HC Energie Karlovy Vary

Toto mužstvo mělo na play-off, ohlíží se za sezonou Vladimír Kýhos

Extraligový ročník 2011/12 je pro Karlovy Vary u konce a energetici s výjimkou reprezentantů čerpají svou dovolenou. Sezonu, která navzdory závěrečné stíhací jízdě skončila jen účastí v play-out, hodnotíme s Vladimírem Kýhosem. „Měl bych zájem v Energii pokračovat,“ prozradil mimo jiné v našem rozhovoru. Nezkrácenou verzi interview přinese mimořádná příloha Karlovarského Deníku věnovaná sezoně HC Energie, která vyjde 26. 4.

Pane Kýhosi, do Energie jste přišel v nelehké situaci, hrozila baráž. Té se Vám podařilo vyhnout. Berete to jako úspěch?
Částečná spokojenost tam je, a to především s tím, že jsme play-out zvládli. Když jsem do Varů přišel, mužstvo nebylo v lehké situaci, ale nakonec jsme se z toho vybabrali. Spokojení samozřejmě nemůžeme být s tím, že jsme se do této skupiny vůbec dostali.

V závěru sezony se obvykle nejvíc projevuje, kolik má mužstvo natrénováno. Letní přípravu vedl ještě Václav Baďouček. Byl jste v tomto směru s prací svého předchůdce spokojen?
Nemyslím si, že by hráči byli špatně fyzicky připravení. Každý trenér má samozřejmě jinou filozofii tréninku. Mužstvu tedy spíše chvíli trvalo, než si zvyklo na to, co jsem od nich vyžadoval. Zvládli to ale dobře. V kondici jsem žádný problém neviděl.

Jaká příčka v tabulce by lépe odpovídala potenciálu mužstva, který ukázalo v závěru sezony?
Hokej v extralize je vyrovnaný. Vidíte to třeba na Kometě, která se celou dobu plácala dole a v play-off všechny smetla. Pokud bychom se do předkola dostali my, možná bychom tam podobnou díru udělali také. Každopádně si myslím, že mužstvo má na to, aby play-off hrálo. Z jakého místa, o tom spekulovat nebudu.

Bylo nutné hráče na play-out nějak zvlášť motivovat?
Myslím, že ne. Nikdo z kluků přece nechtěl hrát baráž. Do domácího zápasu s Boleslaví, který nám nevyšel, jsme hráli celkem dobře. Kluci z toho byli překvapení a už se nám formu nepodařilo nakopnout zpátky.

Jak vznikla myšlenka zařadit po Košťálově zranění ke Kumstátovi a Pechovi Martina Zaťoviče? Vznikla tím formace, která vás v závěru sezony doslova táhla…
Byl to můj nápad. Myslím si, že Zaťa je takový nedoceněný hráč. V letošní sezoně to ukázal, když v základní části dal 18 branek a v play-out 10. Když bude takto pokračovat, stane se z něj další ze stěžejních hráčů pro Karlovy Vary.

Nezůstali někteří hráči vzhledem k svým zkušenostem za vašimi očekáváními? Jmenujme například Václava Skuhravého či Michala Mikesku…
Nebyla to první sezona, ve které se už Venca Skuhravý trochu trápil. Na druhou stranu když s nimi začal hrát David Zucker, nebyla to špatná formace. Některé zápasy také rozhodla, například proti Plzni střílel góly Honza Košťál. Zas tak špatně tedy Venca nehrál. Samozřejmě to je ale hráč, na jehož výkonech by mělo mužstvo stavět. Michal Mikeska je zvláštní člověk a v jednu chvíli jsem chtěl, aby odtud odešel. Od té doby ale začal hrát a řekl bych, že nám dost pomohl. Třeba v play-out, když viděl, že nemáme hráče, sundal sádru z ruky a šel hrát. V tom, jak ve svém věku padal do střel, by mohl jiným jít příkladem. Celkově jsem byl rád, že ho tu máme, i když od hráče jeho kvalit bych očekával lepší výkony.

Podívejme se naopak na mladíky. Petr Koblasa od vás dostával hodně důvěry, jak hodnotíte jeho výkony?
Na to, že do extraligy vpadl prakticky ze dne na den, se ukázalo, že je pro Energii velkým příslibem. Je šikovný a pravák, kterých v týmu moc nemáme. Bude-li pokračovat v píli a tréninkové morálce, stane se z něj dobrý extraligový hráč. Předpoklady na to má, záležet bude jen na něm.

K Mensatorovi jste jako dvojku přivedli Lukáše Sáblíka, ten však nakonec neodchytal ani minutu. Chtěli jste tím Mensatorovi dát signál, že je jasná jednička?
Mensiho jsem neměl důvod měnit a sám si nikdy o střídání neřekl. Od doby, co vlezl do branky, chytal dobře a je to i jeho velká zásluha, že jsme v play-out uspěli.

Máte v Energii smlouvu pouze do konce sezony. Bude z vaší strany zájem pokračovat?
Zájem bych měl. Je tu dobré mužstvo a výborné podmínky. Uvidíme tedy, jestli se domluvíme.