HC Energie Karlovy Vary

Konec! Juniorka nezvládla zápas s Kometou

HC Energie Karlovy Vary - HC Kometa Brno 2:5 (1:0, 1:2, 0:3)
Třetí čtvrtfinálový zápas se vyvíjel podobně jako oba předchozí. Energetici se dostali do dvoubrankového vedení. O branky se postarali Petr Koblasa (na snímku) a Tomáš Harkabus. Bohužel, opět se jim nepodařilo ho udržet. O osudu utkání i celé série rozhodla čtvrtá branka v síti Vladislava Habala, která tým trenéra Mlejnka psychicky nalomila. Náskok už se snížit nepodařilo. Junioři si tedy nezopakují loňské finále, sezóna pro ně končí. Kometa v semifinále změří síly s Litvínovem, vítězem základní části.
NOEN extraliga juniorů 2011/12, ČF3, st 21.3.2012, KV Arena
Karlovy Vary
Kometa Brno
2:5
1:0, 1:2, 0:3
Branky a nahrávky: 6. Koblasa (Šik), 23. Harkabus (Tomeček) - 34. Peslar (Zbořil, Wasserbauer), 37. Novák P. (Dlapa, Jurák), 45. Krejčiřík (Káňa, Jankovič), 51. Káňa (Jankovič, Dittrich), 60. Jankovič. Rozhodčí: Souček - Lhotský, Charvát. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 479. Střely na branku: 28:42. Průběh utkání: 2:0, 2:4.
Karlovy Vary: Habal - Urbančok, Valeš, Novák O., Šik, Troška, Schusser, Gombár - Tomeček, Vrána, Kubáč, Svoboda, Koblasa, Harkabus, Vachovec, Švec, Kverka, Zadražil, Klíma, Půlpán
Kometa Brno: Zelenka - Dujsík, Peslar, Koukal, Dlapa, Krejčiřík, Sedlák, Dittrich, Bilčík - Šidák, Fusek, Wasserbauer, Buhaj, Křivohlávek, Jurák, Novák P., Boček, Jankovič, Zbořil, Novák J., Káňa

Komentář k utkání

Hokejisté obou týmů vstoupili do utkání s jistou dávkou opatrnosti. Snažili se hlavně poctivě bránit. První nebezpečnou akci měl na svědomí Boček, jehož střelu z levého kruhu Habal vyrazil mimo. V 6. minutě přišel jako blesk z čistého nebe gól domácích. Petr Koblasa přejel modrou čáru, a poslal puk přesně nad Zelenkovo rameno. Nedlouho poté se v dobré šanci ocitl Káňa, který postupoval z úhlu sám na gólmana. Jeho střela ale letěla nad.

Na ledě bylo cítit napětí, a často docházelo k různým strkanicím. Brno se snažilo tlačit do útoku, nebezpečnější ale byly rychlé protiútoky Karlovarských. Defenziva ale vítězila nad ofenzivou, a tak moc zajímavých šancí k vidění nebylo.

Druhá třetina nezačala pro Kometu zrovna radostně. Puk za brankou vybojoval Tomáš Harkabus, vyjel s ním před branku, a zvýšil na 2:0. Hosté se snažili rychle odpovědět, Bilčíkovu ránu ale Habal zneškodnil. Další šanci měl Wasserbauer, který se probil až před branku, kotouč ale poslal vysoko nad. Obrana Energie sice statečně odolávala, věčně to tak ale zůstat nemohlo.

V 34. minutě našel Zbořil volného Jakuba Peslara, který se nemýlil. Karlovarští od té chvíle působili dost nervózním dojmem. Hosté měli jasně navrch, a ve vzduchu visel další gól. Sám na Habala jel Zbořil, neměl ale rychlost, a jeho střelu zdálky brankář chytil. Trest za neaktivitu přišel v čase 36:36. Patrik Novák tečoval Dlapovu střelu, a vyrovnal průběžný stav.

Energie byla na začátku třetí části aktivnější, pomohla jí v tom i přesilovka. Do žádné velké šance se ale její hráči nedostali. Co se nepovedlo domácím, o to se postarala Kometa. Filip Krejčiřík využil volného prostoru, a poslal Brno poprvé v zápase do vedení. Karlovarští nehodlali nic vzdát, proti pevné modré hrázi se ale prosazovali jen těžko. Navíc zbytečně faulovali, což se jim vymstilo. V 51. minutě hrála Kometa přesilovku, Jankovič přihrál na Jana Káňu, a ten z první prostřelil brankáře.

Místo toho, aby se domácí pokusili o závěrečný nápor, s pukem na hokejkách hráli hráči Brna. Energetici navíc dost chybovali. Definitivně mohl rozhodnout Zbořil, po samostatném úniku ale trefil jen břevno. Na konci utkání to Karlovarští zkusili bez gólmana. Do velké šance se dostal Tomeček, puk ale za Zelenkova záda nepropasíroval. 34 sekund před závěrečnou sirénou se k puku dostal Branislav Jankovič, a bez problémů trefil prázdnou branku.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): V první řadě bych chtěl soupeři pogratulovat k postupu. Soupeř předvedl v sérii větší herní zkušenosti, než má naše mužstvo, ale přesto jsem na celý svůj tým hrdý díky tomu, že se nevzdali a i ti nejmladší hráči ukázali, že hokej hrát umí. Bohužel jsme ve všech třech utkáních vedli 2:0 a nedokázali jsme vedení udržet. Nemáme se za co v sezoně stydět, myslím si, že sezona byla z naší strany vynikající. Klíčovým momentem dnešního utkání byl konec druhé třetiny, kdy soupeř dokázal vsítit dvě branky v krátkém časovém sledu a srovnat stav utkání. Naši hráči pak chtěli utkání urvat na svou stranu, ale byla to z naší strany spíš jen hodně bojovná křeč. Snaha byla ale obrovská, za což hráčům děkuji. A soupeři ať se daří v dalších bojích play-off.

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Nám vyšla skvěle druhá polovina zápasu a myslím si, že tam už jsme byli jasně lepší. Začali jsme v lehké únavě, asi po včerejším těžkém utkání. Myslím si, že roztažení hry na čtyři útoky bylo dobrým krokem, protože jsme měli dostatek sil v poslední třetině. Kluci se semkli a dali do toho všechno. Byla to krásná série a dnešní zápas to jen potvrdil. Domácí pro nás byli těžkým soupeřem, myslím si, že se hrálo korektně, tak jak to má být. Někdo vždycky vyhraje a my jsme rádi, že jsme to byli my. Za bojovnost a předvedenou hru si kluci postup zasloužili. Jsme za něj rádi.

Fotogalerie