HC Energie Karlovy Vary

S Lukášem Pechem o novém kontraktu i nepovedeném utkání v Litvínově

Je přesným důkazem toho, že i ze čtvrté lajny se dá vybojovat a dostat na vrchol. Lukáš Pech se v posledních letech stal jednou z největších opor karlovarské Energie a svými asistencemi přispíval Petru Kumstátovi k zisku titulu nejlepšího střelce Tipsport extraligy. A že bude pomáhat i nadále, dal jasně najevo podpisem nové smlouvy na pět let. Karlovarští diváci se tak budou moci dále těšit na jeho průniky, přesné trefy a skvělé přihrávky, které ho zdobí minimálně letošní sezonu. Nejen na novou smlouvu jsme se Lukáše zeptali po nešťastném utkání v Litvínově.
Lukáš Pech podepsal dlouhodobý kontrakt s karlovarskou Energií a první zápas po podpisu odehrál na ledě Litvínova v devátém kole skupiny play-out. Už už to vypadalo, že si energetici z tohoto zápasu odvezou body, pak ale Cheza předvedla famózní závěr. „Mysleli jsme si, že si zahrajeme už sami. Že si zahrajeme jako na tréninku, ale Litvínov potřeboval vyhrát a šel po tom tvrdě. Dohrával souboje a hrál tvrdě a obětavě. Bohužel naše lehkovážnost ve druhé a třetí třetině nás stála tři body,“ pustil se do kritiky výkonu ve druhém a třetím dějství útočník s třiadvacítkou na zádech.

První třetina vyzněla ze strany Energie dobře a do druhého dějství nastupovaly Karlovy Vary za příznivého stavu 2:1 v jejich prospěch. Pak se však karta obrátila a Litvínov na ledě jednoznačně dominoval. „Litvínov byl vyhecovaný a v první třetině dělal fauly. Toho se pak vyvaroval a začal hrát hokej jednodušeji. Nahazovali to, dostávali se do tlaku. My jsme byli u kotoučů pozdě. Ještě, že to Mensi ve druhé třetině udržel, ale bohužel třetí třetina, čtyři, pět minut do konce byla katastrofa,“ byl si vědom v čem byli litvínovští hráči lepší.

Skupina play-out, momentálně, není jen o tom, jak hraje jedno mužstvo, ale je třeba dívat se i za záda. I přes páteční prohru se opět zvětšila šance na to, že Karlovy Vary nebudou hrát baráž. Mladá Boleslav totiž podlehla na ledě Slavie 3:0, a Pražané si tak již s jistotou zajistili vstupenku do následující extraligové sezony. „Ukazovali to na obrazovce. Kouknul jsem se na to nechtíc, když jsem ani nevěděl, že to tam dávají. Viděl jsem, že Slavia vede 2:0. Mě ale štve, že jsme si to měli uhrát sami a ne aby nám to uhrála Slavia nebo někdo jiný. To je ta chyba.“

Jak bylo zmíněno, Lukáš Pech podepsal s mužstvem HC Energie Karlovy Vary novou smlouvu, a to na období pěti let. Karlovarští fanoušci si tak budou moci vychutnávat jeho skvělou hru i v následujících letech. A spokojeni nejsou jen fanoušci, ale také Lukáš Pech samotný. „Držela mě spolupráce s Petrem Kumstátem a Martinem Zaťovičem. Tohle mě lákalo. Bavil jsem se s Kumim. Samozřejmě jsem chtěl jít ven, ale chtěl bych si tu ještě s Petrem zahrát, protože mě hokej s ním baví. Rozumíme si, vyhovíme si a to je dobré. Doufám, že vytáhneme Energii a dobře posílíme tým, že ho dobře doplníme. Doufám, že se podaří přitáhnout nějaké posily, které budou chtít hrát a za Energii dýchat,“ řekl k důvodům podpisu nové smlouvy miláček karlovarského publika.

Z odpovědi Lukáše Pecha se hned nabízí otázka, zda můžeme čekat podepsání nové smlouvy také u Petra Kumstáta, kterému stávající kontrakt končí za rok. „To se zeptejte Petra. Ten má ještě na rok smlouvu. Samozřejmě mám také klauzuli, že bych mohl odejít do zahraničí a to také hrálo roli. Kdybychom hráli spolu, tak by si nás eventuálně mohl někdo vybrat oba. Nechtěl jsem ale jiný tým. Když to řeknu osobně, tak se mi tu celkem daří a i s Petrem hrajeme hezký hokej a snažíme se pomáhat týmu. I když výsledky pořád nejsou takové, jaké by měly. Hodně převážila spolupráce s Petrem a také druhé stránka, že tu mám syna a nechtěl jsem odcházet ani od něj. Měl jsem i jiné nabídky a samozřejmě jsem se rozhodoval, ale asi rozhodla spolupráce právě s Petrem.“

Pět let je dlouhá doba a v hokeji ještě delší. Hokejový čas letí rychle a smlouva na tak dlouhou dobu je v českých poměrech stále trochu ojedinělá. „Chtěl jsem dlouhodobý kontrakt, protože nechci měnit kluby z roku na rok. To by muselo být zahraničí. Říkal jsem i svému agentovi Pepovi Řezníčkovi , že nechci jít do zahraničí na jeden rok, abych se další zase vrátil. Chtěl jsem minimálně dvouletou smlouvu. Nechtěl jsem ani dlouho čekat, abych to měl za sebou a věděl co v budoucnosti. Doufám, že jsem udělal dobře. To ukáže až čas,“ dal najevo spokojenost s dlouhodobým kontraktem Lukáš Pech.

V extralize zřejmě dojde ke změně, kdy Asociace profesionálních klubů (APK) nebude již řídit extraligu ledního hokeje. Místo APK bude extraligu řídit Český svaz ledního hokeje. A ředitelem extraligy by se měl stát právě Lukášův agent Josef Řezníček. „Pepa mi volal, protože mi to chtěl oznámit osobně. Pogratuloval jsem mu a přál jsem mu štěstí, protože je to pro něj výzva. Pepa je výborný kluk. Znám ho jako hráče a je chytrý. Rozumí hokeji. Nebál bych se toho a je otázka co na to majitelé klubů. APK udělala tak, jak to udělala, a bohužel jim to nevyšlo. Teď má extraligu v moci svaz a uvidíme co bude dál. Věřím, že se všichni nějak domluví a extraliga bude pokračovat dále,“ hovoří o změnách v řízení nejvyšší soutěže karlovarská opora s reprezentačními zkušenostmi.

Související články