HC Energie Karlovy Vary

Žraloci neskórovali, ke zlatu má díky jediné trefě blíže Zlín

Aktualizováno SKV Sharks - SHK Lapp Zlín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1). Stav série: 0:1.
Těsnou prohrou vstoupili karlovarští Žraloci do finále České sledge hokejové ligy. V posledním domácím utkání sezóny svedli se soupeřem ze Zlína vyrovnanou a divácky atraktivní bitvu, ve které však jejich pušky zůstaly mlčet. O výhře Zlína rozhodl pět minut před koncem Zdeněk Hábl a zvýšil tak šance Moravanů na zisk titulu v odvetě. Bojovat o zvrat pojedou Žraloci v pátek 2. března.

SKV Sharks Karlovy Vary - SHK Lapp Zlín 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branka: 41. Hábl (Palát). Rozhodčí: Fagan - Mach, Červenka. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 100. Vývoj utkání: 0:1. Hráno 19. února 2012 v Ostrově.

Karlovy Vary: Vápenka - J. Berger, Hrbek, Nejedlý, Janko, Forgo, Očenášek, J. Švec, Z. Krupička, T. Berger, M. Geier

Zlín: Matoušek - Julina, Štít, T. Mach, Hábl, Palát, Sigmund, Fojtík, Zapletal, Stodůlka

S nasazením hodným finále rozehráli aktéři od samotného začátku. Hned v první minutě vytvořili hosté nebezpečnou tlačenici před Vápenkou, domácí zase odpověděli jedovatou střelou Geiera, která vystrašila Matouška ve druhé brance. Žraloky mohla posadit do sedla brzká přesilovka, to by však musela na zlínskou klec mířit alespoň jedna střela.

Za plného počtu se hra přelévala ze strany na stranu. K bezchybným obranám se přidali oba brankáři, nejprve Matoušek přerušil rozehrávku na volného Forga, vzápětí zase Vápenka v poslední chvíli vypíchl kotouč mířící na Palátovu hokejku. V závěru třetiny mírně narostl karlovarský tlak. Zlín se prezentoval jen několika zakázanými uvolněními, zatímco J. Berger provětral Matouškovu lapačku a o další šance se Žraloci připravili nepřesnostmi. Vápenku vyzkoušel až v poslední minutě Fojtík zakončením z úhlu.

Hned po deseti sekundách druhé části napřáhl T. Berger a Matouškova vyrážečka vytáhla utěšenou ránu na pravou tyč. Domácí nadále působili aktivněji, až útočný faul Forga přerušil jejich převahu. Ani hosté nesehráli početní výhodu dobře, navíc v jejím průběhu se nechal vyloučit Fojtík.

Po opětovném zkompletování sestav však Zlínští procitli. Vápenka zlikvidoval nebezpečnou střelu po buly, lapačkou si poradil proti Háblovi a trocha štěstí stála na jeho straně při nepřesném Julinově bleskovém zakončení mezi kruhy. V závěru druhé patnáctiminutovky se hra znovu vrátila k vyrovnanému obrazu z první třetiny. Hosté nakonec dohráli s mužem v poli navíc, neboť Hrbek vyhodil puk mimo mantinely.

Žraloci přepůlené oslabení v pohodě dohráli a brzy mohli zase oni využít početní převahy. Přesilovky však ozdobou zápasu tentokrát nebyly. Šance přišly až po návratu vyloučeného Štíta. Ve 35. minutě Matoušek reflexivně vyrazil lapačkou, na opačné straně se zapotil Vápenka proti vleže zakončujícímu Palátovi a dorážejícímu Háblovi.

S přibývajícím časem a ubývajícími silami rostl v atmosféře pocit, že by mohla rozhodnout jediná trefa. Nepřesnosti na obou stranách dávaly tušit určité nervozitě. Nakonec se kritické chyby dopustili Žraloci. V počínající 41. minutě ponechali volnost na brankovišti hned dvěma hráčům. Jeden z nich, Zdeněk Hábl, nekompromisně zvedl pod víko přihrávku přes pásmo a otevřel skóre. Povzbuzení hosté nastartovali raketové pohony a zatímco domácí se dostali jen ke dvěma neúspěšným pokusům o brejk, Fojtík nerušeně mohl z dorážky přidat druhý gól. To se mu nepodařilo, na zlínské radosti z "fotbalové" výhry to už však nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jiří Berger st. (Karlovy Vary): "Zápas byl vynikající z obou stran. Nahoru dolů, divákům se musel líbit. Rozhodovala jedna chyba a tu jsme udělali my. Při brance jsme všichni stáli, soupeři si to mohli rozehrát a dát gól. Klidně to ale mohlo skončit opačně, takže věřím, že ve Zlíně sérii otočíme."

Tomáš Sedláček (Zlín): "Nádhera, byl to pěkný zápas. Nemohli jsme čekat, že to ve finále bude o pět gólů. Řekli jsme si, kdo co má hrát a více méně jsme to plnili. Myslím, že jsme měli o malinko lepší pokrytí hráčů, že jsme byli o chloupeček lepší a tu výhru jsme si zasloužili."

O 3. místo: Kolín - Pardubice

Po první třetině bezbrankový zápas se nakonec změnil v osmigólové. V dresu nováčka ligy řádil klan Kubešů, který se postaral o čtyři pardubické trefy z pěti.

SK Draci Kolín - SHK Pardubice 3:5 (0:0, 2:2, 1:3). Stav série 0:1.
Branky: 17. Klíma (Raul), 29. Klíma (Pabst), 35. Raul (Šafránek) - 23. P. Kubeš (Motyčka), 26. P. Kubeš (Kvoch), 31. J. Kubeš (Motyčka), 34. P. Kubeš, 40. Kvoch (Michalec, Motyčka).