HC Energie Karlovy Vary

Co já bych dal za výhru 7:6, povzdechl si Mensator

Od doby, kdy vítězství Energie naposledy nesledoval pouze ze střídačky, uplynul už měsíc a půl. Lukáš Mensator se v letošní sezoně stále nemůže uchytit na vítězné vlně. Nepovedlo se mu to ani v pátečním utkání s Oceláři. Kromě hodnocení samotného zápasu jsme si se sedmadvacetiletým brankářem povídali o anabázi v Mostě i jeho údajném odchodu.

Pro dlouhodobou karlovarskou jedničku byl zápas o to těžší, že spíše než vytrvalé kanonádě čelila ojedinělým avšak o to více nebezpečným akcím soupeře. Konkrétně ve druhé a třetí třetině oznámil hlasatel výrazně menší počet Mensatorových zákroků než u třineckého Hamerlíka. Energie přesto prohrála poměrně jasně. „Popravdě ten oficiální počet zákroků mě také překvapil. Třeba ve třetí třetině mi hlásili tři, zatímco já si jich pamatuji šest,“ přiznal Lukáš Mensator. Zároveň však obratem doplnil, že tato čísla nic nemění na nulovém bodovém zisku pro Energii. „Jestli jsem měl 15 nebo 25 zákroků, nic nezmění na tom, že jsme prohráli 1:4. Bohužel nám utekl začátek, dostali jsme dvě branky a prohrávat 0:2 s mužstvem jako Třinec je těžké. Stylem, který předváděli ve třetí třetině, už si výsledek pohlídali a nedovolili nám vrátit se do zápasu,“ ocenil kvalitu soupeře.

Uspokojivé dvoubrankové vedení Oceláři získali brzy poté, co jim jiný gól nebyl uznán. Gólman Energie se vrací k okamžiku, kdy svým zákrokem těsně před inkasováním vychýlil branku. „Dlouho jsem nechytal a některé poslední zápasy se mi moc nepovedly. Byl jsem proto dnes natěšený a až přemotivovaný. Pak to vypadá tak, že hráč v brejku zamíchá puk, já ujedu pryč a ještě při tom vykopnu branku. Bylo to takové moje štěstí v neštěstí a zároveň moje nešikovnost. Kdokoli se podívá na video, nemůže mě obvinit, že jsem to udělal schválně.“ Doplňme, že za posunutí klece dostal Mensator menší trest a během oslabení inkasoval tentokrát už zcela regulérní branku.

Navzdory snížení Petra Kumstáta Energie se už zpátky do zápasu vrátit nedokázala. Mistrovský Třinec si tříbodový zisk pohlídal a Lukáš Mensator musel skousnout další porážku. Zápasů, které si letos v brance Energie užil, při svém bilancování příliš nenašel. „Nejraději vzpomínám na naši výhru 6:0 nad Mladou Boleslaví. Dalších povedených zápasů už moc nebylo. Aby se západ povedl, musí se sejít víc věcí. Já musím podržet kluky a oni mně. Letos se to bohužel zatím většinou rozchází. Navíc těch zápasů jsem ani tolik neodchytal. V předchozích sezonách jsem v tuhle dobu měl odchytáno daleko víc,“ říká muž, který z 38 odehraných utkání zasáhl do 16.

Že ani dobrý výkon gólmana nemusí automaticky přinést mužstvu tři body, ilustruje na příkladu venkovních zápasů ve Zlíně a Třinci z konce listopadu. „Vzpomínám si na dva zápasy na Moravě. To jsem se vracel po zranění a dvakrát jsme prohráli 0:1. Myslím, že jsem je odchytal slušně, ale body jsme bohužel nezískali žádné. Co já bych dal za vítězství 7:6,“ vyjadřuje touhu nad jakýmkoli vítězstvím, kterému by nepřihlížel pouze ze střídačky. Ta by Mensatorovi napravila pošramocenou sebedůvěru. „Potřeboval bych jakoukoli výhru. Třeba dnes jsem hrozně věřil tomu, že se jí dočkám. Za chvíli to ale bohužel bylo 0:2.“

Na psychické pohodě gólmanovi Energie nepřidala ani krátká prvoligová epizoda. Ve středu nastoupil za poslední Most. Místo dlouho nepoznaného pocitu vítězství však zakusil osmigólový příděl od Kadaně. „K tomu bych se snad radši ani nevracel. Zápas jsme rozjeli dvěma vlastními góly během dvou minut a pak už se nedařilo nic. Alespoň jsem si ale zachytal zápas,“ snažil se svém startu v 1. lize najít alespoň nějaké pozitivum.

Nabízí se otázka, zda pro udržení zápasového tempa trenéři pošlou Lukáše do Mostu znovu. „Plány trenérů neznám. A abych řekl pravdu, nevím, jestli budu po této zkušenosti v Mostě vůbec vítán. Most hlavně svého brankáře má. Velmi dobře tam chytá Marek Benda a myslím, že s ním počítají i nadále.“

Na jednoho z hlavních strůjců mistrovského titulu Energie ze sezony 2008/09 se v kabině i na střídačce snaží pozitivně působit jeho starší a zkušenější parťák. Lukáš si spolupráci s Dušanem Salfickým pochvaluje. „Pořád mě povzbuzuje. Efekt to bohužel stále nepřináší. Uvidíme, jak dlouho tu bude. Osobně bych si přál, aby tu zůstal co nejdéle a aby nám pomohl dostat se z této šlamastiky. Bude to totiž ještě hodně těžké.“

Po porážce v pátek třináctého zůstává Energie na třináctém místě. Více než na sedmibodová ztráta na trojici celků před ní ji však musí zajímat především nedělní duel s Mladou Boleslaví zaostávající o pouhé 2 body. „Naděje dostat se do předkola samozřejmě stále je. Byl by to malý zázrak, ale všichni v něj pořád věříme. Pokusíme se pro to udělat všechno. Zároveň si ale musíme nalít čistého vína a přiznat si, že od Vánoc stále hrajeme o udržení a o bytí a nebytí. Nemůžeme si nalhávat, že hrozí, že se takhle dole budeme plácat dál,“ uvědomuje si sedmadvacetiletý gólman tvrdou realitu.

Už několik týdnů se mezi fanoušky spekuluje o možném Mensatorově odchodu z Karlových Varů. Tyto zvěsti přiživila i zpráva, že se o služby gólmana prokazatelně ucházel bratislavský Slovan. Sám Lukáš o své budoucnosti zatím příliš jasno nemá. „Určitě bude hodně záležet na tom, jak se klub domluví s Dušanem. Zda tu podle aktuální domluvy skončí už na konci ledna, nebo odejde až po sezoně. Dalším důležitým bodem je to, že mi v Karlových Varech po sezoně končí smlouva. Co dál je ale doopravdy to poslední, na co teď myslím. Pokud bych měl z Karlových Varů po osmi letech odcházet, nechci, aby to bylo po největším možném průšvihu, kterým by byla baráž. Aktuálně se tedy soustředím jen na to, abych chytal co nejlíp a ideálně pomohl mužstvu vyhnout se bojům o záchranu. Teprve pak budu řešit budoucnost,“ uzavírá rozhovor.

Související články

Reportáž | pá 13.1.2012

Energie prohrála doma s Třincem

Preview k zápasu | čt 12.1.2012

Prohloubí energetici krizi mistra?