovaný zakončil krásnou kombinaci zasunutím puku za bezmocného Mensatora.

Domácím se po chvíli nabídla příležitost přesilovky, ale největší šance přišla paradoxně až po návratu Kohna na led. Skuhravý dostal parádní přihrávku z rohu do prostoru mezikruží a střelou zápěstím poslal puk do tyče hostující branky. Druhou půlku základní hrací doby začali drobnou převahou hosté z druhého konce republiky. A v 36. minutě aktivitu zužitkovali. V přesilové hře nařízené po faulu Gulašiho se po parádní přihrávce Hořavy z úhlu trefil do prázdné branky Tomáš Klimenta. Ve zbytku třetiny se ještě naskytla domácím možnost přesilové hry, ale branku diváci v KV Areně neviděli.

Třetí třetinu načal nepěkný pohled na krvácející tvář Davida Zuckera, který se zranil o tyčku Hamerlíkovy branky. Dále pokračovala třetina v poklidnějším tempu. Hosté se do útoku příliš nehnali a až na Květoňovu akci nic vážnějšího v úvodu třetiny neukázali. V 49. minutě předvedl pěkný útok domácí Skuhravý s Dejem, ale ani z této akce se domácím Hamerlíka překonat nepodařilo. O pár minut později vystavil zeď Orsavovi domácí Gründling a hostující útočník se těžce zvedal z ledu.

Posledních deset minut už poté charakterizovala pouze snaha domácích o optické zkorigování výsledku. Nejblíž byl k zápisu do střelecké listiny Sýkora, ale odražený puk po střele Gřegořka poslal jeden z noviců v sestavě Energie do tyče. Třinec si tak z Karlových Varů odvezl zasloužené 3 body.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (HC Oceláři Třinec): Měli jsme dobrý vstup utkání. Hráči cítili, že dnešní úspěch už je pro nás nutností. Dobře jsme bruslili a na rozdíl od utkání s Pardubicemi jsme konečně dali i nějaké góly. Celý zápas jsme takticky zvládli. Je povzbuzující, že se nám po zranění pomalu vrací hráči a Tomáš Klouček dnes ukázal, jakou pro nás bude posilou.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Rozhodla produktivita Třince v přesilovkách. V oslabení jsme dostali tři branky, čtvrtou pak po kardinální chybě, kdy náš poslední hráč udělal kličku. Od třetí vstřelené branky se soupeř uklidnil a zápas v klidu dohrál. Lukáše Mensatora jsme chtěli dostat do utkání a jeho výsledek v Mostě na to neměl vliv. Myslím, že dnes chytal dobře.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | čt 12.1.2012

Prohloubí energetici krizi mistra?