HC Energie Karlovy Vary

Lákalo mě zahraničí, přiznává Lukáš Mensator

Po Lukáši Pechovi si Energie pro další sezony pojistila služby i dalšího strůjce svého jediného mistrovského titulu. Na pohár pro vítěze play-off 2009 ovšem sedá prach a Karlovarští v dalších sezonách svým fanouškům už tolik radosti nepřinášeli. To byl pro Lukáše Mensatora jediný důvod, proč zvažoval svůj odchod. „Kromě výsledků mi v Karlových Varech opravdu nic nechybí,“ prozradila gólmanská jednička Energie krátce po podepsání tříletého kontraktu.

Lukáši, musel jste o nabídce Karlových Varů dlouho přemýšlet?
Kam dál se mi honilo v hlavně od doby, co jsem usedl na střídačku a viděl, jak chytá Salfa (Dušan Salfický, pozn. red.). Dostal jsem se do neobvyklé situace. Obvykle jsem smlouvu prodlužoval dlouho před jejím vypršením, teď jsem ji nechal doběhnout téměř do konce.

O čem konkrétně jste přemýšlel?
Přece jen jsem tu skončil už osmou sezonu… Ale šlo hlavně o výsledky. Už tři roky hrajeme tak, jak hrajeme, bojíme se o záchranu… Ale nakonec jsem rád, že jsme se s klubem dohodli, a snad i já pomůžu k tomu, aby se výsledky zlepšily. Abychom zase mohli hrát o titul a ne o záchranu.

Prozradíte, jaké další varianty byly ve hře?
Netajím se tím, že jsme s rodinou chtěli jít ven. A není to vůbec myšleno ve špatném vůči Karlovým Varům. Teď máme děti ve věku, kdy jsme si odchod mohli dovolit. Ještě nechodí do školy. Až vyrostou, bude to komplikovanější. Přemýšlel jsem, že bych si to jednou mohl vyčítat, že jsem zahraničí nezkusil.

O jaké šlo země?
Ve hře bylo třeba Finsko. Tam probíhala jednání už v průběhu sezony, ale nakonec to nedopadlo. Na druhou stranu nám v Energii kromě výsledků opravdu nic nechybí. Hrát takto dlouho ve svém klubu se jen tak někomu nepoštěstí. Zázemí tu máme vynikající. Byly i nabídky z českých klubů, ale zázemím Varům nemohly konkurovat.

Přesvědčily vás tedy nakonec výhody působení v Energii, nebo spíše neúspěšná jednání v zahraničí?
Obojí. V zahraničí ještě v mnohých případech nebyl konec sezony a Karlovy Vary chtěly mít brankářskou otázku už vyřešenou. Pokud bych vyčkával, mohlo se stát, že by si zatím našly jiného gólmana, já se v zahraničí nikde nedohodl a zůstal bych jako kůl v plotě. Do takového rizika jsem jít nechtěl.

Sen o cizině ale přece není ztracený. Jako jiní máte ve smlouvě klauzuli umožňující předčasný odchod…
Nechci nikoho hanět. Ale upřímně, pokud budeme každý rok hrát o sestup, tak se ven asi nepodívám.

Projevují se tedy výsledky týmu na zájmu o jeho hráče?
Přesně tak. Hrát o sestup je prostě špatně. Když bychom byli aspoň desátí, mohli bychom se prokousat dál jako třeba teď Kometa. Loni jsme k tomu měli nakročeno, bohužel to nevyšlo. Ale z 11. místa to prostě už nejde.

Cítíte tedy, že po zisku titulu jste si mohl více vybírat?
Stoprocentně. V ten moment ale nechtěl odcházet nikdo, i když nabídky tu byly. Vše tu bylo neskutečně nalajnované. Šlo se do nové haly, kádr se příliš nezměnil… Ale neříkám, že bych litoval, že jsme tenkrát neodešli. To vůbec.

Co je podle vás příslibem, že by se Energii v budoucnu mohlo dařit více?
Doufám, že se to tu postaví kolem Pecháčka (Lukáš Pech) a podaří se udržet Vencu (Václav Skuhravý) a Kumiho (Petr Kumstát). Pecháček je teď v neskutečném laufu a myslím, že to na něm bude stát. Každý rok to tu na někom stojí. Nejprve to byl Venca, pak si troufám říct že já a teď se to točí kolem Kumiho a Pecháčka.

Díky za rozhovor!